De beste og verste gjestehavnene

Med over 700 båtturer under skalpen har jeg vært i en god del gjestehavner på Østlandet og Sørlandet (og Sverige). Når jeg nå er inne i min niende båtsesong så er det jo noen havner som peker seg ut, både i positiv og negativ retning.

OBS: Dette innlegget skulle egentlig ha vært sendt ut tidligere, men jeg glemte det, så det kommer i dag! Det har vært så som så med skrivekløa denne uka, men jeg skal ta meg en sjau nå i helga og få oppdatert med de siste etappene!

Etter at jeg ble amputert har det blitt slik at gjestehavner noen gang er en dyd av nødvendighet ettersom det ikke alltid er like lett for meg å få lagt til i uthavner alene.

Gjestehavnene er ganske så forskjellige. Noen kan være fine og fjonge, men ligge slik til at det ikke er noen fin havn å ligge i hvis det blåser fra feil retning. Noen kan være slitne og med et magert tilbud, noe som oppveies av god og idyllisk beliggenhet, og hos noen er serviceinnstillingen hos de som jobber der avgjørende for om jeg trives eller ikke. Andre steder kan jeg rett og slett ha hatt en såpass dårlig opplevelse når jeg var der sist, at jeg unngår gjestehavna i ettertid.

Jeg er kanskje en særing på mange områder, men en av mine kjepphester er at jeg ikke går tilbake til et sted med dårlig service og sure folk som jobber. Hvorfor i all verden skal jeg det når det er nok alternativer? For eksempel så har jeg ikke handlet noe særlig på Meny på Nesodden på nærmere 10 år etter en ubehagelig opplevelse, og det samme gjelder apoteket på senteret. Jeg er på Meny for å hente pakker og hvis de har tilbud på Pepsi-Max, ellers unngår jeg dem fremdeles.

Når det gjelder gjestehavner handler det både om pris og om service/manglende service og om beliggenhet.

Så her er min personlige liste… De er listet opp i tilfeldig rekkefølge under hver kategori.

De fem verste gjestehavnene

Kragerø – Dette er en havn jeg har unngått å overnatte i siden 2018. Drar heller forbi. Men har stoppet her noen ganger for innkjøp og litt pause. Men kommer ikke tilbake hit for å overnatte. Det har utspring i en meget dårlig opplevelse med en havnevakt her i 2018, men fra 2020 også på grunn av prisnivå og gjestehavnspolitikken til kommunen. Kragerø er den eneste kommunen her i landet som kjører hovedsesong og full pris til 1. november! Og de var vel i fjor også de eneste til å kjøre full pris selv med serviceanlegg stengt på grunn av korona. Så her kjører jeg forbi.

Aker Brygge – Siden jeg har hjemmehavn på Nesodden er det ikke ofte jeg besøker denne havna for overnatting, og det er jeg glad for. Dette må være landets dyreste gjestehavn. De skal ha 15 kroner per fot for overnatting, noe som for min 29-foter kommer på 435 kroner! Nei takk. Og de svarer aldri på e-post.

Son – Synd å si det, men Son er ikke en gjestehavn jeg føler meg spesielt velkommen i. Som vel den eneste gjestehavna jeg har vært borte i, så har de under 39 fot som minste båtstørrelse når det gjelder betaling. I andre havner er det i det minste vanlig med en priskategori for båter under 30 fot også, men ikke i Son altså. Og dermed blir det en stiv pris også her. Føler meg ikke velkommen i småbåt i denne havna.

Son er langt fra en favoritt…

Skjærhalden – Her har jeg ikke vært på flere år. Dieselprisen er stiv og havneleia sist jeg lå her var også ganske stiv, og flere har klaget over prisnivået her. Dermed ikke et sted jeg besøker ofte. Dog har jeg kun møtt hyggelige havnevakter her de få gangene jeg har vært der, men det er ikke nok til at jeg ikke bruker andre alternativer hvis jeg kan. Har ikke vært der med nybåten ennå, så mye kan ha forandret seg siden sist jeg var der.

Arendal – Dette er Sørlandets dyreste gjestehavn og den ligger slik til at du ikke ligger spesielt rolig her heller. Ikke bare på grunn av vindforholdene, men fordi leia går rett utenfor og det er stor trafikk av båter i alle størrelser, som ikke nødvendigvis følger fartsgrensene, for å si det slik. Et litt slitent serviceanlegg og et knotete opplegg for strøm trekker også ned. En tendens til mye festing om bord i båtene de gangene jeg har vært her. Men jeg liker meg godt ellers i byen, så det er ikke slik at jeg unngår å ligge der for enhver pris, men langt fra noen favoritt som gjestehavn. Og absolutt ikke over flere dager.

