Etter å ha fortøyd båten torsdag morgen (og tatt meg tid til å spyle den også, selv om jeg var stup trøtt etter nattevakta), fikk jeg en liten samtale med havnesjefen i båthavna i det jeg skulle dra hjemover. Og det han sa var ganske så oppmuntrende.
Jeg stakk inn hodet i havnekontoret da jeg så at han satt der, ettersom jeg vel rent formelt burde si ifra om at jeg gjerne ville ha båten i boblehavn også denne kommende vintersesongen. Jeg måtte jo humre litt når han ganske så lakonisk svarte «Ja, det regnet jeg nesten med…» 🙂
Han konstaterte at jeg nok var en av de i båthavna som brukte båten mest, og det kan jeg vel ikke protestere mot heller… Det er jo ikke slik at jeg på død og liv skal ut i båten for å bare logge en ny tur! Men jeg er jo rett og slett blitt så glad i båtlivet og båten og de opplevelsene og den livsgleden det gir meg at jeg bare MÅ ut på sjøen på jevne mellomrom! 😀
Jeg har jo planlagt å få tatt opp båten til vinteren ettersom det er endel som skal gjøres på den, og vi kom inn på det emnet mens vi først snakket om vintersesongen. Havnesjef Thomas sa at han ikke trodde vinteren kom til å bli så veldig kald i år heller, og selv om hverken han eller jeg akkurat er meteorologer, så er det jo mye som tyder på at han kan ha rett i det. Det er jo meldt mildvær til langt ut i oktober og november fra de som skal ha greie på det.
Jeg har hatt noen av mine beste opplevelser i båten da jeg tøffet rundt i omtrent ensom majestet forrige vinter, og jeg synes rett og slett synd på de som tar opp båten i august/september og ikke setter den ut igjen før i april/mai. Når man er familiefar og har jobb, hus og unger og andre interesser, så forstår jeg likevel også at det kan ha sine fordeler.
Men i min situasjon, singel i all uoverskuelig framtid og med unger som begynner å bli store og klarer seg selv, samt en jobbturnus som gjør at jeg kan komme meg på sjøen ofte, så er lysten ikke veldig stor til å gjøre det samme! Spesielt ikke med tanke på den pangstarten jeg fikk i fjor, og de fine opplevelsene jeg hadde i vintermånedene.
Jeg fortalte havnesjefen om planene jeg har for oppussing av båten, og de bekymringene jeg har når det gjelder hvor jeg skal legge båten når jeg først får den på land. På grunn av en strid med kommunen har ikke lenger båthavna på Oksval noen plasser på land, så boblehavn er det eneste de kan tilby. Jeg har vært inne på tanken å leie båtplass inne på Kavringen (dyrt!) i de månedene jeg trenger å ha båten på land, og jeg har også tenkt å forhøre meg med han jeg leier hos, ettersom han har en ganske så stor hage, og har også vurdert om det er mulig å få til noe på Steilene, ettersom jeg er ferskt medlem av Nesodden kystlag.
Men etter samtalen med Thomas har jeg begynt å lure på om det kan la seg gjøre på en annen måte. For arbeidet som jeg skal utføre som gjør at båten MÅ være på land er egentlig bare to ting: Det er i forbindelse med montering av septiktank og gjennomføringer til den, samt bytte av skrog- og rorgjennomføringene. Eventult også ompakking av pakkboksen.
Alt det andre arbeidet kan gjøres mens båten ligger i båsen: Skifte av skumgummi og puter med trekk, trekke nye ledninger til det elektriske anlegget, skru av treverk og ta det til pussing og lakking. Ingenting av dette MÅ gjøres på land. Rent praktisk ville det jo vært lettvint å gjøre dette hvis båten sto i hagen like ved der jeg bor, men det er langt fra sikkert at utleier går med på det, og da er jo båthavna et enklere sted å gjøre dette enn å måtte dra helt til Kavringen eller Alværn/Steilene for å få begynt på arbeidet.
Og i og med at det ikke er veldig mye som skjer i båthavna om vinteren, så er det fullt mulig at båten kan stå på bukkene ved siden av havnekontoret litt ekstra.
Jeg har jo en avspaseringsuke hver måned, og hvis jeg tar båten opp en sånn uke kan jeg få gjort mesteparten av det jeg planlegger i løpet av et par sånne friuker. Det tar jo lengre tid når man ikke har tid til å gjøre ting annet enn klattvis jobb noen timer her og noen timer der gjennom vinteren. Min turnus gjør det mye lettere å gjennomføre dette enkelt og effektivt.
Det betyr i så fall at jeg bare må planlegge innkjøp og arbeid godt på forhånd, og så sette i gang fort og effektivt. Og jeg tror nok jeg kan få hjelp til å gjøre dette av andre båtfolk som er der. I alle fall mange tips og råd om framgangsmåte. Jeg har jo lyst til selv å gjøre oppussingen og vedlikeholdet for å lære og for å ha den gode følelsen av at dette har jeg gjort selv!
Samtalen førte til at jeg gikk hjemover mye mer optimistisk enn før, og ikke lenger gruer meg til vinteren. Selvsagt kan man ikke vite om det går som planlagt, men jeg tror at det kan bli en svært hyggelig vintersesong med mye tid på sjøen!
Nå skal jeg sette opp en detaljert liste over hva som skal gjøres, og sette opp et skikkelig budsjett, samt koordinere dette med avspaseringsuker, slik at jeg kan legge en skikkelig plan for hvordan dette skal gjennomføres. Jeg har jo selvsagt allerede en grovskisse over det som skal gjøres (og utgiftene!), men nå skal jeg gå helt ned i dybden, finne ut nøyaktig hva jeg skal ha av slanger,skruer og dippedutter, måle nøyaktige dimensjoner som jeg trenger, måle ut hva slags elektriske ledninger og kvalitet og dimensjoner på disse, regne ut hvor mange meter, centimeter og millimeter jeg trenger, hva slags verktøy osv. osv.
Får nok ikke problemer med tidsfordriv i høst nei!