Uthavn og svaisnakk

Etter å ha overnattet i Grimstad var det på tide å komme meg videre. Ved avgang hadde jeg egentlig ikke helt bestemt meg for om jeg bare skulle tøffe inn til Arendal eller om jeg skulle fortsette videre til Risør.

Jeg skjønte vel egentlig allerede etter avgang at det nok kom til å bli Risør, for etter en litt grå start på dagen kom sola fram, og jeg byttet fra langbukse til shorts igjen. 

Med omtrent null vind i tillegg, og en gradestokk som krøp opp på rett over 20 grader så var det tidlig egentlig ingen tvil om at denne dagen måtte nytes, og at en knappe to timers tur til Arendal ikke var riktig måte å utnytte denne fine dagen på!

Vest-Agder-museet (den røde bygningen).

Da jeg forlot Grimstad for denne gang tok jeg i tillegg en liten sving inn i fjordarmen mot nord, der Vest-Agder-museet ligger. Det har alltid vært åpent når jeg har vært i Grimstad, og har til og med en liten brygge rett utenfor. Dog var ikke planen å besøke museet denne gangen, det får jeg ta på neste besøk, men å knipse noen bilder av det også fra sjøsiden.

Farvel Grimstad!

Deretter dro jeg ut via Smørsund og i Hestnessundet. Da så jeg en melding på båtforumet og etter hvert også som melding på Messenger, fra en båtkollega som jeg vanligvis hilser på når jeg drar forbi Arendal. Han bor i båt, og hadde tidligere en stor Princess, men har konvertert over til pinnebåt – altså seilbåt!

Bjørn sto klar til å ta imot!

Han lå på svai utenfor en holme kalt Jerkholmen – eller lokalt bare «Jerken» – og lurte på om jeg kom innom for å hilse på. Så det gjorde jeg jo!

Plass ved siden av seilbåten.

Det endte med at jeg la meg på utsiden og steg om bord i seilbåten, og deretter satt vi vel der i over en time og snakket om løst og fast. Ikke minst delte vi en del tanker om båtlivet, og jeg fikk en del råd og tips om det å ligge på svai, noe jeg får mer og mer lyst til å prøve ut.

Å ligge der han lå var så utrolig avslappende og er noe helt annet enn å ligge i en gjestehavn, eller det nest beste etter svai, å ligge i en uthavn.

Så da jeg dro var jeg blitt skikkelig inspirert til å både prøve ut å ankre opp på svai og å ligge oftere i uthavn.

På vei videre! Foto: Bjørn Løvjomås (Jada, fenderne ble tatt opp rett etterpå!)

Etter pausen i seilbåten til Bjørn (neste år er det kanskje jeg som kaster ut ankeret der!), så fortsatte jeg inn til Arendal, og gjennom Tromøysundet.

Flostaøya med Flosta kirke

Jeg tok nok en gang indre lei via Flosta og Vrangsund, og var nesten fristet til å ta en ny omvei inn til Tvedestrand igjen, men klarte å motstå fristelsen og fortsatte inn gjennom Snaresund og Lyngør til jeg til slutt kom meg inn til Risør.

Gjennom trange og grunne Snaresund.

Etter hvert har jeg fått en forkjærlighet for å legge meg til den gamle steinkaia istedenfor flytebryggene. Vanligvis legger jeg meg på innsiden, men siden det var omtrent null vind og det lille som var meldt (og som jeg ikke la merke til uansett) ville ha dyttet båten inn mot brygga, så la jeg meg på utsiden for å slippe en natt med fendergnikking …

Lyngør fyr

Dagen etter var planen å komme meg enten til Valle eller Stavern, men da jeg dro inn via Portør, så ombestemte jeg meg og la meg til ved uthavna som vel kalles for Urene. Det er en fin liten plass som du får om babord når du har tråklet deg gjennom skvalpeskjærene på utsiden.

Stopp i Risør, siste sørlandsby for i år!

