Kutte ut bunnstoff?

Jeg overveier å ikke putte på bunnstoff på båten i år. Istedenfor skal båten vaskes oftere. Som et forsøk. Det tilbys nemlig gratis båtvask i Vollen. Jeg får tenke på det noen uker til.

Jeg har jo alltid tatt opp båten hver vår/tidlig sommer for å spyle vekk groe og smøre på bunnstoff. Jeg har prøvd meg fram med tre forskjellige typer opp gjennom årene, og erfaringene tilsier at jeg kasserer både Biltema og Maritims rimeligere bunnstoff, og heller går tilbake til Jotun.

Jeg har foreløpig ikke merket noe spesielt på båten etter forrige stoffing, men ser på “flyndra” akter at det er noe groe her og der.

Men siden i fjor har jeg også lekt med tanken på å prøve meg på å IKKE bunnstoffe båten i år. I fjor leste jeg nemlig for første gang om skrogvaskeren som Vollen Marinesenter har installert. Da kan man bare komme kjørende inn i bukta og inn i en slags dokk med store vaskebørster som deretter i løpet av få minutter vasker båten fri for groe.

Dermed kan man slippe å forurense mer med bunnstoff med alskens rariteter av kjemikalier i miksen, og for en båt av min størrelse ville det komme på drøye 700 kroner. Det er mindre enn det det koster meg å få løftet båten opp på land i båthavna, spyle den og sette i gang med å smøre på bunnstoff for like mye, samt flere timers jobbing.

Det er litt fristende å slippe det en sommer! Og før jeg eventuelt skal ut på langtur i selve båtferien kan jeg ta en tur innom på vei ut av fjorden og kjøre en ny runde.

For noen uker siden leste jeg også at senteret var tildelt midler fra Klima- og Miljøverndirektoratet til prosjektet “Grønn Marina”, noe som gjør at skrogvasketilbudet faktisk blir GRATIS sommeren 2018.

Det gjør det enda mer interessant å prøve ut, i alle fall for denne sesongen.

Jeg har sett på noen diskusjonsforum at denne typen vask skal være best for båter med drev, og ikke for båter med fast aksling, slik som jeg har, men på henvendelse fra meg svarer Vollen at det skal gå bra å vaske snekka mi også – så lenge diameteren på propellen ikke overskrider 40 centimeter.

Nå har ikke jeg målt propellen min, men jeg tviler på at den er bredere enn det.

Nå er ikke dette innlegget ment som reklame for Vollen, men det er det nærmeste stedet som tilbyr dette for meg her innerst i Oslofjorden, så derfor skriver jeg om det.

I alt tildelte Miljøverndirektoratet 80 millioner kroner til tiltak mot marin forsøpling tidligere i år. Bunnstoff slipper ut mikroplast i sjøen, noe som er et av de største miljøproblemene i havet.

En rekke prosjekter over hele landet fikk støtte til ulike tiltak, som strandryddedager, dykkerforeninger som rydder opp på havbunnen, produksjon av infomateriell, skolebesøk osv.

Vollen Marinsenter er ikke alene om å få støtte til skrogvask, også Marine Pro AS i Slemmestad har fått støtte til å utvikle et miljøvennlig skrogvaskeanlegg og venter å få det første på plass i løpet av sommeren hos Grundvik Marina på Tofte i Hurum. Deres planer er å utplassert minst fem nye anlegg i Oslofjordregionen i løpet av 2019 og ytterligere fem i 2020.

På listen over tildelte midler til prosjekter er det ikke oppført skrogvaskprosjekter andre steder i landet.