Gjestehavnene forbereder seg på koronakonsekvenser

Flere gjestehavner er i ferd med å forberede seg på hvordan koronasmitte kan påvirke i alle fall starten på årets båtsesong. Noen er forberedt på at restriksjoner fra myndighetene kan føre til lavere inntekter. Andre tar det rolig. Overlegent best forberedt er Stavern.

Situasjonen i Norge har endret seg dramatisk på få dager. Torsdag satte regjeringen inn en rekke strenge tiltak, de strengeste tiltakene som nordmenn har opplevd siden andre verdenskrig. Norge er i praksis omtrent stengt ned. 

I tillegg har Folkehelseinstituttet kommet med et scenario der de sier at toppen av koronaviruset kanskje ikke kommer før i sommer.

Som jeg skrev i et tidligere innlegg så har jeg lurt litt på om dette kan få konsekvenser for årets båtsesong. Det er jo en stund til den setter i gang for alvor, men med det nyeste scenarioet fra Folkehelseinstituttet kan man jo begynne å lure.

Jeg har derfor sendt noen e-poster til flere av gjestehavnene jeg har besøkt for å lodde stemningen der og se om de har tenkt noe på dette. (E-posten min ble sendt før regjeringen strammet kraftig inn på tiltakene torsdag).

Stille og rolig i gjestehavna på Oscarsborg i februar.

Den første jeg sendte melding til var Oscarsborg gjestehavn. Spesielt fordi jeg har tenkt meg dit i påsken og fordi det er tradisjon blant flere båtfolk i indre Oslofjord å starte båtsesongen i påsken med en tur til Oscarsborg hvis værgudene har vært samarbeidsvillige.

I en e-post svarer havnevert Berit Fredheim at de følger med på rådene fra Folkehelseinstituttet og at de regner med at det etter hvert kommer råd om hvordan man skal forholde seg i både gjestehavner og campingplasser.

“Vi antar at det ikke blir stort innrykk før påske, og innen den tid regner vi med at det har kommet retningslinjer fra sentralt hold. Da tar vi de nødvendige forholdsregler, enten det er ved informasjon eller praktiske tilpasninger. Om det kommer restriksjoner som gjør at vi får lavere inntekter, så får vi leve med det, og kutte ned på kostnader. Vi har en såpass solid økonomi at vi vil tåle en periode med lave inntekter”, skriver hun.

Fredheim opplyser at gjestehavna vil legge ut oppdatert informasjon både på nettsidene og Facebooksiden så fort de har fått retningslinjer å forholde seg til.

“Vi ansatte følger myndighetenes råd hva angår hygiene og omgang med mennesker”, understreker hun.

Godt forberedt

På plass i Stavern

Gjestehavna i Stavern har allerede hatt personalmøte om hva de skal gjøre. Og er – med tanke på de andre gjestehavnene jeg har vært i kontakt med – grundig forberedt. Havnesjef Inger Kristine Grønvold – som ble kåret til årets havnevert av Båtens Verden i 2015 – har allerede tatt grep og forbereder seg til det hun tror kan bli en svært rolig sesong for gjestehavna.

-Jeg tror dette holder på til november minst, sier hun. Med erfaring fra helsevesenet har hun derfor planen klar for hvordan båtsesongen skal møtes i gjestehavna og tar høyde for at Folkehelseinstituttet har sagt at pandemien kan være på det verste på sensommeren.

-Hvis dette fortsetter som det ser ut som nå, kommer jeg til påsken forlange at alle båter ligger en og en longside på bryggene, ingen utpå hverandre. Jeg har tidligere vært nærmest “nazi” på at båtene skal ligge så tett som mulig for å få plass til flere, men det kommer ikke til å være tilfelle nå. Alle båter skal holde god avstand til neste båt på alle brygger, understreker hun.

Gjestehavna innfører også strenge rutiner på hygiene på dusj og toaletter: Kun en og en inn i dusjen (ingen kjærestepar!), og mellom både hvert dusjbesøk og hvert toalettbesøk kommer personalet til å sprite ned før neste besøkende. De vil rense både sluk, håndtak, dusjhoder, vasker og toaletter etter hvert besøk. De som dusjer må også ha på seg plastsokker/overtrekk som kastes etter hver bruk. 

-Vi kommer ikke til å benytte noen form for håndtørkere med føner, de er bakteriebomber, understreker hun og slår et slag for en grundig håndvask, slik som anbefalingene fra helsemyndighetene er.

Betalingsterminalene kommer til å bli spritet ned etter hver betaling og båtgjester som skal betale havneavgift på kontoret til Grønvold får bare komme inn en og en – og med forskriftsmessig avstand. Drivstoffpumpene kommer til å bli betjent med personale med hansker som foretar fylling og deretter spriter ned utstyret etterpå. Eventuelt får båtgjesten utlevert hansker av betjeningen.

