Vellykket 17.mai-feiring til sjøs

Jeg har vært så opptatt de siste dagene at jeg helt har glemt å skrive om hvordan det gikk da Bergtatt deltok i 17,-mai-kortesjen i Oslofjorden. Så her kommer noen linjer… Og en video!

Været var jo nesten perfekt for en en slik kortesje, det blåste noe, men ikke mye, og det var både sol og blå himmel, om enn varmegradene ikke var helt som man kunne ha ønsket på en 17. mai.

Eks-rederinnen, som hadde en operasjon tidligere i uka, klarte ikke å bli med denne gangen, det ble for kort tid etter operasjonen, men som mannskap fikk jeg sønnen min Robin, og moren hans. Med litt godt bakverk til kaffen og Pepsi-Maxen ble det en koselig tur uansett.

Jeg rakk riktignok ikke å få vasket båten ordentlig, men fikk da brukt vannslangen på den i det minste. Robin og Kathrine plukket med seg noen bjerkekvister, så da kunne båten pyntes med både bjerkeløv og de gamle pinneflaggene som ungene brukte på 17. mai når de var noen år yngre enn nå.

Båten pyntes før avgang

Vi dro ut fra Oksval i retning Hukodden der flere båter hadde begynt å samle seg. Det kommer båter fra Bærumssiden, fra Lysaker, fra Bunnefjorden og fra innerst i Oslofjorden der vi kunne se Christian Radich nærme seg for å ta plassen i front.

Vi la oss omtrent midt i klynga, og lå og duppet i rundt 10-15 minutter mens arrangør-VHFen kom med beskjeder. Da klokka var ti og kortesjen startet, så tutet omtrent samtlige båter i hornene mens vi sakte begynte å bevege oss. Jeg har jo horn på Bergtatt også, men de virker ikke, så feilsøking må nok til etterhvert.

Starten er gått!

Ruta gikk fra Hukodden og inn Bunnefjorden til vi kom til Langøyene og deretter dro inn ved Husebergøya, snudde i retning Bleikøya og så inn ved det lille sundet ved Sjursøya. Her havnet jeg i nærheten av en med samme type båt som meg – en Tresfjord 29! Måtte jo knipse et bilde av den! Jeg har hatt båten i ett år og noen uker nå, men tror dette er første gang jeg har sett akkurat samme båt inne i Oslofjorden. Så det var litt morsomt.

Hva skuer mine øyne? En Tresfjord 29!

Morsomt var det også at jeg la ut et par bilder fra kortesjen på en Facebook-gruppe for Tresfjordeiere, og det tok ikke lang tid før han som eide båten jeg så, meldte seg! Han hadde også lagt merke til meg! Moro!

I det vi rundet Bleikøya og nærmet oss Vippetangen kjørte vi opp på siden av en seilbåt som hadde rigget seg opp med PA-høytalere og live band! Jaggu sto de ikke der og spilte og sang. Dårlig var det heller ikke, selv om det ikke akkurat var korpsmusikk. Hørtes ut som om de spilte en låt som het “Skinner Bay” og det fikk meg til å lure på om den var selvkomponert ettersom Skinnerbukta jo lå bare få metre fra oss, ved Malmøya? Kjente den ikke igjen i alle fall. (Kan høre litt av den på videoen under).

Rett før hadde noen spilt nasjonalsangen over VHFen med fele, og folk sang i båtene rundt oss.

Deretter gikk kortesjen videre inn ved Pipervika, foran Rådhusplassen og Honnørbrygga og videre langs Aker Brygge. Deretter tilbake ut mot Hukodden der den ble oppløst.

Det hele tok ganske nøyaktig to timer, og jeg lå vel i mellom 4,5 og 6 knop hele tiden. Jeg hadde tatt med meg speilrefleksen, men tok den aldri opp fordi jeg måtte konsentrere meg om kjøring og manøvrering, for det var ganske fullt! Arrangøren fikk spørsmål over VHF om hvor mange de trodde var med, og da svarte hun 1200-1300 båter, men jeg vet ikke helt. Det var veldig mange, men jeg tror vel det var mer i nærheten av 1000 enn 1300. Men samtidig hadde jeg ikke akkurat fugleperspektiv der jeg lå midt i klynga, så hvem vet?

Noen rodde! Tror dette er “Vaaghals” som tilhører Kystlaget Viken og er en kopi av en båt som ble funnet under utgravningen i Bjørvika.

Moro å være med på var det uansett, og det var alle slags båter å skue: Trebåter og plastbåter, joller og kajakker, gummibåter og robåter, RIB-er og daycruisere, seilbåter i alle størrelser, snekker og cabincruisere, i det hele tatt! 

Veldig moro å være med på noe slikt, så denne 17. mai-feiringen vil bli husket lenge! Og at folk syntes det hadde vært moro å være med på fikk vi beskjed om etter at det hele var over. Det var mange, inkludert meg selv, som takket for følget og arrangementet på VHF-kanalen etterpå. Flere nevnte muligheten for å gjenta dette til neste år, og det er jeg absolutt med på!

Noe som irriterte meg ved flere tilfeller, var de som brukte VHF-kanalen som arrangørene benyttet, til å klage på at arrangørene brukte ordet “kortesje” – flere ganger var det folk som brøt inn, i både uhøflige ordlag og ganske bryskt og belærende – og gjentok at det heter konvoi til sjøs, ikke kortesje. At man på 17. mai henger seg opp i slikt, når man prøver å arrangere noe helt unikt, er både smakløst, arrogant og upassende!

Og dessuten tar de feil!

Ifølge Det Norske Akademisk Ordbok, så er nemlig kortesje (avledet fra fransk cortège, fra italiensk corteggio ‘følge av ledsagere’), så er kortesje en rekke av biler, vogner eller båter ; æresfølge ; opptog”  Et søk på ordet “båtkortesje” i samme ordbok gir en referanse helt tilbake til Aftenposten i 1963!

Ifølge Store Norske Leksikon er betydningen av ordet kortesje “æresfølge eller opptog, særlig av kjøretøyer.” Altså ikke spesifikt kun biler, men kjøretøy generelt. Og selv om man med ordet kjøretøy stort sett mener biler av ulike størrelser og typer, så står det her “særlig av” – altså ikke bare kun.

Søker man på ordet konvoi (avledet fra fra fransk convoi, til convoyer ‘ledsage’), finner man ut at dette er et ord som hovedsaklig brukes i sjømilitære kretser. Det Norske Akademis ordbok skriver at konvoi betyr “at transport- og handelsskip ledsages, eskorteres av krigsskip som skal beskytte dem mot fiendtlig angrep.” Det kan også bety ” følge av skip, biler e.l.”.

Store Norske skriver at “En konvoi er et handelsskip ledsaget av krigsskip til beskyttelse mot å bli visitert, oppbrakt eller senket av fiendtlige eller krigførendes krigsskip.”

Med andre ord kan man slå fast at begge uttrykk kan benyttes, men at kortesje faktisk synes som mer korrekt bruk enn ordet konvoi, som først og fremst er et militært uttrykk, og som altså også benyttes om følge av biler…

Vel, nok om det, selv er jeg fornøyd over at de sluttet å bruke ordet “båttog” som det het i begynnelsen da ideen ble lagt fram. Et sted går nemlig grensen, også for meg! 🙂

Til slutt en liten video som jeg lastet opp på Facebook allerede på kvelden 17. mai og som også ble lastet opp her samme dag under Video-samlingen min. Dette er bare kutt tatt med min iPhone og redigert sammen på mobilen og deretter lastet opp derfra. Ikke noe avanserte greier altså!