Det er enkle brygger på begge sider av den lille bukta, med benker på bryggene og grillsted, men ellers intet. Jeg lå der for seks år siden på vei sørover da jeg tok min første (og siste) Sørlandstur med snekka (Nidelv 24).

På plass i Portør (etter forhaling).

Jeg la meg på samme plass som jeg hadde lagt snekka, men valgte etter kort tid å flytte båten litt lenger inn ettersom det var noen steiner som stakk ut rett under brygga og som jeg ikke følte meg helt trygg på. Jeg gikk langs brygga og kikket, og så at det var mye bedre dybde litt lenger inn, så da ble det slik!

Nydelig sted å ligge med båt.

Jeg var jo blitt litt inspirert etter praten med Bjørn dagen før, og satte på dieselvarmeren for å få litt lunk. Jeg har jo vært litt skeptisk til å ha den på om natten, men han pekte jo på at den var blitt totaloverhalt for bare to år siden, og nye slanger og rør var også kommet på plass. I tillegg har jeg jo CO2-alarm om bord.

Nå var jo batteriene fullt oppladet og sola skinte også, så jeg behøvde ikke å bekymre meg over strømforbruket heller. Leste bruksanvisningen på varmeren, og fant at den på full guffe (3000W) kun brukte 0,3 liter diesel i timen, samt 1,5A i strømforbruk. Så derfor hadde jeg en fin lunk i båten hele tiden uten bekymring, og hadde den vel ikke på halv effekt engang, det var mer enn nok!

Jeg tok meg en tur rundt i området også denne gangen, og tok vel kanskje mange av de samme bildene som jeg tok for seks år siden …

Men jeg tok også en annen vei i motsatt retning og fant det pensjonatet/restauranten som var der. Der fikk jeg bekreftet mine døtres mistanke om at dette var stedet der innspillingen av TV-serien «Camp Kulinaris» ble foretatt. Yngstedattera har tidligere pekt ut villaen der deltakerne oppholdt seg, men ingen av dem har vært i land i Portør ennå.

Om man skulle være i tvil…

Selv har jeg ikke sett serien i det hele tatt, men husker levende mine døtres beskrivelse av da Tommy Sharif (eks-dekk-konge) skulle lage tomatsuppe med egg og hadde egg med skallet på i suppa … Vet ikke om han kokte dem på forhånd heller, men de lo godt av den episoden.

Jeg fant for øvrig ut at her var det også et serviceanlegg med både toaletter, dusjer, vaskemaskin og tørketrommel. Kanskje hovedsakelig tenkt til bruk for de som leide små campinghytter på stedet, men som også kan brukes av båtfolket. Serviceanlegget var åpent og så rent og pent ut.

Ikke noe å si på utsikten!

Tilbake i båten ble det litt TV-titting på PC-en før jeg til slutt gikk og la meg. Og det som er så fantastisk med å ligge i en slik uthavn som dette, er, som jeg har vært inne på i tidligere innlegg, at det er så utrolig stille, og at det blir totalt mørkt.

Det eneste lyset jeg kunne skimte der jeg lå, kom fra månen! Det er flere slike kvelder jeg gjerne vil oppleve, så det er bare nødt til å bli flere uthavner på meg framover!

Bokstavelig talt månelyst!

Siden jeg ikke har noe ankerspill i baugen, så må jeg bruke ankeret akter. Hvis det er lite vind kan jeg for så vidt klare meg greit med å kunne slippe det ut, men jeg har fått råd og tips og beskrevet framgangsmåten for å dra kjettingen fra akter og fram til baugen, slik at båten vil dreie langs baugen opp mot ankeret, selv om det slippes ut akter.

På båtforumet har jeg til og med fått illustrasjoner på hvordan jeg skal gjøre det, og jeg fikk ytterligere tips i samtalen med Bjørn dagen før. Så jeg har lyst å prøve å få det til.

Det nærmer seg slutten på årets hovedbåtferie, og slutten på dette innlegget også. Neste innlegg kommer mandag, og inneholder noen ord om et fenomen som er vanlig på denne årstiden, nemlig tåke!

Ha en fortsatt god helg!

 

 

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.