Oppussing utsatt igjen

Dessverre ser det ikke ut til at forkabinen blir ferdig denne høsten heller. Det begynner å bli kjølig og det bør være en viss temperatur når man skal sette i gang.

Det å legge på isolasjon og nytt skrogtrekk i forkabinen kan vel kanskje gjøres når som helst så lenge man har litt varme om bord, men det som er bøygen for å få startet er først og fremst at det kombinerte vinduet/luka i baugen fortsatt ikke er tett.

Årsaken er at det må støpes ny glassfiber på venstre side av luka, for å i det hele tatt få skrudd på låsen som skal være der. Slik det er nå kan luka kun låses på høyre side, så det kommer det inn vann ettersom luka ikke er 100 prosent lukket. Ved vanlig nedbør er det ikke snakk om mye, men når det er styrtregn og solide byger, er det en annen sak. Da drypper det inn. 

Her mangler det feste for lukking av luke i kabinen.

Luka er forsøkt tettet med tape på utsiden, men siden den ikke kan stenges helt, så har ikke det hjulpet altfor mye. Men jeg tenker jeg kan prøve å kjøpe et par ruller ekstra med vanntett tape og prøve å heldekke både på utsiden og innsiden, for å prøve å begrense lekkasjen så mye som mulig denne høsten/vinteren.

Støping av ny glassfiber må uansett skje mens det er normalt varmt ute, og ikke nede i under tosifra antall varmegrader, slik vi går mot nå. I alle fall hvis jeg har forstått det riktig. Og det bør vel være tørt ute også.

Jeg skal få hjelp til dette, men jeg vurderer også å sjekke ut nærmere om dette er noe jeg kan klare å gjøre selv. Jeg har jo gått glassfiber-reparasjonskurs, og i utgangspunktet skulle dette være en relativt lett reparasjon ettersom det dreier seg om et rett stykke, ikke noen hjørner eller noe slikt. 

Men jeg har jo erfart at det er noe annerledes når teorien skal settes ut i praksis…

I tillegg til lekkasjen fra luka kommer det inn vann på toalettet, antakelig fra ventilen. Også da mest når det høljer skikkelig ned. Heldigvis er det i det minste ingen lekkasjer fra de øvrige vinduene som jo ble tatt ut i fjor og satt inn igjen med nye fuger. På sidene og på de to vinduene ved siden av den luka som lekker, så har det ikke vært antydning til lekkasje.

Isolasjonen er også ombord. Skal limes på skutesidene (som du ser i bakgrunnen).

Å begynne å legge på nytt skrogtrekk før de to nevnte lekkasjene er tettet, er bare ren idioti. Da vil det fort komme fuktskader på madrasser og puter og skrogtrekk. Selve forkabinen er jo strippet, slik at litt vann slikt sett ikke gjør noen spesiell skade nå, så da er det like greit å vente til våren.

Rammene på vinduene på sidene må skrus løs på innsiden når isolasjon og skrogtrekk skal limes på, så det er jo veldig fint da at alt er tett når de skrues på igjen!

Nytt skrogtrekk er innkjøpt!

Alternativet er jo å ta opp båten på land og få den inn et oppvarmet sted for å gjøre seg ferdig, men uten at jeg har sjekket det spesifikt, så ruller taksameteret ganske fort hvis man skal tenke i de baner. 

Det vil nok uansett være en fordel at båten ligger på land når dette skal gjøres, og krana i båthavna er ennå ikke i operasjon. Jeg kikket litt nærmere på den da jeg var innom båthavna sist gang, og det er mye nytt montert der nå, så den vil nok antakelig være klar til våren. Det skjer i alle fall ting der!

Krana er ennå ikke klar til bruk!

Da tenker jeg at dette like godt kan gjøres mens båten tas på land for vårpuss og vask. Så får vi gjort alt med en gang.

Det ville vært veldig koselig å hatt en varm, lun og omtrent splitter ny forkabin å kose seg i når jeg er ute på turer i høst og vinter, men spesielt i vintermånedene er det jo kun snakk om dagsturer og sjelden noen overnatting om bord, så slikt sett er det ingen katastrofe at forkabinen ikke ble klar denne høsten heller.

Jeg har jo stående en avfukter om bord, og alle madrassene i forkabinen ligger trygt og tørt hjemme, men det skader ikke å begrense lekkasjen så mye som mulig, så derfor tenker jeg at jeg skal forsøke med mer tape, og kanskje også en eller annen midlertidig måte å få dratt venstre del av luka litt mer ned på en eller annen måte.

Jeg prøvde jo det siste forrige høst/vinter, med noe begrenset hell, så jeg får gå i tenkeboksen og se om jeg kan koke opp noe fornuftig.

En annen ting jeg også har lurt litt på – og som jeg vel har nevnt tidligere – er om jeg skal se om det er mulig å finne en annen lukkeløsning for luka enn den originale. Jeg synes ikke den uansett fungerer så bra, og har jo sett gjennom forskjellige alternativer. De forskjellige alternativene koster ikke så veldig mye, så kanskje jeg skal velge ut et par av de mest aktuelle, bestille dem og prøvde dem ut i håp om å få noe som er bedre? Tar gjerne imot tips!

En ting er i alle fall helt sikkert: Til våren SKAL kabinen gjøres ferdig og være klar til bruk før hovedsesongen begynner!

 

 

Related Images: