Oppussingen er i gang

Da har jeg endelig såvidt kommet i gang med oppussingen av båten. Det dreier seg om å pusse ned alt treverket ute og lakke det opp på nytt. Kan jo ikke ha slitent treverk i båten når jeg får nytrekte puter og stoler!

Jeg har begynt forsiktig med å øve meg på en løs bordplate som brukes når passasjerstolen bikkes opp og byssa kommer til syne. Plata brukes til å legge over vasken når setet er slått ned, for å få litt mer plass når man kokkelerer.

IMG_3057Jeg tenkte det var greit å øve meg litt på den plata først, slik at hvis jeg gjorde noe feil, så ville ikke det være så farlig ettersom denne plata jo ikke ligger opp i glaninga hele tiden… 🙂

I tillegg har jeg aldri gjort noe slikt som dette før! Slike praktiske ting som dette har aldri vært min store force, for å si det slik!

Men så har man jo lyst til å gjøre noe selv med båten da, ikke minst for å få følelsen av å kunne gjøre noe selv, og fordi det koster mindre i en allerede båtslunken lommebok enn å sette bort alt til andre! For meg var det jo en lykkefølelse da jeg i fjor klarte å skru fast vindusviskermotoren som hadde løsnet fra vinduet!

Med andre ord: Jeg er ikke akkurat en typisk handyman…

Jeg har kjøpt en billig slipemaskin på Clas Ohlson til å gjøre jobben med slipingen. Jeg kommer aldri til å bruke dette utstyret til annet enn dette treverket i båten, og det jeg gjør nå holder forhåpentligvis noen år, så da satser jeg på at det holder for meg…

plate1Såvidt jeg kan se, fungerer det også godkjent.

Til venstre ser du plata etter at jeg hadde jobbet noen minutter på den. Faktisk synes jeg at det gikk veldig lett å få fjernet den gamle lakken. Problemet med disse platene er at de kun har et tynt lag med teakfiner ytterst, så sliper man for mye kommer man ned på treverket under, og da har man fått problemer!

Jeg tok dette bildet og sendte det til en som har gjort denne jobben før, og han ga meg godkjent, så da håper jeg at jeg er på rett spor…

Jeg har i tillegg til sliperen også både malingskrape og noen ark med skikkelig fint slipepair som jeg kan pusse med håndkraft. Men på denne plata gikk det bra med maskinen på lav effekt.

Neste skritt etter at hele plata er pusset ned, er å vaske den med rødsprit eller aceton, og deretter begynner oljing og lakking.

Ikke fastmontert kjøeleskap, men et bærbart lå foran i båten.

Jeg ønsker meg en litt mørkere finish enn det som er nå. Treverket er jo ganske så lyst og falmet, og jeg vil ha det litt mørkere, mer slik som det ser ut inne i kabinen.

En måte jeg kan gjøre det på er å bruke Benarolje, men en annen som har pusset opp samme type Nidelv brukte en Trebitt-beis først og deretter treolje fra Biltema (fem lag!). Resultatet var forbløffende bra, spør du meg.

Jeg har ikke helt bestemt meg for hva jeg velger, men jeg skal uansett prøve det på denne plata først og se hvordan det blir.

Jeg ønsker den litt mørkere fargen (lik den du ser på bildet fra kabinen til høyre) både fordi jegimg_7643 synes det ser finest ut, men også fordi jeg synes det passer bra til den nye fargen som stoler og sofa vil få.

Jeg ønsker også å bytte ut dørkbelegget til noe mørkere enn det er nå, men akkurat det har jeg foreløpig ikke satt opp på årets oppussingsplaner.

De håndtakene du ser på bildet av skapene og skuffene skal også byttes ut. Både 70-tallsplasten og de stygge metallhåndtakene som er satt på. Jeg har kjøpt inn noen enkle, men fine håndtak i tre som skal beises og oljes og settes på istedenfor.

plate2Uansett er jeg nå endelig i gang, og foreløpig er jeg optimist, kanskje litt mer optimist enn jeg var før jeg startet. Selv om jeg ikke tror jeg skal kalle meg noe særlig mer handyman ennå. Vi får vente med den dommen til jeg er ferdig…

Jeg fortsetter med slipingen i helga, men håper også på en liten tur snart, hvis været tillater det. Da lar jeg sliping være sliping…

 

 

%d bloggere liker dette: