Sonderinger på Sørenga – del 1

Jeg har flere ganger skrevet snutter her i båtbloggen om muligheten for en gjestebrygge og småbåthavn på Sørenga. I forrige uke tok jeg en rusletur i området for å titte nærmere på det.

Opprinnelig var det planlagt byggestart for småbåthavn denne måneden. Jeg har prøvd å få et svar fra Bymiljøetaten om de er i rute med prosjektet, men har ikke fått svar fra dem. I tillegg har det vært uenighet om plasseringen av en gjestebrygge, hvor jeg i fjor presenterte de alternativene som var.

Selve Sørenga båtforening har ikke oppdatert nettsidene siden i fjor sommer, men på sine Facebooksider oppdaterte de i desember med et brev fra prosjektlederen i Bymiljøetaten. Der kan det virke som om oppstarten av byggingen er noe usikker. I brevet heter det blant annet at “forprosjektet vil i løpet av de første månedene i 2017 gjennomgå en kvalitetskontroll. Etter kvalitetssikring gjøres beslutning om prosjektet anbefales gjennomført”.

Mulighet å ligge med båt her når museet er ferdig? Det skal også bygges bolig her under prosjektnavnet Munch brygge

I tillegg sies det at det skal innkalles til et informasjonsmøte med båtforeningen om framgangen i prosjektet i løpet av første kvartal 2017. Så da er det vel ingen umiddelbar byggestart i emning…

Jeg tok en tur torsdag ettermiddag i forrige uke for å titte nærmere på området, og ta noen bilder for å kunne legge ut her. Jeg har jo ikke hatt noen ordentlig gode bilder å bruke når jeg har skrevet om Sørenga, og selv om jeg bare brukte iPhonen, så har jeg litt flere enn før fra området.

Munch brygge.

Det første jeg så er at det ved Munch-Museet som er under bygging kan bli en koselig liten plass å ha båter. Riktignok begrenset med hensyn til dybde, men å legge til ved museet med egen båt ville jo vært idyllisk! 🙂 Men det skjer neppe… Alt ettersom hva som blir adkomstløsningen inn til den gamle Paulsenkaia og området der, så kan det jo bli litt vanskelig.

 

For jeg oppdaget at den midlertidige overgangen fra området rundt Operaen og bort til Sørenga (den var ment å være midlertidig, men har blitt så populær at den sannsynligvis gjøres permanent), er senket siden sist jeg var i området med båten. Da var den nemlig hevet like ved innløpet til Akerselva og Paulsenkaia (der Munch-museet bygges), og hadde jeg tatt ned vimpelstanga ville jeg antakelig klart å komme under.

Kommer ingen båt under her, nei.

Men denne gangen så jeg at alt sammen var senket ned til havnivå, slik at det nå ikke er mulig å komme under med båt, uansett hvor lav den er.

Etter å ha spasert litt rundt på Sørenga oppdaget jeg likevel en mulig vei – om enn en omvei! Det er nemlig mulig å kjøre inn helt nederst ved Lohavna (der plasseringen av småbåthavna er lagt) og deretter inn under to bruer. Da kommer man inn i selve Bispevika på innsiden av overgangen. Men dette er jo bare noe jeg har sett KAN være mulig – om det er nok dybde der og om det er lov er en helt annen sak.

Inn her kan man imidlertid klare å komme seg.

Jeg har tittet litt på sjøkartet til gulesider.no i ettertid og der er det ikke engang tegnet inn noen passasje innerst! (Men velger man vanlig kartvisning istedenfor sjøkartvisning, så ser man det!) Men kartet viser en dybde på 6,9 meter der man skal svinge inn. Så viser kartet 9,4 meters dybde når man har kjørt gjennom kanalen og kommer ut i Bispevika. Faktisk er overgangen tegnet inn! Dybden ellers i Bispevika ser bra ut, men ved innløpet av Akerselva ved Munch-museet er det ikke lagt inn noen dybder.

Her skal det komme småbåthavn.

Når det gjelder plasseringen av selve småbåthavna, som vel tidligst kommer neste år slik det ser ut nå, så er plasseringen av den nærmest avgjort. Det blir på østsiden av Sørenga, mellom Sørenga og Ekebergåsen, området som er kalt Lohavn på sjøkartet. Nesten ytterst, like ved sjøbadet, er småbåthavna tenkt å legges.

Det virker som et stille og rolig område, og med en dagligvarebutikk like i nærheten. Slikt sett ganske ideelt for å ha en gjestebrygge eller to, men det ønsker altså ikke Sørenga båtforening. De mener at en gjestebrygge må plasseres et annet sted, at det blir for trangt og uhensiktsmessig å ha gjesteplasser der.

Derav de alternativene som jeg listet opp i november i fjor. Etter å ha tatt en liten tur rundt i området er jeg ikke negativ til å ha en gjestebrygge der småbåthavna skal ligge, men jeg ser bekymringen om at det kan bli litt trangt der. Og det er faktisk et stykke å ta seg inn til sentrum derfra, hvis man skal bruke apostlenes hester. Noe man vel er nødt til, for meg bekjent er det ingen busser som har stoppested inne på Sørenga. Det nærmeste er vel Bjørvika? Det kan vel hende at det foreligger planer om det når området er ferdig utbygd.

Plass her. Men utsatt for is.

På andre siden av Munch-museet ligger vel kanskje det beste alternativet for en liten gjestehavn, der er det fint plass til et par flytebrygger. Også utenfor Sørengkaia, litt sør for overgangen, er det plass. Det tredje alternativet, ved Operaen, helt innerst i Bjørvika, blir vel for lite og trangt. Men jeg skal ikke gå nærmere inn på det nå, det er bare å lese det innlegget jeg har lenket til ovenfor.

Men tegningene for hvordan området fra Sørenga og inn mot Bispevika og Barcode skal se ut, er litt spennende å titte nærmere på. Jeg har tatt bilder og gjort meg noen tanker om det området også, og det kommer i neste del til uka!

 

 

 

%d bloggere liker dette: