Ti år som båteier!

I dag er det nøyaktig ti år siden jeg dro fra Padda ved Bekkelaget i Oslo og over fjorden til båthavna på Oksval. Da var kontrakten undertegnet og jeg var båteier for første gang! Det har vel, tross noen nedturer innimellom, vært ti lykkelige år!

Det var ikke min første tur, 9. oktober 2013. I september samme år fikk jeg og ungene en hyggelig tur fra Oksval til Steilene og tilbake i en Nidelv 24 tilhørende Steinar. Den var ikke til salgs, men han hadde tilbudt meg en tur for at jeg skulle oppleve hvordan den type båt opplevdes.

Jeg hadde jo da nettopp bestemt meg for at det var en Nidelv jeg ønsket å gå for, og etter den turen i slutten av september, så var jeg ganske overbevist om at jeg ville ha en Nidelv 24 som min første egne båt. Og slik ble det jo!

Jeg fikk en første prøvetur med det som skulle bli Bergtatt I allerede 4. oktober. Dagen etter fikk jeg lov av selgeren å ta en ny tur, da med ungene om bord. I motsetning til dagen før, som bød på litt sjø, overskyet og litt regn, var lørdagen en nydelig høstdag med speilblank sjø, blå himmel og sol, og vi koste vel oss alle sammen på den lille turen rundt Ulvøya og Malmøya.

Sunniva prøvekjører snekka i 2013

To dager etter den turen – på mandagen – ga jeg beskjed om at jeg ønsket å kjøpe den, tirsdag møtte jeg selgeren og skrev under kontrakten og fikk nøkkelen til båten, og dagen etter hentet jeg og Victoria båten og kjørte den til dens nye hjemmehavn. 

Det ble omtrent fem og et halvt år med den gamle snekka som var av 74-modell, med en gammel og liten Yanmar-motor som “hjerte”. Jeg hadde noen fantastisk fine opplevelser i den, og selv om jeg elsker den komforten jeg har i Tresfjorden nå, så hender det jeg lengter litt tilbake til den mer enkle Nidelven. Og da tenker jeg ikke nødvendigvis på at dieselprisen på disse ti årene har økt fra rundt 7 kroner literen til 18-19 kroner nå (og godt over 22 senest i fjor).

Hvis jeg en gang i framtiden er nødt til å skalere litt ned på båtlivet, på grunn av helse eller andre ting, så er det vel omtrent 99,99 prosent sikkert at det i så fall blir en Nidelv 24…

Victoria styrer snekka i 2013

Jeg kom meg helt til Farsund med snekka i august 2018, og helt til Bohus–Malmön sør for Kungshamn/Smögen i Sverige i august 2017.  Jeg fikk totalt 511 turer med den, og totalt 197 overnattinger. Snekka ble solgt 18. april 2019, og etter noen fryktelige dager uten båt, kjøpte jeg Tresfjorden 25. april (etter en prøvetur dagen før), og hentet den hjem igjen 28. april.

Siste farvel med Bergtatt I i april 2019

Jeg så jo egentlig etter en Nidelv 26, men alle de eksemplarene jeg så på hadde en eller annen mangel som gjorde at det ikke ble noe kjøp. Så utvidet jeg horisonten litt, og endte altså med en Tresfjord 29.

Den er større og romsligere, har en helt annen komfort en snekka – ikke minst madrassene – og er fremdeles liten nok til at jeg fint klarer meg alene om bord når det gjelder turer og fortøyning – i alle fall under de fleste omstendigheter.

Nye Bergtatt i Horten klar for å seiles hjem til Oksval

I april neste år har jeg hatt båten i fem år og i skrivende stund har jeg hatt 347 turer med den, og hele 418 overnattinger. Jeg har vært så langt som til Bud i Møre og Romsdal med den (i 2021) – hovedsakelig på grunn av koronapandemien som gjorde det mulig med hjemmekontor fra båten – og i Sverige har jeg vært såpass langt som Vrångö, sør for Göteborg.

Det har vært ti fantastiske år med båt, og jeg kommer aldri til å gi opp båtlivet frivillig! I tillegg til å fungere som ren avkobling og kos, så har det også vært en kilde til inspirasjon og motivasjon – ikke minst i forbindelse med amputasjonen i 2015 – men også til å lade opp hodet etter for mange negative tanker og depresjoner; til å komme over brutte forhold og til å få rensket ut litt etter tøffe jobbøkter og litt for mye sosial kontakt i perioder (jeg er en introvert i bunn og grunn, og blir sliten av for eksempel en jobbuke på dagtid med masse folk rundt meg).

Vrångö sør for Göteborg er det sørligste jeg har vært i Sverige. Med Tresfjorden.

Jeg har sett mer av både Norge og Sverige på disse ti årene enn jeg hadde sett resten av livet jeg har levd fram til jeg ble båteier. Og jeg har garantert havnet på og besøkt plasser og steder jeg aldri ville ha oppdaget om jeg ikke kom dit i egen båt. Og ikke minst møtt mange hyggelige mennesker på alle reisene mine, hvorav flere har blitt gode venner i tillegg.

Selvsagt har det vært noen nedturer også, men totalt sett trumfer alle de gode opplevelsene og erfaringene de negative tingene soleklart.

Jeg er også overbevist om at båtlivet og de mange gode opplevelsene det gir meg, ikke bare sørger for bedre helse og bedre sinn, men også bedre livskvalitet og derav kanskje også noen år mer i levealder? Hvem vet?

Ti lykkelige år har det i alle fall vært, jeg bare angrer på at jeg ikke gjorde dette tidligere! 

På disse ti årene har jeg nå totalt fått hele 858 turer og overnattet 615 ganger i båten. Det tror jeg er en solid rekord!

Nå skal dagen feires med kake og båtis! Og er været greit blir det båttur også!

 

 

Related Images: