Påsken i båten

Påsketider er jo tradisjonelt en slags uoffisiell sesongstart for båtfolket – i alle fall for de som ikke har båten i bruk hele året. Mange bruker påskedagene til å pusse båten og gjøre den klar til sommersesongen, og sjøsetter deretter båten i eller rett etterpå.

Siden jeg har båten på sjøen året rundt er det litt annerledes for meg. Men jeg begynner jo å gjøre båten klar til varmegradene ved å rydde og vaske om bord, og gjøre den klar med olje- og filterskift og slike ting. Så tar jeg den gjerne opp og får spylt under og tatt på bunnstoff hvis nødvendig.

Jeg kjenner flere som har som tradisjon å åpne båtsesongen ved påsketider. Det er for eksempel flere som drar til Oscarsborg i påsken, og flere gjestehavner er klare til å ta imot båtgjestene på denne tiden.

Oscarsborg er populært hele året, også i påsken. Dette bildet er fra mai i fjor.

I år er påsken noe tidligere enn de to siste årene, i fjor var det påske fra 5. til 13. april, og året før 14. – 22. april, mens den i år er fra 28. mars til 5. april. Hva det har å bety for sesongstarten får vi se, men blir det pent vær og påskesol så er det vel ikke umulig at det blir appelsiner og Kvikk-Lunsj i båten i år også!

Riktignok skal jeg jobbe i påsken – jeg har tre nattvakter i turnus pluss en ekstra morgenvakt – men det utelukker ikke at det blir båtpåske i år også. Været avgjør imidlertid om det blir noen dagsturer innimellom vaktene eller om det blir et lite mini påsketokt med gjemmekontor om bord. Jeg er jo ikke fremmed for tanken, for å si det slik.

Å tilbringe påsken på fjellet har ikke jeg gjort siden jeg var guttunge – jeg er absolutt ikke født med ski på beina, hverken bortover eller nedover – og ungene mine har heller ikke vært spesielt interessert i ski og vinter, så for meg og familien har det stort sett vært snakk om by- og asfaltpåske – og båtpåske de siste årene…

I år som i fjor må jeg også ta smittesituasjonen i betraktning. I fjor var det dog mye strengere og flere gjestehavner hadde stengt ned eller hadde innført begrensninger på hvor mange båter de hadde plass til, minimumsavstand mellom hver båt, stengte serviceanlegg osv. Slik er det ikke i år – i alle fall ikke i skrivende stund. Så etter et år med koronarestriksjoner og pandemi er i alle fall akkurat det et lite tegn på at ting tross alt begynner å bli bedre… kanskje! Blir det nye nedstengninger og kraftigere tiltak så er det ikke umulig at det vil ramme båtfolket i år også.

I fjor hadde vi jo blant annet ikke lov å dra utenfor vår egen kommune – selv om det ble en viss diskusjon rundt dette når det gjaldt båtfolk – men foreløpig gjelder ikke slike restriksjoner i år.

I år vet jeg også at i alle fall eldstedattera og samboeren ikke har noen spesielle planer, så hvis været blir bra har jeg luftet tanken om at de kanskje kan bli med på en liten båttur, kanskje med overnatting inkludert. Yngstejenta tror jeg jobber (og hun kan uansett ikke jobbe hjemmefra/fra båten ettersom hun jobber på sykehjem) og guttungen er null båtinteressert, så da blir det eldstejenta. 

Dette er jo også avhengig av smittesituasjonen i Oslo – i skrivende stund er det jo begrensinger på hvor man kan dra – her på Nesodden blir man jo anbefalt å ikke dra inn til Oslo hvis det ikke er absolutt nødvendig – men det kan jo fort endre seg. I båten er det jo uansett god plass og langt fra andre, og Sunniva og samboeren tilhører jo på et måte kohorten min selv om de ikke er en del av min husstand. Det er jo stort sett dem og yngstejenta jeg har truffet de siste månedene uansett…

Det vi vel har lært er at ingenting er spikret i stein… eller noe sånt… hugget var det vel kanskje… 😀 Vi får bare vente og se, slik vi har gjort i over ett år nå!

Dette bildet fra webkameraet på Østre Bolærne viser meg i ferd med å fortøye i 2019. Kanskje ny retur dit i påsken? Grabbet fra webkamera av Lars H. på båtforumet!

Vi behøver uansett ikke dra langt, både Oscarsborg, Son, Moss, Fredrikstad, Halden, Holmsbu, Horten, Østre Bolærne osv. er aktuelle alternativer. Kanskje til og med Tønsberg, Sandefjord eller Stavern? Har ikke vært i Sandefjord med egen båt ennå. Har vel egentlig ikke vært i Sandefjord siden 1982 når jeg tenker meg om… Eldstedattera har på sin side aldri vært på Østre Bolærne, så det er også en mulighet som kan være spennende for henne.

Detaljplanlegging er jo noe jeg ikke er så veldig glad i når det gjelder båtlivet, så vi får som vanlig se hvordan det går og hva vi bestemmer oss for, men sjansen er stor for at vi nok besøker kanskje både ett og to og tre av de stedene jeg har ramset opp!

Det er fortsatt god tid til å finne ut hva jeg skal gjøre! Og så er det jo viktig å finne et sted hvor jeg faktisk kan få sove i fred noen timer etter nattevaktene er over!