Bomtur i båthavna

Denne uka har jeg fri, og håper desperat på et vårtegn eller to! I helga var jeg nede i båthavna for å sjekke båten og for om mulig se om jeg kunne få en tur utpå. For lørdag formiddag var nemlig de isflakene jeg observerte på webkameraet dagen før borte. Men dengang ei.

Det har vært kaldt ja…

Håpet mitt var riktignok ikke stort, for jeg har lært meg at bildene fra webkameraet kan lure meg også, men det var lite is ute i Oslofjorden da jeg dro hjem fredag, så det kunne jo hende…

Da jeg kom ned til båthavna så det da også ganske lovende ut, for det var ikke noe is å spore rundt båten, bare noen løse, tynne flak her og der,  men jeg bestemte meg for å ta en rusletur ut på bryggekanten til venstre for der båten ligger fordi jeg så noen større flak utpå der. Og ganske riktig, der lå det litt is – som riktignok ikke så så ille ut og som jeg kunne omgå. Men jeg så også endel is ved utgangen av båthavna, den så ut til å være litt verre.

Is…men ikke verre enn at jeg kunne klart å kjøre gjennom, evt. lagt meg babord til den og unngått den helt.

Så jeg bestemte meg for å ta en tur helt ut til den ytterste brygga for å se hvordan det så ut der. Det var jo et helt nydelig formiddagsvær, sjøen utpå var blikkstille og det ville vært helt fantastisk å komme seg utpå en tur…

Men da jeg hadde gått runden ble jeg nok en gang skuffet! Det så ikke så veldig bra ut, og langt mer enn det jeg var komfortabel med! Jeg satte meg til og med på huk og kakket i isen med den foten jeg ikke fryser med, for å si det slik, og da oppløste riktignok isen seg til noe tykk slushsmørje, men jeg synes ikke det var spesielt lovende det heller med tanke på at det tross alt var så mye av det.

Så da ruslet jeg tilbake til båten mens jeg veide for og imot. Kom meg om bord og startet motoren for at den skulle få kjørt seg, og så satt jeg ombord og spiste matpakka før jeg pakket sammen og dro hjemover igjen. I det minste hadde jeg kommet meg ned til båten og sjekket at alt var OK om bord, men helt fornøyd med bomturen var jeg dog ikke!

Ytterst i båthavna, ved utgangen, var det såpass mye is at jeg likevel ikke tok sjansen.

Jeg hadde jo et lite håp om å kunne få ta en tur eller to utpå nå i friuka mi, kanskje til og med en overnatting, men nå er jeg i tvil. Særlig fordi meteorologene ikke ser ut til å få bestemt seg. Opprinnelig var det jo meldt at det skulle bli varmegrader denne uka, og noen få skal komme, på dagtid, men så skal det bli kaldere igjen, opp i minus 13 grader om natta. Og søndag og i dag er det meldt masse snø! Det var ikke helt som planlagt – jeg skulle gjerne få “åpnet” turkontoen for mars snart!

Jeg får trøste meg med at statistikken viser at våren tross alt er på vei… Til helgen er det offisiell vårstart for Oslo og nærmeste omegn. I alle fall var det det i 2009 og i 2013. Jeg fant nemlig to eldre artikler om dette på yr.no, hvor det slås fast at hvis man regner slik meteorologene gjør, er årets første vårdag i Oslo 17. mars. Vanligvis regnes vel mars uansett som den første vårmåneden, men det har jo ikke vært mye vår å skryte av i det farvannet som Bergtatt holder til i så langt…

Meteorologene regner ut det de kaller døgnmiddeltemperatur når de skal fastsette når våren kommer. Ut fra definisjonen om at døgnmiddeltemperaturen må ligge mellom 0 grader og 10 grader i løpet av et døgn, så er altså 17. mars satt som første vårdag i Oslo. Lenger ut i Oslofjorden kom den første vårdagen tidligere, ved Færder fyr allerede på kvinnedagen 8. mars. 

Store isflak lenger ut blant bryggene, tror ikke bobleanlegget er slått på.

Jeg vet jo ikke helt hvordan de regner dette ut, men helst skal det da ha vært plussgrader døgnet rundt i minst et par dager før man kan regne det som en vårdag…

I morgen ser jo bra ut, da skal det variere fra 1 pluss til 4 pluss og deretter 1 pluss, men allerede onsdag kommer minusgradene igjen, så dengang ei…

En båtkollega som er verre stilt enn meg ba på Facebook i går tynt regjeringen om å utsette påsken litt… Jeg forstår ham veldig godt! I båthavna hans lenger inn i Oslofjorden lå isen tykkere enn på Oksval, og i tillegg har han båten på land.

Jeg er bortreist i påskehelga, men håper på en liten dypp i fjorden på langfredag, da har jeg fri… Jeg utelukker heller ikke at jeg kommer meg utpå fjorden i løpet av denne uka, det skal jo være sol både tirsdag og onsdag, men jeg er langtfra sikker! Vi får krysse fingra!

 

 

 

%d bloggere liker dette: