Endelig en ny havn og et nytt fylke

Endelig kan jeg berette om at jeg nå ligger i en ny havn og i et nytt fylke, og dermed har satt en ny rekord med skuta! Søndag morgen kastet jeg loss fra Farsund og utnyttet noen timer med pause i det dårlige været til å komme meg til Egersund. Ikke lange etappen, men nå føler jeg at den ordentlige turen er i gang.

Årets tokt har jo ikke akkurat gått på skinner, med grunnstøting som førte til en ukes forsinkelse, fulgt opp av dårlig vær mens jeg lå i Mandal og Farsund, og sørget for nærmest et par ukers forsinkelse. Jeg må nok bli liggende noen dager i Egersund også, men det kan hende jeg kan få en liten sjanse til å komme meg til Stavanger på torsdag.

Jeg planlegger aldri i detalj mine båtturer, men jeg hadde nok forventet før jeg startet at jeg vel hadde passert Bergen med god margin på dette tidspunktet…

Men nå som jeg har satt ny rekord og kommet meg lenger vestover/nordover enn jeg noen gang har vært før, så føler jeg at den ordentlige turen har startet. All ære til Sørlandet, som jeg virkelig har fått sansen for etter tre år på rad dit, men nå er det bare nye havner, nye steder, nye byer, nye utsikter og nye landskap som står foran meg. 

Avgangen gikk fra Farsund klokka 9.30 søndag, etter at jeg hadde rukket en dusj på serviceanlegget. Selv om jeg har over 700 båtturer bak meg, så er jeg alltid litt nervøs når jeg skal ut av eller inn i en havn. Redd for å gjøre noe galt og drite meg ut, bomme på båsen eller komme feil inn på siden inntil brygga slik at jeg ikke rekker å få fast en line osv. 

I Farsund hadde en seilbåt manøvrert seg inn rett foran meg med liten klaring, men jeg fikk hjelp av strømmen og dro meg også litt mer akterover før jeg brukte baugpropellen og kom meg ut ganske så elegant, vil jeg si. Så imidlertid ikke ut til at jeg hadde noen tilskuere til mitt eksempel på godt sjømannskap denne gangen heller…

Runder Lista fyr i litt gråere og mindre rolig sjø enn i fjor

Jeg har vært litt i tvil de siste dagene om hvor mye jeg kan stole på værtjenester som Windy, Yr og Barenrswatch. Lørdag meldte samtlige av dem mye vind og mye bølger rundt Lista, mens lokale båtfolk kunne melde om tilnærmet blank sjø og fine forhold. Jeg har jo selv utallige ganger opplevd av værvarslene ikke har stemt og blitt overrasket både med mye dårligere vær og motsatt.

Lørdag var jeg for sen i avtrekket til å komme meg avgårde, så søndag hadde jeg bestemt meg for at det var nå eller akdri! Om det viste seg at det var tøffere utpå der enn meldt, så kunne jeg alltids snu eller dra inn til Borhaug.

Men det viste seg å bli en ganske så behagelig overfart rundt Lista, ikke så flatt som i fjor, men mer litt late dønninger enn direkte bølger. Etter at jeg hadde passert Lista fyr snudde imidlertid vinden litt og kom mer inn rett fra vest enn nordvest og i tillegg ble det litt mer bølger enn dønninger, så det ble litt tøffere.

Men det roet seg omtrent da jeg passerte Sogndalsstrand og Rekefjord – to steder jeg har lyst å besøke på returen – og deretter var det ganske så greit resten av etappen. Jeg vurderte, da jeg nærmet meg Egersund, å fortsette videre, men klokka tikket fort mot ettermiddagen og det skulle blåse kraftig opp fra 16-17-tiden, så jeg bestemte meg for å dra inn til Egersund. I tillegg begynte det å regne mer og mer og tanken på å bakse i stadig mer opprørt hav mens det øste ned ovenfra var ikke spesielt fristende.

Inn Vågen med gjestehavna i sikte

Så her ligger jeg i det som ser ut som en helt grei gjestehavn, sentralt, men likevel ikke noe spesielt bråkete, bare ett utested i umiddelbar nærhet av gjestehavna. Rett etter at jeg kom inn i båsen og fortøyde begynte det virkelig å hølje ned, så jeg fant fort ut at jeg hadde gjort det riktige valget!

Noen timer etter at regnskyllet hadde gitt seg kom det en hyggelig havnevakt og sjekket Vipps-kvitteringen min, ønsket meg velkommen og ga meg en slik verdikupong der jeg visstnok kunne få fire gratis rundstykker på Kiwi! Hyggelig velkomst det!

Bergtatt på plass i gjestehavna

I Egersund blir jeg nok liggende noen dager, det skal blåse kuling på tirsdag, og ikke være stort bedre på onsdag, mens torsdag kan det se ut som om det er noen timers pause før det blåser opp igjen inn mot helga, så foreløpig er planen å prøve å komme seg av gårde til Stavanger da.

Men så var det dette med planer og båtliv da…

2 tanke på “Endelig en ny havn og et nytt fylke

  1. Heisann

    Da vil jeg fortelle at jeg har lest alle innleggene på bloggen din, helt fra dag 1. Det tok sin tid, men utrolig mange gode innlegg. Gleder meg til reisen videre. Håper du kommer deg opp til Trøndelag og Trondheim. Da må du ta en avstikker til Orkanger, så får du en sightseeing her også 🙂

    1. Hvert eneste? Jøss! Imponerende! Tusen takk for det. Nå er jeg så forsinket i henhold til den noe løse opprinnelige planen at jeg ikke er helt sikker på hvor langt jeg rekker før jeg må snu, men vi får håpe de største problemene og det dårlige været er unnagjort, så får vi se hva som skjer!

Kommentarer er stengt.