Før helga, eller i alle fall før neste søndag er over, har jeg tenkt meg på kunstutstilling. Denne utstillingen var jeg ikke klar over før jeg fikk et Facebook-varsel om utstillingen! For en gangs skyld var det ikke irriterende, så noen av disse algoritmene Facebook benytter seg av virker tydeligvis slik de skal. Selvsagt er utstillingen jeg har tenkt meg på båtrelatert!
Du hadde vel ikke trodd noe annet? 🙂
Selv om jeg forsåvidt er kunstinteressert og gjerne går på utstillinger så skjer det litt for sjelden. Men denne utstillingen, som avsluttes kommende søndag 8. mai, har jeg lyst å få med meg.
Det er Nasjonalgalleriet i Universitetsgata i Oslo som har en utstilling som burde være av interesse for flere båtfolk enn meg. I alle fall hvis dere liker malerier med båter og sjø som hovedtemaer!
Utstillingen heter Langs kysten: Gude og hans elever omkring 1870 og inneholder malerier av Hans Gude og hans norske elever ved kunstskolen i Karlsruhe der han i en årrekke var lærer.
Jeg sakser fra Nasjonalmuseets beskrivelse:
Utstillingen viser hvordan det realistiske marinemaleriet kom inn i norsk billedkunst. Gude og hans norske elever ved kunstskolen i Karlsruhe fikk stor betydning for denne utviklingen. Kunsten gjenspeilet Norges reise mot å bli en av verdens største fiskeri- og sjøfartsnasjoner.
For de fleste er Hans Gude (1825–1903) mest kjent for samarbeidet med Adolph Tidemand om det nasjonalromantiske motivet «Brudeferd i Hardanger» (1848). Men for Gude var dette bare begynnelsen på en internasjonal karriere som kunstner og lærer ved tyske kunstakademier.
Årene Gude underviste ved kunstskolen i Karlsruhe (1864–80), ble av særlig betydning for hans kunstsyn og hans nye maritime motiver. På sine reiser til hjemlandet ble han stadig mer opptatt av å male og utføre skisser i friluft. Han foretrakk å skildre kystens natur og folkeliv, med spesielt stor interesse for skuter, vær, lys og havets bevegelser.
Fra 1860-årene og livet ut kom landskaper, skute- og havnemotiver på kyststrekningen mellom Lista og Kristiania til å spille en viktig rolle i hans kunst.
For en rekke elever i Karlsruhe ble Gudes motivvalg og undervisning av stor betydning, særlig for malere som Amaldus Nielsen, Kitty Kielland, Nikolai Ulfsten, Frits Thaulow og Christian Krohg. Under Gudes ledelse tilegnet de seg grunnleggende ferdigheter og et kunstsyn basert på friluftsmaleriets idealer. På lærerens anbefaling dro mange av dem på studieturer langs Norges sørlige strender og fant nye motiver i sine hjemtrakter.
Rundt 100 bilder med motiver fra kysten er utstilt, og den siste helgen skjer det flere ting. Har du barn ville det kanskje være en ide å ta den med på lørdag 7. mai. Fra klokken 12.00 til 15.00 er det nemlig Sjørøverlørdag i museet! På søndag, den siste dagen utstillingen er åpen, er det omvisning med guide fra klokken 14.00 til 15.00.
Tror dette kan bli spennende!