Kontaktplast i båten?

Jeg er (nesten) i full gang med å oppgradere båten der den ligger litt molefunken i båthavna og venter på å bli brukt. Noe av det jeg har tenkt å gjøre er å bruke kontaktplast til å “freshe” opp noen av bordflatene i båten.

Rygg med Nidelv-logo. 

På sikt har jeg tenkt å få interiøret i båten litt inn i samme stil som jeg planla med snekka. Der fikk jeg bestilt og kjøpt to nye stoler istedenfor de slitne fra 1974, som begynte å bli hullete og stygge. Jeg valgte da fargen vinrød/mørk rød på stolene, og betalte litt ekstra for å få Nidelv-logoen på baksiden.

Jeg synes det ble veldig pent. Og jeg har lyst til å videreføre denne innredningsideen i Tresfjorden også. Jeg må nok spesialbestille stolene eller få trukket om de gamle.

Å skifte stoler i Tresfjorden er imidlertid ikke høyt oppe på prioriteringslisten. Ennå. Det skjer når det skjer. Men når det skjer har jeg lyst til å gjøre det samme og få stoler i mørk rød nirrox (tror det var det jeg fikk i Nidelven) og med Tresfjordlogen på ryggen.

Nå blir det heller ikke gjort veldig mye med forkabinen før jeg drar ut på båtferien, men den skal fikses opp i løpet av sensommeren/høsten. Da ønsker jeg å gjøre det samme der. Putene og madrassene skal byttes ut med mørkerød farge og jeg vil etter alt å dømme velge en litt grå skrogbekledning. Det er ikke 100 prosent spikret, men jeg tror det er det jeg vil gå for. 

Jeg planlegger også på sikt å få en ny hovedkalesje som også skal være i grått, slik at det blir en helhetlig stil med grått og mørk rød som gjennomgående farger. Men før det blir det fiksing av forkabinen og nye puter og madrasser der. Sistnevnte satser jeg på å ha klar til neste hovedsesong. Så får ny kalesje og stoler komme året etter.

Jeg har tenkt å beholde båten i noen år, og ønsker å gi den mitt eget særpreg. Jeg vet at det er blått og hvitt som benyttes mest, men jeg har da noen egne kjepphester og ideer! Det er min båt, og jeg vil kose meg om bord! Og da blir det slik!

Slik ser bordet i forkabinen ut. Den grønne overflaten skal vekk.

Det som jeg ikke synes er spesielt pent i den originale designen, er den grønne fargen på bordet inne i forkabinen, samt på bordplatene i cockpiten ved byssa.

Det er dette jeg har tenkt å friske opp litt med såkalt kontaktplast/folie, som brukes mye til oppussing og dekorering i hjemmet, men som jeg har sett eksempler på er benyttet i båter også. Slik selvklebende folie som etterligner treverk brukes ofte til å fornye spisebord, skjenk, trapp, glass- og stuebord, men tåler også vann, søl og varme, så jeg har lyst å prøve det ut. Dessuten var det på salg og kostet bare et par hundrelapper!

Den folien som jeg har valgt ut til disse bordflatene er i en slags rødlig, mørk treimitasjon som du kan se på bildet nede til høyre. Dermed følger også dette opp den mørkerøde fargen som jeg ønsker på puter og madrasser og etter hvert på stolene.

Nå blir ikke bordet i forkabinen gjort noe med i denne omgangen, det får vente til jeg er ferdig med tetting, isolering og legging av nytt skrogtrekk og puter og alt det andre som skal gjøres der, men de aktuelle flatene i cockpiten kan jeg få gjort noe med mens jeg først holder på der, og da vil jeg også se om det blir slik jeg håper. I verste fall kan jeg bare fjerne det.