De fem beste gjestehavnene

Stavern

Stavern – Denne gjestehavna har ikke mest plass, best serviceanlegg eller gode forhold å ligge under når det blåser fra feil retning. Flytebrygga er noe sliten, men har fått nye strømstolper siden de første gangene jeg var her. Serviceanlegget er heller ikke av topp standard, men i det minste ganske rent og pent. Det blir fort fullt og trangt her, men havna kan skryte av en uovertruffen blid havnesjef, og “undersåttene” hennes er omtrent like hyggelige. De gjør det de kan for å skaffe plass! Fiskesuppa på Smak ligger i tillegg langt over den mer berømte i Engelsviken hvis du spør meg! Og Stavern er et koselig sted generelt. Pent prisnivå også.

Risør – Denne gjestehavna er heller ikke den beste å ligge i når det gjelder vær og vind. Jeg har dog kun ligget i den ytterste, ved flytebryggene og ved steinbrygga, og ikke lenger inn. Det siste skyldes at det der er fortøyning med baug mot brygge og bøye akter – noe som er litt vanskelig for meg å fikse alene. Men den ytterste er som sagt veldig utsatt. Serviceanlegget har bra standard og havnevertene alltid hyggelige og imøtekommende. Kommer du til Risør før eller etter hovedsesongen ligger du i tillegg gratis, for havna har ingen automat, Vipps-konto eller app – i alle fall står det ingenting om dette på nettsidene. De bruker kun ungdommer som havneverter – og de er skikkelig serviceinnstilte – i  fjor dro de til og med tilbake til havnekontoret for å hente vekslepenger til oss slik at vi fikk benyttet vaskemaskinene! Det er tydeligvis en populær sommerjobb også, for jeg kjente igjen av av de jentene som kom til båten i juni i fjor, hun har jeg møtt  hver sommer siden jeg var i Risør for første gang med snekka i 2018! Og Risør er en liten perle da, så jeg stopper her når jeg kan!

Grimstad – en favoritt til tross for kronglete betalingssystem

Grimstad – Dette er også en av mine favorittsteder å besøke, selv om det er mest på grunn av byen og ikke så veldig mye selve gjestehavna. Du ligger ganske så greit beskyttet for vær og vind hvis du ligger helt innerst, men utsatt hvis det blåser rett på. Betalingsopplegget er imidlertid elendig, og det mest irriterende ved havna! Jeg synes kommunen burde ha spandert på seg en automat her, det ville gjort det så mye lettere! Når det er hovedsesong er det grei skuring – havnevertene har uten unntak vært blide og hjelpsomme. Men utenom hovedsesongen er det vanskelig å få betalt. Betaler du for eksempel med Vipps får du ingen kode til serviceanlegget – du må ringe opp et mobilnummer som du ikke alltid får svar på. Er restauranten ute ved bryggene åpen skal du betale der, og der er folk også hyggelige, men er den stengt må du gå opp i byen til Cafe Munch og betale der! Det blir ikke bedre av at du kan betale med Vipps til både kafeen og kommunen! Men til tross for et elendig betalingssystem, så trives jeg veldig, veldig godt i Grimstad. OBS: Sommeren 2021 har det kommet betalingsautomat samt at Go Marina-appen nå kan brukes her.

Farsund

Farsund – Jeg synes Farsund er et koselig og hyggelig sted å ligge. Det er en liten favoritt ikke minst fordi det er kort vei både til serviceanlegg og butikk når man legger til på Gåseholmen. De fleste gangene jeg har vært der har det også vært gratis å ligge. Første gang, i 2018, betalte jeg, men de andre gangene har jeg enten vært der før eller etter hovedsesongen, og det har vært gratis å ligge der. I fjor var det også gratis på grunn av kornarestriksjoner – men serviceanlegget var åpent likevel. Jeg har ennå til gode å treffe byens legendariske kvinnelige vekter, som visstnok skal komme rundt med gratis avis og rundstykker til båtgjestene – har bare lest om henne foreløpig! Men kanskje jeg treffer på henne i år?

Oscarsborg – Dette var vel den første gjestehavna jeg oppsøkte da jeg fikk båt. Jeg tilhører riktignok ikke det faste klientellet med nærmest klippekort til bryggene hver helg – men jeg trives veldig godt i havna og blir alltid møtt av hyggelige havnevakter når jeg er der. Har fått beskjed om å ringe dem hvis jeg er på vei og trenger hjelp til å finne en plass (med tanke på at jeg er amputert), men jeg liker ikke å være til bry, så de gangene jeg har sett at det har vært ganske fullt der, så har jeg heller dratt andre steder. Med min historieinteresse er jeg nesten alltid innom festningen og museet der, selv om jeg vel kan det på rams etter hvert. Koselig og lun havn og mange steder å rusle rundt. Og prisnivået er også helt greit. Men jeg mangler omvisning med guide – det må jeg sørge for å få gjort en gang!