Utelukker ikke stengning

Det blir heller ikke lov med besøkende om bord i båtene, og blir smittesituasjonen forverret utelukker hun ikke at gjestehavna må stenges.

-Vi har ingen garanti for at noen ikke tar dette alvorlig. Spesielt med tanke på besøkende fra Sverige og Danmark, sier hun. Stavern ligger sentralt til i så måte, for båtgjester som kommer over fra våre naboland.

I selve restauranten Smak følger de også de siste tiltakene med 1 meters avstand. Grønvold selv, en kokk og en servitør jobber der for øyeblikket. Restauranten har åpent og har bookinger, men begynner også med catering, en nyhet som har blitt godt mottatt.

Grønvold tror mange ennå ikke har oppfattet alvoret og er redd for at båtsesongen 2020 kommer til å bli svært stille.

-Jeg tror gjestehavna blir omtrent død. Stavern kommer til å bli en veldig stille by. Det bor 6.000 innbyggere her, og om sommeren er det nærmere 87.000 med båtgjester, hyttegjester og campinggjester. Jeg tror på en mer eller mindre tom havn og tomme campingplasser, sier hun.

Koronaviruset liker seg ikke i høy varme, og Grønvold har et lite håp om at hvis det blir en varm sommer (som for eksempel sommeren 2018 – red.anm.) så kan det hjelpe noe, men hun tror likevel at dette kan vare ut mot høsten og november, kanskje ut året.

-Dette forsvinner heller ikke på dagen, det tar tid å trappe ned til normalen, sier hun, og hilser til alle båtfolk: -Vi er klare uansett, men er forberedt på det verste.

Tar det med ro

Gamle Bergtatt på plass i Son.

I Son tar de det foreløpig med ro.

Son Gjestehavn avventer føringer fra sentrale helsemyndigheter og vår kommuneoverlege”, skriver havnesjef Roger Finstad.

Han peker på at i gjestehavnsammenheng er folk ikke så tett på hverandre som offentlige kommunikasjonsmidler og folkeansamlinger (ref. 1 meters avstand-rådet).

“Dersom myndighetene pålegger campingplasser og bobilparkeringer å stenge vil det trolig også omfatte gjestehavner og marinaer”, mener Finstad.

Arendal gjestehavn

I Arendal gjestehavn tar man det også foreløpig med ro.

“Det er for tiden ca 10 personer som bor i gjestehavna. Økningen i antall besøkende skjer tidligst i begynnelsen av juli. Vi har svært god oversikt over når båter ankommer i sesongen”, skriver havnesjef Rune Hvass.

Også han peker på at folk i båter har naturlig avstand fra hverandre, men understreker at de vil etterspørre og følge helsefaglige råd i Arendal gjestehavn for sesongen 2020.

Fra Horten kommune har jeg fått svar fra havnefogd Espen Eliassen angående gjestehavnene i Horten og Åsgårdstrand.

-Vi har gjort egne risikovurderinger for våre gjestehavner før sesongstart. Vi følger de tiltak og vedtak gjort fra helsemyndigheter og kommuneoverlege i Horten kommune, svarer han.

Horten gjestehavn

-Vi vurderer at en gjestehavn i stor grad er trygg hva gjelder avstander mellom båtplassene (fysisk) og slik sett mulighet for smitte mellom folk og båter. Vi opererer og har ansvar for toalett og dusjanlegg. Disse kan bli vurdert stengt, men da etter pålegg fra kommuneoverlege. Vi har allerede iverksatt tiltak for oftere og mer omfattende renhold, eksempelvis desinfisering av dører/ håndtak, understreker Eliassen.

-Generelt er det grunn til å anta at nordmenn vil reise mindre. Det er dog usikkert om nordmenn vil reise mer innenfor Norge, slik sett også båtfolk, skriver han. Havnefogden tror likevel også, som Grønvold i Stavern var inne på, at det er grunn til å anta at folk i mindre grad vil ønske å bruke gjestehavner med større ansamlinger av mennesker.

-Kanskje vil båtfolk i større grad vurdere bruk av utehavner? skriver han.

-Avslutningsvis følger vi utvikling og situasjon tett og er i direktekontakt med kommuneoverlege, kommunens kriseledelse og overordnede helsemyndigheter, presiserer havnefogden.

 

OBS: De fleste har svart på en e-post jeg sendte tidlig torsdag, før myndighetene strammet ytterligere til.. Stavern har jeg pratet med fredag.

 

 

%d bloggere liker dette: