Ikke forbud mot å bruke båten

Som en båtoman med klare abstinenser var det en god nyhet å få med seg helseminister Bent Høies forsikring på NRK mandag kveld om at det ikke er noe eller kommer til å bli noe forbud mot å bruke båten eller båthavner. Men fortsatt må båtfolket regne med begrensete muligheter til et aktivt båtliv framover.

Jeg kan jo godt komme med floskelen om at vi alle er i samme båt, men i dette tilfellet passer det jo for en gangs skyld godt på den situasjonen Norge og verden står i.

Bent Høie sa overfor NRK at det ikke ville være aktuelt å innføre et generelt forbud mot å oppholde seg over tid i båthavner eller være på sjøen i båt.

Samtidig viste han til at Helsedirektoratet allerede 12. mars tydelig sa at vi nå skal unngå å reise på fritidsreiser. Det gjelder også båtferie:

– Hvis en kommune har store båthavner der de opplever at mange bor i fritidsbåter og dette samlet sett er et problem for helsetjenesten, så kan de selv vurdere om de vil stenge disse. Det har de hjemmel til i smittevernloven. Vi kommer ikke til å gjøre det nasjonalt.

For oss som er båtfrelste er det jo godt å få slått fast dette, vi ønsker jo ikke på noen måte å bidra til å spre smitte. Det er jo så enkelt at selv om jeg ikke nå er smittet, så skal det ikke mer til enn at jeg stopper et sted for å tanke og en som har vært smittet har vært der før meg og lagt igjen smitte på for eksempel håndtaket eller slangen til drivstoffpumpa! Viruset overlever nemlig flere dager på slike flater. I en gjestehavn kan dette like gjerne skje når man kobler seg til strømstolpen!

Ja, det er faktisk et meget reelt scenario!

Så alle båtfolk bør skaffe seg det de kan av Antibac og lignende typer av håndsprit og/eller ha på seg hansker og uansett vaske hendene godt etterpå.

Men svaret til Høie gir også en klar beskjed når det gjelder begrensningen av båtturene – at det ikke skal være en fritidsreise betyr, slik jeg oppfatter det, at vi foreløpig ikke kan planlegge lange feriereiser med båten. Ikke nødvendigvis holde oss innen egen kommune – slik som hyttefolket – men ikke dra på lange båtturer. 

Flere har jo regnet med at hytteforbudet hadde en relevans også for båtfolket, slik at vi kunne ta korte turer inne vår egen kommune, men burde holde oss unna havner i andre kommuner. Slik tolket jeg det også: At jeg kunne ta båten fra hjemmehavna mi og kjøre langs Nesoddlandet, eller over til Husebergøya og legge til der siden øya fysisk tilhører Nesodden. Men da ville jeg måtte holde meg borte fra de øvrige øyene som Gressholmen og Lindøya.

Men i denne presiseringen nevner ikke Høie hytteforbudet med ett ord. Så da tolker jeg det som at jeg for eksempel fint kan ta meg en dagstur til Håøya for eksempel, eller også overnatte der ei natt og dra tilbake. Kanskje også ta en overnatting på Oscarsborg hvis jeg vil ha strøm til lading.

Men det betyr for eksempel at jeg ikke kan ta båten til Stavern i påskeferien – for da blir det snakk om en ferietur over flere dager. Jeg kan heller ikke dra over til Kosterøyene eller til Strömstad for å pante svenskeflaskene jeg har om bord – for grensen er stengt. Og det vil nok også bli betraktet som en lengre fritidsreise.

Men en båttur utpå fjorden kan jeg nå ta med god samvittighet og med alle de forholdsregler man og BØR ta.

Forøvrig er det flere typiske båtkommuner og gjestehavner som har sagt at de er stengt i påsken eller i det minste ikke åpner serviceanlegget. Andre vil fremdeles ikke ta imot båtgjester, spesielt hvis de kommer fra andre kommuner – noe Høie nå har sagt at de har full rett til. Dette gjelder blant annet Holmestrand, Horten, Åsgårdsstrand, Tønsberg.

De som holder åpent har innført strenge regler for hygiene og for avstander båter imellom. Noen båthavner vil derfor ha redusert kapasitet og vil derfor kunne måtte avvise båter hvis det blir for mange. Dette gjelder i alle fall Stavern og Oscarsborg.

Sistnevnte ber besøkende om å betale via app (GoMarina). Havnevaktene vil ikke komme rundt på bryggene. Havnekroa har tidligere skrevet på sine nettsider at de åpner til påsken . men usikker på om denne er oppdatert i det siste og om dette fortsatt gjelder, vet ikke hvilke restriksjoner Drøbak kommune har innført. Selv ville jeg neppe ha brukt den.

Jeg vil nok anbefale å bare ta seg turer i nærområdet og med alle de forsiktighetsregler som kan tas. Selv vil jeg antakelig bruke påsken hovedsaklig til å ordne og fikse i båten, og kanskje ta meg et par turer utpå for kosens skyld. Og overveie en dagstur til Håøya, jeg får se. Jeg er jo i en risikogruppe og vil derfor være veldig forsiktig.

 

%d bloggere liker dette: