Båtsesongen 2019 – de beste bildene

Bildesesongen 2019 har ikke vært den beste, synes jeg. Selv etter at jeg i april fikk en lenge etterlengtet oppgradering på fotofronten med innkjøp av et nytt speilreflekskamera, så har jeg egentlig ikke tatt noen særlige blinkskudd i 2019, sammenlignet med tidligere år. Jeg har “knipset” for mye rene feriebilder og tenkt for lite på bildekomposisjon og på å finne gode motiver. Det må jeg bli flinkere til i 2020!

I tillegg til å tenke mer på å finne de gode motivene og ikke bare knipse i vei for å ta et bilde – gjerne samme type bilde som jeg har tatt på samme sted og fra samme posisjon mange ganger før, så har jeg også, som jeg har skrevet tidligere, tenkt å bli flinkere til å ta video. Jeg jobber for tiden med å sette sammen en liten video fra båtsesongen 2019, og da har jeg funnet ut at jeg har massevis av mer eller mindre gode bilder, men altfor lite video, spesielt fra “svenskedelen” av båtferien i august.

Men noen bilder som jeg selv er fornøyd med har jeg da klart å plukke ut. Det er som vanlig ikke nødvendigvis de som er rent fototeknisk perfekte, men som gjerne formidler et spesielt øyeblikk eller en spesiell stemning.

Jeg har plukket ut 12 bilder som jeg presenterer i tilfeldig rekkefølge, ikke i prioritert rekkefølge ut fra hvilke jeg synes er best.

Det første bildet har jeg valgt rett og slett fordi det markerer en stor begivenhet – den første Bergtatt forlater Aker Brygge med nye eiere i retning Nøtterøy. Bildet er ikke spesielt bra, men jeg får fremdeles klump i halsen når jeg ser det. Å selge båten gikk greit, men det å se den forlate meg og vite at jeg etter all sannsynlighet aldri vil se den igjen, det var faktisk veldig vanskelig. Da stod jeg der på kaia med tårer i øynene og følte meg elendig, akkurat som jeg gjorde da jeg var på vei over fra Oksval og inn til Oslo for å levere den fra meg. Jeg har så mange gode minner fra båten at dette ble mye vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg griper meg fortsatt i å savne gamlebåten, og jeg tror at det ikke er umulig at jeg en gang går tilbake til en Nidelv 24, selv om det nok er mange år til.

Dette bildet fra november er tatt med iPhone – knipset – men lyset gjør at det ble mye bedre enn ventet. Blikk stille sjø og refleksjonene i sjøen gir det en ekstra piff, så dette er jeg egentlig ganske så fornøyd med. Båten er på vei ut fra Oksval og baugen er rettet mot Oslo. Kranene på Sjursøya ser du til styrbord. Hvem sier at båtsesongen er over i september?

Dette bildet er igjen ett som ikke er teknisk perfekt, men der jeg liker stemningen. Tatt på vei ut fra Tjøme og på vei til Østre Bolærne, hvor jeg overnattet. Klokka er faktisk rundt 21 på kvelden og sjøen er igjen speilblank så langt øyet kan se. Den røde bøyen er med vilje tatt med for å gi litt kontrast i bildet, og selv om jeg kutter litt på holmene på hver side, så er jeg ganske fornøyd med bildekomposisjonen her. Bildet er tatt med mitt Canon-kamera.

Dette bildet er igjen et knipset iPhone-bilde, og tatt med på grunn av stemningen. Bildet viser min gode båtkollega Erik Dahle og viser hans Titanic-tolkning på vei inn i Drøbakssundet på henteturen fra Horten 28. april 🙂  Erik er en utrolig koselig, morsom og hyggelig fyr, og på henteturen var han som et guttunge i godtebutikk! Årsaken er at han selv hadde nøyaktig samme type båt i ni år og derfor ble invitert med på henteturen. Han kjenner jo denne båten ut og inn og ga (og gir fortsatt) meg mange gode tips. Det hersker absolutt ingen tvil om at han var veldig fornøyd med å være ombord i en Tresfjord 29 igjen – en stund var jeg litt bekymret for om han ville kapre båten fra meg, men det gikk heldigvis bra! 🙂

Dette bildet er jeg også ganske fornøyd med. Det er tatt mens jeg kjører gjennom Sotekanalen syd for Hunnebostrand. Landskapet rundt kanalen er egentlig ganske variert, men også ganske flatt. Dette motivet med kuer som gresser og slapper av i sola ved vannkanten synes jeg var veldig koselig, og litt annerledes enn alle de vanlige båtbildene jeg gjerne tar. Speilrefleksen som ble brukt her i midten av august.

