Stae 90-åringer…

For noen uker siden var det mye i avisene og media om denne 90-åringen som nektet å betale bot fordi han ikke hadde noen flytevest om bord da han ble kontrollert. Mange har trukket på smilebåndet av dette, men egentlig synes jeg ikke det er så greit.

Det er faktisk ikke så mange regler for oss som har båt, det burde faktisk vært en del flere, synes jeg (akkurat det skal jeg komme tilbake til en annen gang).

IMG_0997Når det gjelder reglen om flytevest så må jeg innrømme at jeg synes den er litt rar, for den er ikke veldig logisk. Det er nemlig ikke noe påbud om å ha vest på seg når man er i båt, men man skal altså ha et eller annet flyteplagg eller redningsvest tilgjengelig om bord.  Hvis en ulykke først skjer, så hjelper jo ikke det noe! Hvis båten treffer et skjær og synker, kan det godt hende at man ikke får tid til å ta på seg vesten. Og hvis man  faller over bord og ligger der og plasker, så er det jo for sent å hente vesten som ligger i båten…

Men jeg er jo ikke noe dydsmønster selv i så henseende. Jeg har tross alt vokst opp i en tid hvor sykkelhjelmer bare var en abstrakt ide, og overlevde! Jeg hadde heller ikke redningsvest på meg når jeg drev og fikset fra en robåt i mine barne- og ungdomstid, men det var jo noe helt annet på den tiden. Vi hadde redningsvester om bord i motorbåten, og jeg husker vagt at jeg brukte den når jeg var mindre, men at den ble liggende når jeg var kommet i svømmedyktig alder.

Nå som jeg er båteier selv, følger jeg loven og har flytevester liggende i båten. Jeg har jo en større båt enn denne sta fiskeren i Nord-Norge, og jeg finner det ikke hensiktsmessig å ha på meg vest hele tiden, slik er det nok for mange av oss. Jeg har likevel innført en tommelfingerregel for meg selv når jeg er alene i båten; og det er å alltid ha på meg vesten når jeg skal til og fra land.

Når jeg kjører til Lindøya eller Kavringen for å tanke, tar jeg på meg vesten før jeg skal legge til brygga. Jeg er såpass fersk at jeg synes det er helt greit å gjøre. Særlig nå på senhøsten og tidligvinteren hvor jeg fortsatt tøffer rundt, så kan det være ekstra glatt på bryggekanten og jeg vil ikke risikere noe.

Denne 90-åringen vil altså heller tilbringe en dag i fengsel fordi han ikke vil betale boten for å ikke ha noen vest liggende. En vest han kan kjøpe for 299,-kroner… Han mener at siden han aldri har hatt behov for vest, og klart seg på havet uten i alle år, så skal han altså slippe unna. Han mener at hvis han først skulle havne i sjøen så vil ikke en vest redde ham.

Han har kanskje rett i det, men det er ingen grunn til å være så arrogant overfor det som faktisk er en lovparagraf. Er han like lemfeldig overfor andre lover og regler? Er det slik at han bare følger lover og regler som passer ham, og gir blaffen i alle andre?

Han kunne faktisk gått foran med et godt eksempel for den yngre generasjonen og hatt med seg en flytevest, selv om han synes det er fullstendig unødvendig, og han kunne til og med godtatt forelegget.

Men nei, han skal sitte på sin egen selvbestaltete trone og si at dette godtar han ikke, og dermed koste stat og kommune tusenvis av kroner i en unødvendig rettssak som han er dømt til å tape.

Man kan humre over de saftige uttrykkene han bruker, og gjerne være enig med ham i prinsippet også: for regelen som den er nå er idiotisk;  men ikke desto mindre er det faktisk en lovregel som man skal følge.

Så jeg har ingen forståelse eller respekt for denne gamle gubben, han er en dum stabeis som vil gjøre som han vil og dermed oppta unødvendige ressurser i politi og rettsvesen.

Jeg håper han får en saftig bot og blir dømt til å betale sakskostnadene også, så kanskje det stopper kjeften på ham etterhvert…

%d bloggere liker dette: