Drømmen om å bo i båt

Det er mange som drømmer om å bo i båt. Og jeg er en av dem. Men i mitt tilfelle er drømmen langt fra en drøm, det er bare et tidsspørsmål og absolutt en realitet. Så mye som jeg bruker båten har jeg allerede skjønt at dette er noe som presser seg på. Ikke bare som en drøm, men noe helt uunngåelig.

Jeg har flere ganger skrevet innlegg i bloggen der jeg sier at den eneste gangen jeg egentlig føler meg 100 prosent lykkelig, er når jeg er om bord i båten. Og det er ingenting som har forandret seg når det gjelder det.

Med snart to år bak meg i en båt med noe mer komfort enn det den gamle Nidelv-snekka fra 1974 kunne by på, så er “drømmen” om å bo i båt nærmere enn noen gang. Og avgjørelsen er egentlig allerede tatt, det er bare et tidsspørsmål.

Det er for meg kun to ting som vanskeliggjør beslutningen om å flytte i båten på permanent basis, og det er kjærligheten til bøkene  og platene mine. Jeg er gammeldags på mange måter. Jeg liker å lese en bok, ikke høre på dem. Jeg har prøvd lydbøker, men det funker ikke for meg. Jeg savner den opplevelsen det er å lese selv når jeg prøver å lytte til en bok. Så jeg har mange bøker.

Det samme gjelder musikken, der jeg de siste årene også har tatt fram de gamle LP-platene og vel nå kjøper omtrent like mye LP-plater som jeg kjøper CD-er. Ja, jeg kjøper CD-er fortsatt! Jeg har Spotify og hører mye musikk mens jeg er på farten, men det er ingenting – akkurat som med bøker – som slår følelsen av å holde et albumcover i hånden mens man hører på musikk. Og det er når man sitter i sofaen og hører på musikken man får den beste opplevelsen, framfor å gjøre masse andre ting mens man går rundt med Spotify i ørene…

Jeg må ha en veldig stor båt hvis jeg skal få plass til alt! Og så stor båt har jeg neppe råd til!

Det de fleste som bor i båt gjør, er å ha tingene sine på et lager på land. Om bord i en båt er jo plassmangel det største problemet, og derfor er det så mange smarte og intrikate løsninger for å spare plass og utnytte plassen om bord på best mulig måte. Så for eksempel når det gjelder klær, så har man sommerklærne i et tørt lager om vinteren, og omvendt. Har man behov for å skifte litt i garderoben tar man med seg plaggene som trenger en hvile og bytter ut med de man har liggende på land.

En genser ut – en genser inn. Tre ferdigleste bøker ut – tre nye om bord. Eller bibliotekløsningen…

Så det blir jo det som blir løsningen: Å ta med seg noen bøker om bord, og bytte dem ut når de er lest. Med musikk blir jo Spotify mye av løsningen, men også her kan jeg jo begynne med å ta med meg for eksempel 20 CDer om bord – som for eksempel kanskje ikke er på Spotify (med min musikksmak så skjer faktisk det ganske ofte) – og deretter bytte dem ut med noen nye. Det blir verre med LP-platene. Det må være blikkstille for at jeg skal kunne sette på en LP-plate…

Gjemmekontor i båten ble en slager i 2020

Jeg er jo helårsbruker av båten og bruker den i tillegg veldig mye. Mellom april og oktober er jeg vel nesten mer i båten og ute på tur enn jeg er i leiligheten. Jeg blir ofte spurt om det ikke er kaldt når jeg er ute i båten om vinteren? Som om det ikke finnes varme klær og ikke minst varme om bord? Jeg er jo ikke akkurat ute i en jolle heller!

Så hvor mye plass trenger man egentlig, når man tar høyde for at man ikke kan ta med hele boksamlingen og alle platene?

Svaret er ganske lite. Etter å ha vært ute med den 29 fot store båten i mange uker av gangen, så vet jeg at jeg egentlig ikke trenger veldig mye plass, selv om det absolutt er fint med litt albuerom!

I den båten jeg har nå har jeg for eksempel tilgang til et fast soverom (akterlugaren) og til en lun stue når det blir kjølig (forkabinen), men kommer til å opphold meg mest i cockpiten, der jeg både jobber, spiser, og fører båt. Så har jeg jo eget toalett og dusjmuligheter, radio og TV, kokemuligheter og kjøleskap med en liten fryseboks. Så da er jo alt på plass.

Så ja, med noe tilpasning ville jeg faktisk kunne bruke den båten jeg har nå som bobåt. Hadde det ikke vært for én ting: Jeg bor i Norge!

Jeg har nemlig en kalesjebåt og den dekker det området jeg hovedsakelig kommer til å oppholde meg i, nemlig cockpiten. Det går utmerket på varme sommerdager, men på regnfulle høstdager blir det rått og fuktig, og om vinteren rått og kaldt – uansett hvor mye varme jeg setter på. Hadde båten ligget i Middelhavet ville det ikke vært noe problem, men i Norge? Nei.

Så dermed kommer jeg ikke utenom det faktum at hvis jeg skal bo i båt, så må jeg ha en båt som er lukket/delvis lukket, hvor kalesjedelen av båten ikke er dominerende. Og skal man først bo i båt, så er det greit at den kanskje også er litt mer moderne enn båter fra tidlig 70-tall og tidlig 80-tall.

En slik investering ligger nok noen år fram i tid, men ikke for mange! Jeg begynner jo tross alt å bli en gammel gubbe, og oppdaget gledene vet båtlivet ganske sent, så skal jeg gjøre alvor av dette, så må jeg snart sette i gang. Selv tenker jeg at det mest realistiske er en tidsperiode på mellom tre og fem år framover i tid.

Jeg vil for det første nyte den båten jeg har nå, og de opplevelsene den gir meg, men jeg vet at jeg må selge den og skaffe meg min tredje båt hvis jeg skal realisere planene om å bo i båt.

Og ja, jeg har gjort meg mine tanker om hva slags båt det skal bli – men det får komme i et annet innlegg – for nå er det snart helg og jeg har planer om båttur!

2 tanke på “Drømmen om å bo i båt

  1. Kjøper vinyl slik som deg og forstår opplevelsen av et fysisk media. Som “båtboer” kan du kanskje ta med cover ombord men lytte til Spotify (eller Tidal HiFi) ? Bare en tanke som slo meg nå. Lykke til med framtidsplanene.
    Mvh Per

Kommentarer er stengt.