Solnedganger er svært populære bilder å ta, ikke minst når jeg legger dem ut på Instagram (@bergtatt63). Og noen av dem kan jo være svært vakre. På dette bildet, som er tatt blant Osloøyene i oktober, har sola gått ned bak øyene i horisonten. Jeg liker det spesielt på grunn av fuglene som slapper av på sjøen midt på bildet og som skaper litt variasjon fra det sedvanlige solnedgangsbildet (i tillegg til at du ikke ser selve sola…)

Vi skal over til Sverigeferien igjen. Det er ikke bestandig at det er like fint vær om sommeren, noe dette bildet er et bra eksempel på. Nok en gang langt fra teknisk perfekt, men fargekontrastene (og jeg har ikke jukset!) gjør det ganske så spesielt likevel. Dette er tatt rett før det virkelig blåste opp, en times tid nord for øya Källö-Knippla, der jeg rakk å søke ly og en trygg havn før det blåste opp for alvor og regnet høljet ned. Skjønt, det blåste ganske friskt allerede da jeg tok bildet, og det er litt skjevt fordi det var umulig å stå stødig i båten. Jeg er faktisk ganske fornøyd med at det ble såpass klart som det ble!

Vi holder oss til Sverige. Denne gangen et par uker senere, på vei hjemover. Bildet er tatt rett utenfor Strömstad og viser det nye skipet til Color Line – Color Hybrid – som er det største hybrid diesel/elektriske fartøyet i verden. Skipet hadde bare gått i ruta mellom Sandefjord og Strömstad noen få dager. Jeg så på Marine Traffic at det lå i havn i Strömstad og bestemte meg for å endre litt på kursen for å få tatt bilde av det. Jeg var egentlig ute i Kosterfjorden og hadde tenkt å fortsette videre over til Norge på utsiden av Strömstad, men bestemte meg for å ta noen bilder av skipet. Jeg dro inn til havneområdet og knipset i vei, og da jeg så at det begynte å bevege seg ut fra kaia, så snudde jeg for å komme det i forkjøpet og ta bilder av det på vei ut. Her ventet jeg litt med å knipse bildet til snekka var kommet inn foran skipet, så dette er i alle fall komponert med hensikt ettersom jeg ville ha fram kontrasten mellom de to. Snekka virker jo mye større enn den er siden den er nærmest, men jeg syntes det ble et greit resultat. Selve Color Hybrid kunne vært litt klarere…

Dette bildet er også fra båtferien i Sverige og er tatt fra Bohus-Malmön litt sør for Smögen og Kungshamn. Fram til da det sydligste stedet jeg hadde vært i Sverige med båt (snekka i 2017). Båten min ligger bak husene helt til venstre i øverste bildekant. Et koselig sted som har blitt en liten favorittplass for meg med kaiplass vis-a-vis fyret.

Dette bildet fra oktober, tatt på vei ut fra Nesoddtangen brygge etter en liten pitstop på kiosken, viser hvor mye lyset har å si for å for å få et fint bilde. Knipset med iPhone, men den blikkstille sjøen og refleksjonene av skyene i sjøen samt kontrastene med den røde hytta til høyre og den knallblå himmelen gjennom skyene gjør dette til et fint bilde, synes jeg.

Dette bildet fra Fiskebäcksil i Sverige viser igjen hvor mye lyset har å si for å fange opp øyeblikket. Regnværet var i anmarsj og mørke skyer på vei, men gjennom skylaget slapp de siste restene av kveldsola gjennom og lyste opp de koselige husene på dette stedet. Rent fototeknisk ikke det beste (iPhone) og komposisjonsmessig skulle det vært litt mer himmel og litt mindre sjø, men jeg er likevel greit fornøyd.

Motlys kan gi en frapperende effekt på et bilde. Dette siste bildet, tatt i Høvåg på Sørlandet, er egentlig tatt på tidlig ettermiddag, men med motlyset virker det nesten som om det er tatt på kvelden, selv om du ser at sola gjemmer seg bak skyene ganske høyt oppe. 

Det får bli det lille utvalget av mine egne favoritter fra året som gikk. Som sagt er jeg ikke helt fornøyd med det jeg har tatt av bilder i fjor, men vi får satse på at det blir noen skikkelige blinkskudd i 2020!

PS: Som den skarpe leser kanskje har oppdaget har jeg egentlig 13 bilder i denne saken, hvis vi tar med forsidebildet som du ser helt øverst i saken… Det er nok et solnedgangsbilde, tatt mens jeg passerer over Krogstadfjorden litt etter Larkollen på vei sørover i juni. DS.

%d bloggere liker dette: