Lufttrommer i båten

Ja, det står luftTROMMER i tittelen, ikke luftrommet! Nå som jeg snart skal ut på en ny lang båtferie (se nedtellingen til høyre!) blir det nemlig dårlig med øving på trommene, båten er for liten til at jeg kan ha trommene om bord, og det ville uansett neppe vært så veldig populært i gjestehavnene om jeg øvde på trommer. Så derfor har jeg kjøpt et ordentlig lufttrommesett! Jepp, ikke luftgitar, men lufttrommer!

Dere tror sannsynligvis at jeg er gal, at jeg har fått solstikk i varmen og begynt å røre litt. Et tidlig anfall av senilitet kanskje?

Men neida, dette er ramme alvor! Lufttrommene kom i posten og ble hentet etter at jeg kom hjem etter en uke i Sør-Frankrike i fjor. Og nå kan jeg sette meg ned i båten og øve på trommer når jeg vil – uten å forstyrre andre.

Jeg prøvde å få dette til med gamlebåten i fjor, men fant ut at den var litt for liten. Det er litt vanskelig å forklare, men jeg skal prøve!

Her er hele trommesettet!

Dagens lufttrommer er noe mer avansert enn da jeg var mindre og satt og spilte i lufta – jeg spiller fortsatt i lufta med trommestikker, men nå i 2019 hører og ser jeg faktisk når jeg treffer trommene, enten i headsett eller på en høytaler koblet til den bærbare PCen. Og på skjermen.

For dette er avanserte greier som koster halvannen tusenlapp!

Cluet her er – enkelt forklart – at på trommestikkene er det satt på noen runde reflektorer, og på bena setter jeg på firkantede reflektorer. På den bærbare PCen har jeg montert et webkamera med et kraftig lys rundt. Lyset reflekteres av de reflektorene som jeg har på stikkene og bena og på skjermen ser jeg et trommesett og reflektorenes bevegelser.  Når jeg så slår i lufta og “treffer” trommene jeg ser på skjermen, så registrerer kameraet det og “oversetter” bevegelsene til slag på trommene. 

Dette er selvsagt koblet opp mot et program som jeg installerer på PCen, der jeg kan velge mellom flere samplede trommesett og høre “ordentlige” trommelyder i headsettet.

En idé jeg har tenkt litt på, men som jeg ikke ennå vet om er gjennomførbart, er å feste den ene fotsensoren nederst på amputasjonsstumpen og ikke på selve protesen. Altså ta av protsene og spille med det jeg har igjen under kneet… Det er ikke sikkert det går, men jeg kan jo prøve det ut…

Dermed kan jeg sitte der i båten og slå løs i lufta mens jeg altså øver! Jeg tror nok at jeg kommer til å få noen rare blikk i gjestehavnene, så jeg får vel kanskje helst rigge dette til med kalesjen lukket for å unngå hevede øyebryn og telefoner til de hyggelige mennene i hvite frakker med tvangstrøyer i bagasjen…

På den annen side stirrer jo folk allerede på protesebeinet mitt, så om de får en ekstra grunn til å stirre merker jeg jo ingen forskjell… Og nå i 2019 sitter de vel uansett bøyd over telefonen eller nettbrettet!

Slik ser det ut på PC-skjermen. Jeg ser på skjermen når jeg spiller og vil se trommestikkene og sensorene på føttene slik at jeg kan plassere meg riktig.

Hvor effektivt det er i øvingssammenheng vet jeg jo ikke ennå siden jeg foreløpig har brukt dette mye mindre enn jeg hadde planlagt, men jeg kan jo ikke tape på å prøve det, noe er jeg nødt til å få ut av det! Litt øving er bedre enn ingenting! Da jeg var på rehabilitering etter amputasjonen i 2015 hadde jeg med meg både trommestikker, øvelsespad og en basstrommepedal for å holde ting ved like så godt jeg kunne. På sykehuset hadde jeg også trommestikker og pad.

På YouTube ligger det ute videoer med band som har konsert der de bruker en trommeslager som spiller på dette systemet. Det ser noe rart ut, men også veldig morsomt!

Årsaken til at jeg ikke fikk dette til i gamlebåten er at jeg trenger litt rom rundt meg for å “treffe” alle trommene på skjermen. I Nidelven var det rett og slett litt for trangt, så jeg bommet enten på den ytterste ridecymbalen eller gulvtammen. Jeg kom for nært PC-skjermen til at det gikk.

Men i nybåten er det mer plass, så nå skal dette prøves ut i ferien, og med den størrelsen det er særlig på uteplassen under kalesjen – rene dansegulvet – så kan jeg ikke tenke meg at det ikke vil gå!

Ny rapport med video følger når jeg har fått prøvd meg litt! 

Under kan dere se en video på hvordan det fungerer – det er noe teknisk og vel mer av interesse for trommiser – men dere får et inntrykk av hvordan dette fungerer allerede i begynnelsen av videoen.

%d bloggere liker dette: