Verden er liten – historien om et bilde

Verden er liten heter det, og for noen uker siden fikk jeg nok et bevis på det. Det er mye rart et lite bilde kan føre til, og det har jeg nå fått bevist til fulle. Også nok et eksempel på hvordan ganske utskjelte Facebook kan fungere på en god dag!

Facebook kan jo være litt både og – men i begynnelsen av denne måneden skjedde noe helt utrolig. Jeg fikk et varsel om nye innlegg i en gruppe som heter “Norske skip 1850-2021” som jeg har vært medlem av i noen år, men mest som leser.

Etter 40 år kom jeg altså i kontakt med matrosen til høyre på dette bildet!

Jeg besøkte da gruppen og så gjennom noen innlegg, og så søkte jeg på meg selv fordi den opprinnelige årsaken til at jeg ble medlem i gruppen var at jeg delte noen bilder fra min barndom da jeg var med om bord på noen av de skipene som faren min jobbet på, spesielt på 70-tallet i et rederi som het Minibulk.

Jeg fant innlegget mitt – fra desember 2017 – men oppdaget at jeg ikke hadde delt linken til et innlegg i båtbloggen min året etter, da jeg skrev om Minibulk-rederiet og historien om de skipene jeg hadde vært med på, etter at jeg ville vite litt om hva som skjedde med disse skipene etter at Minibulk opphørte og skipene ble solgt. Jeg undersøkte litt på nett og fant historien til de fleste av skipene i flåten (i alle fall de som jeg kjente til) og det klarte jeg jo. (Innlegget er for øvrig et av de mest leste på denne bloggen.)

Så da tenkte jeg at jeg kunne dele den gamle linken i gruppa ettersom jeg mente at innholdet kunne være interessant for medlemmene. Da opplever jeg at dette nye innlegget får flere reaksjoner enn det jeg postet i 2017, med flere som kommenterer slikt som “der jobbet jeg også”, “det skipet har jeg seilt med” osv.

Facebookinnlegget der han plutselig så et over 40 år gammelt bilde av seg selv! (Har sladdet navnet hans av personvernhensyn). Klikk på bildet for å se større utgave.

Men så kommer rosinen i pølsa: Et annet medlem i gruppa søker og finner fram innlegget mitt fra 2017 (som jeg nevnte i det nye innlegget) og ser på de bildene jeg la ut da, blant annet bildet over av to unge sjømenn om bord på det jeg mener å huske er “Mini Moon”, på vei ut fra Oslo etter å ha vært i flytedokk på Akers Mek midt på 70-tallet (jeg vil anslå rundt 1974-1975). Jeg tror de to var matroser/lettmatroser. Så viser det seg at han er en av dem – han blonde til høyre! 

Hva er sjansene for et slikt sammentreff??? Så nå har jeg lagt ham til som venn på Facebook! Det hører for øvrig med til historien at han ikke var medlem av gruppen da jeg postet det opprinnelige innlegget med bildene, så han hadde nok ikke oppdaget seg selv hvis jeg ikke 3. februar i år hadde postet den gamle linken!

Et slikt kamera hadde jeg en gang. Har nok mistet det nå, mitt hadde rød knapp.

Bildet er forøvrig tatt med et Kodak Pocket Instamatic 110-kamera som jeg vel sommeren før hadde vunnet i bingo om bord på en av båtene til Minibulk-rederiet. Det var mitt første kamera!

Ganske utrolig egentlig, at slike tilfeldigheter kan føre til at vi kom i kontakt over 40 år senere!

Her er linken til innlegget jeg delte: https://pequod.nesodd1.no/?p=13613