Zuzanna og jeg

Med mine fem år i Oslofjorden, om ikke døgnet rundt så i alle fall året rundt, så er det noen faste gjengangere jeg til stadighet støter på. Eller rettere sagt, for å unngå misforståelser, passerer på min ferd!

De faste traverne er danskebåtene og Kielferga, Oslo-fergene, politibåtene og selvsagt Nesoddfergene. Flere av cruiseskipene som jevnlig trafikkerer Oslo i sommerhalvåret har jeg også møtt mange ganger, og ikke minst de forskjellige charterskutene og sightseeingskutene som tøffer rundt.

Det er også et par lasteskip som jeg til stadighet møter, “Gullha” møter jeg innimellom, men det skipet jeg av en eller annen grunn har passert eller møtt oftest, er lasteskipet “Zuzanna”.

Zuzanna passerer meg ved Fyrsteilene i mars i fjor.

Og det skipet har jeg møtt stort sett overalt! Inne ved Sjursøya og i Bunnefjorden på vei inn eller ut, midt utpå Oslofjorden, ved Filtvedt, ved Håøya, ved Fyrsteilene, i Drøbakssundet, ved Tofte, i Drammensfjorden, utenfor Strømtangen og jaggu meg også nesten innerst i Iddefjorden!

Det er slik nå at jeg kjenner igjen skuta på lang avstand, tar fram kikkerten og mumler for meg selv “det der ser ut som Zuzanna”, sjekker opp mot MarineTraffic, og ganske riktig, der er hun på vei.

Jeg har noen ganger lurt på om mannskapet om bord der også kjenner igjen Bergtatt og tenker “dæven, der er han der med snekka igjen”? 

Jeg nevnte Iddefjorden, og det er jo noe jeg må fortelle litt mer om. Som de faste leserne av bloggen nok er klar over (men som jeg gjentar raskt her for de som ikke har lest noe særlig her før), så ble jeg amputert i april 2015. I den forbindelse hadde jeg to opphold på rehabiliteringsinstitusjonen Bakke sør for Halden for å trene og lære å gå med protese.

Jeg var på Bakke i to omganger, fra mai til slutten av juli og fra oktober og til slutten av desember. På Bakke hadde de to slike elektriske scootere som man kunne låne hvis man ville bevege seg litt i nærområdet, men ikke kunne gå eller ikke klarte å gå i lengre strekk. På en av disse turen jeg tok dro jeg til et sted som heter Liholt, som ligger rett nord for Bakke.

Zuzanna i Iddefjorden oktober 2015

Der er det en liten utskipningskai for sand og grus og der så jeg “Zuzanna” flere ganger under oppholdet mitt, første gang i oktober. Måtte riste på hodet da jeg sa at det var den skuta, “ikke her også” tenkte jeg! 🙂

Men joda…

“Zuzanna” er et bulkfartøy som ble bygget i 1982 og er på 1.150 tonn dødvekt, ikke store skuta altså. Skipet er registrert under bekvemmelighetsflagg i Cook Island – et farvann det nok aldri har hatt under kjølen…

Zuzanna i Iddefjorden i november 2015

Er 74.17 meter langt og 9.86 meter på det bredeste. Og særlig mer vet jeg egentlig ikke. På nett har jeg riktignok funnet et norsk selskap som heter Zuzanna AS som driver med “utenriks sjøfart med gods”, men på et annet nettsted kan det se ut som om skipet er eid av et polsk selskap.

Det står også at skipet har hatt fire navn tidligere, og at det først het “Lagune” fram til april 1993. Da ble det omdøpt til RMS Normandie, et navn det bare hadde fram til juni samme år, da det ble omdøpt til RMS Lagune! Fra juli 2002 het skipet “Beaver”, og det nåværende navnet har det hatt siden januar 2006.

Velvel, jeg kommer nok uansett til å se dette skipet mange ganger også framover. Når jeg skriver dette ligger skipet i Oslo igjen. Det ankom 40 minutter over midnatt fredag fra Drammen, og drar igjen natt til lørdag med destinasjon Svelvik i Drammensfjorden ifølge Oslo Havn.

Som vanlig, altså…

Zuzanna på vei ut fra Sjursøya i november 2017