– Men, er det ikke kaldt da?

Tittelen på dette innlegget er det spørsmålet jeg får oftest når folk hører jeg bruker båten om vinteren. Om det er et spørsmål i en tilfeldig samtale ved kaffeautomaten på jobb etter helga, eller om det er et bilde jeg har lagt ut på nett fra turen.
Vel, det er jo vinter – og da er det kaldt i Norge. Surprise!

Det er det da uansett om man går en skitur i marka eller en båttur på fjorden! Jeg spør ingen som har gått på skitur dagen før om det var kaldt?!!! 😀

OK da, jeg innrømmer at det vel kanskje ikke er direkte sammenlignbart – men jeg er ikke ute på fjorden i en robåt med badebukse og solbriller på når jeg er ute med båten i januar eller februar!

Selvsagt kler jeg meg godt når jeg skal utpå – akkurat som de som smører skia og legger ut på skitur! Faktisk fryser nok jeg mye mindre enn de som går skitur! For de har neppe en dieselvarmer med seg på ryggen?

Før jeg fikk den varme flytedrakten dro jeg på tur i vanlige klær, både med genser og skjerf under den varmeste jakka jeg hadde. Men utpå fjorden, selv i doble minusgrader, ble det godt og varmt under kalesjen, så jeg satt gjerne i t-skjorte og koste meg.

Eneste gangen jeg da frøs var når jeg brettet opp den lille fliken av kalesje som ikke var festet, og stakk hodet opp for å få utsikt. Da ble det fort kjølig, og det ble gjerne korte visitter i friluft. Ville jeg nyte det lltt lenger var det bare å ta på seg lue og jakke!

Etter at jeg fikk “overlevelsesdrakten” knepper jeg ikke igjen taket på kalesjen, men ruller det opp, akkurat som om sommeren, og jeg står oppreist omtrent hele turen bortsett fra når jeg setter meg ned for å hvile. Og drakten er så varm at jeg ikke fryser, jeg blir kald på nesetippen, det er det eneste. Slikt sett er det veldig bra med drakten, jeg tar den på meg hjemme og den fungerer dermed som en varmedress når jeg kjører “Bippe” ned til båthavna. To fluer i en smekk!

Tror kanskje de ansatte på Kiwi og Extra tror jeg jobber i barnehage når jeg kommer innom til eller fra båtturen!

Båtvær året rundt!

Det var først etter amputasjonen etter at jeg begynte å bruke drakten, som en ekstra sikkerhetsforanstaltning  i mitt båtliv om vinteren. Jeg føler meg litt tryggere – men overveier å kjøpe meg en ny på båtmessa, ettersom den nok begynner å bli litt gammel. Vi får se. Jeg fikk den jo tross alt gratis.

Hovedårsaken til at jeg bruker den er likevel kanskje ikke akkurat sikkerhetsaspektet, men at bruken av den gir meg et rikere vinterbåtliv nettopp fordi jeg kan stå mer oppreist og ha mer oversikt og få den “ordentlige” båtfølelsen når jeg kan stå oppreist og kjenne sjølufta og vinden mot meg.

Men fryse altså? Nei!