Selve spisebordet i cockpiten – det som kan “brettes ut” til dobbelt størrelse – skal ikke få denne “behandlingen”. Det ser fortsatt bra ut og skal uansett behandles som det treverket det er, og ikke med noe plastfolie. Det er kun den militærgrønne fargen jeg vil bli kvitt, synes ikke den er så pen. Små detaljer ja, men det er fort gjort, så når jeg først er i gang med cockpiten så tar det ikke mye ekstra jobb å få dette på plass også. Og da får jeg som allerede skrevet sett hvordan det blir. Siden det ikke er lakkerte flater folien skal legges på, så er det uproblematisk å prøve og feile litt.

Et før og etterbilde av bordplaten i cockpiten.

Jeg har også brukt slik folie, men i en annen farge, på de platene som ligger på benkene både i forkabinen og akter oppå stueplassene. Å bruke tid og arbeid på å pusse og lakke disse platene ser jeg ingen grunn til, de sees jo aldri bortsett fra når jeg tar opp madrassene/putene for å hente noe eller legge noe ned i stuerommene. Så der fungerer det antakelig også fint med slik folie.

Til dette har jeg brukt en folie som etterligner litt mørkere brunt treverk, og synes det ble en klar forbedring fra det litt slitne utseendet de hadde før. Noen båtfolk vil kanskje rynke litt på nesen over disse løsningene, men det bryr jeg meg ikke om! Funker det og det ser bedre ut, hvorfor ikke? Jeg tror det kan bli veldig stilig! Og lite jobb! Er gjennomført på noen få minutter. Og som sagt, da slipper jeg å holde på med å lakke og jobbe i flere timer på noe som man ikke ser 98 prosent av tiden. Og beskytter det originale treverket samtidig.

Et eksempel fra platene over stueplassene. En klar forbedring.

Jeg vurderer også om jeg skal legge samme folie på de hvite loddrette feltene i forkabinen, de som er under sofaene og på dørken foran toalettet, vi får se etter hvert. På dørken kommer uansett det teaklignende EVA-dørkbelegget. Tror det kan funke bra.

Mesteparten av alt annet treverk må nok pusses og oljes/lakkes, men der jeg kan ta noen snarveier gjør jeg det! I alle fall så lenge resultatet blir brukbart.

En siste liten småting jeg har fått unnagjort er å montere noen magnetdørstoppere på dørene til akterkabinen. Opprinnelig er det et system (samme som på det som brukes til å feste det løse bordbenet til spisebordet i cockpiten), med en tupp som kan klemmes på plass slik at dørene når de er åpne står faste og ikke smeller igjen.

Noen av disse er imidlertid knekt og jeg har ikke funnet tilsvarende.

Men på en Tresfjord-gruppe på Facebook fikk jeg et tips om magnetiske dørstoppere som en svensk Tresfjord-eier hadde benyttet, og vips bestilte jeg noen slike. Disse er nå montert og funker kjempebra! Glemte å ta bilder av montasjen, så bildet til høyre er hentet fra nettsiden til de jeg bestilte magnetene fra.

Når du leser dette har jeg forhåpentligvis stått opp etter nattevakta og holder på i båten med å lage maler til dørkbelegget som først skal på plass i akterkabinen og i cockpiten. Det er litt avhengig av formen min, ettersom jeg har hatt en trøblete fot den siste uka. Av den grunn er det bare slike småting som jeg har beskrevet som jeg har fått gjort unna. Men godt med alt som er unnagjort!

Planen er uansett å bli ferdig med denne biten denne uka. Etter at malene er ferdig laget skal cockpiten vaskes ned grundig og deretter skal dørkbelegget på.

Planen er også å få tatt en tur eller to utpå fjorden i løpet av uka, nå som det hovedsakelig er ryddet ut det som skal ryddes ut fra båten.  Så skal det vaskes utvendig og kalesjen skal vaskes for å være klar til 17. mai-tur og lunsj! Tror kanskje ikke jeg rekker å polere båten over fenderlinja på den tiden jeg har igjen, men det er en 41 år gammel båt så om den ikke er så blank at man kan speile seg i den, er ikke det noe jeg bryr meg særlig om…

Og deretter er det bare få dager til båtferien starter… Har en del andre småting som skal gjøres, men det er ting jeg faktisk kan pusle med underveis.