Oscarsborg er populært hele året, også i påsken. Dette bildet er mai i fjor.

Mine svenske favoritter

Källö-Knippla besøker jeg gjerne igjen.

Det blir nok ingen turer til Sverige i år heller, men en tur over grensen står øverst på ønskelista for 2022! Og stedene under har jeg i så fall planer om å besøke.

Källö-Knippla – Denne øya ligger i Göteborgs skjærgård og jeg har bare besøkt den én gang. Veldig koselig sted og en ganske lun havn. Ringte på forhånd og snakket med havnesjefen for å høre om det var ledig plass, noe han svarte bekreftende på. Møtte han på sykkel i havna litt etter ankomst, og han inviterte meg bort på fotballkamp etterpå. Må vel ha vært svensk 7. divisjon eller noe slikt! Men ustadig vær og det faktum at jeg var litt sliten, samt at jeg ikke hadde noen svenske kontanter på meg, førte til at jeg ble i båten den kvelden. Men et sted jeg gjerne kommer tilbake til.

Vettnet

Vettnet – Denne gjestehavna ligger på Nord-Koster, og var den første svenske gjestehavna jeg besøkte. Det er også den eneste havna på Koster jeg foreløpig har fått besøkt. Har vært her flere ganger, både med snekka og med nybåten. Det har skjedd mye på Vettnet siden mitt første besøk i 2014. Den ligger litt unna allfarvei og er derfor et veldig rolig sted å ligge framfor folkelivet i selve Kostersundet. Kort vei gjennom skogen til en fantastisk sandstrand og en liten rustikk kiosk der du må ha med deg svenske kontanter. Et herlig sted, og siden det var min første landkjenning i Sverige med egen båt, så har Vettnet en spesiell plass i mitt båthjerte.

Hunnebostrand – Her har jeg bare vært én gang, men jeg likte meg godt og har lyst til å returnere hit ved første anledning – når koronaen gir slipp og grensene åpnes igjen. Dette er siste gjestehavn før Sotekanalen og da jeg var her for første gang i 2018 så ringte jeg for å forhøre meg om det var plass til, og greit for dem, at jeg la til langsides. For på bilder og i Havneguiden så det ut som om det kun var fortøyning med baug/akter inn og bøye på utsiden. Men etter at jeg forklarte at jeg var amputert og foretrakk langsides, så var det ikke noe problem – jeg kunne legge meg hvor jeg ville! Veldig god service, selv om det skal innrømmes at det var utenfor sesong og langt fra fullt!

Gamlebåten på favorittplassen i Fiskhamnen (grab fra webkamera)

Bohus-Malmön (Fiskhamnen) – Malmön har to gjestehavner, hvorav den ene (marinaen) er noe større og med plasser langsides, med bøye og tau akter. Fiskhamnen ligger ved fyret Snurran og her er det langsides fortøyning langs bryggekantene eller med baug inn og anker ut når det er er mange båter til stede. Det er nok mye roligere i Fiskhamnen enn det er ved marinaen, men også et stykke å gå hvis du skal proviantere eller har lyst på en øl eller et måltid på kafe/restaurant. Jeg foretrekker stort sett ro og fred når jeg er ute på tur, så jeg bruker å legge meg i Fiskhamnen.

Kalvön – Dette er nesten ikke noen gjestehavn, men en uthavn med avgift, slik som for eksempel Urene i Portør. Det er en liten, men idyllisk havn med få plasser og kun utedo av fasiliteter. Så her er du virkelig litt unna allfarvei, selv om øya ligger like i nærheten av Havstenssund. Dette var den andre havna jeg besøkte og overnattet i på min første Sverigetur, og et sted jeg har kommet tilbake til både med snekka og døtrene mine, og med nybåten. Her blir det fort fullt, men det bringer pulsen ned og er en øy som byr både på mye stein og urer og et grønt og frodig naturlandskap. Absolutt en favoritt!

Hållö

Hållö – Jeg må nesten slenge på en ekstra favoritt på tampen, selv om jeg ødelegger formatet med bare å ha fem favoritter, men jeg klarte ikke å fjerne noen av de andre heller, så da blir det seks favoritter! Turen til øya Hållö i 2017 var helt fantastisk – selv om denne øya, akkurat som Kalvön, egentlig er en uthavn. Øya ligger i havgapet utenfor Smögen og er en litt trang uthavn med begrenset plass. Mange nordmenn drar kanskje rett forbi, men øya er absolutt verdt et besøk. Det er både et lite museum og et kapell på øya, samt at man kan gå opp i fyret. Det er også et vandrerhjem på øya, som er svært populært og gjerne fullbooket et år i forveien. Et herlig sted med mye historie, og jeg må prøve å få kilt inn nybåten der også en gang!

I Sverige har jeg egentlig ikke hatt noen negative opplevelser noe sted jeg har besøkt hittil!

 

Related Images: