Stengte gjestehavner

Alle gjestehavner på Østlandet er nå åpne, med begrensinger og smittvernstiltak. Denne saken har vært oppdatert fortløpende (og limt til toppen) siden 26. mars, men fra 1. mai vil jeg avslutte de løpende oppdateringene og bare oppdatere hvis det er noe spesielt som skjer.   Sist oppdatert:  Kl. 23.50 (8.7)

Det er nå pr. 27.05 ingen stengte gjestehavner langs Oslofjorden som jeg vet om.  De langt fleste som nå er åpnet igjen etter å ha vært stengt, samt de som har vært åpne hele tiden, har imidlertid restriksjoner på grunn av smittevernstiltak, litt varierende hvor strengt etterhvert som tiltakene fra myndighetene løsnes på.

Nyeste oppdateringer i rødt. 

Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i god tid før påske og oppdatert flere ganger daglig opp mot påske. Målet var å skaffe en oversikt over hvilke gjestehavner som skulle være åpne i påsken. Jeg har nå – 26.4- en hel måned etter at innlegget opprinnelig ble publisert, fjernet mye av det som jeg la inn fra regjeringens pressekonferanser og forskrifter, for å holde dette litt mer “renere” og oversiktlig, slik at det ikke dreier seg hovedsaklig om påske lenger. 

Oppdatert oversikt – oppdatert etter når jeg har fått info, ikke geografisk inndelt:

Åpne/gjenåpnede gjestehavner:

*Hvaler kommune gjenåpnet gjestehavnene fra 14. april. Se vedtak her. Dette gjelder først og fremst gjestehavna i Skjærhalden, som er den eneste kommunale. Regn med smittevernrestriksjoner. Om gjestebrygga på Herføl er åpnet har Herføl Marina foreløpig ikke opplyst noe om.

*Bekkjarvik havn i Austevoll kommune i Vestland fylke åpnet fredag 17. april kl. 12. Følger smittevernsreglene, to meters avstand mellom båter, ingen båter kan ligge utenpå hverandre, serviceanlegg stengt. Mer info her.

*Alver kommune i Vestland åpnet sine båthavner for overnatting også for folk utenfor kommunen fra 18. april. Serviceanlegg vil fremdeles være stengt. Mer info her.

*Lillesand gjestehavn åpnet 20. april. Også serviceanlegg er åpnet.  Mer info. 

*Drøbak gjestehavn åpnet 20. april, opplyser Frogn kommune.  Servicefasilitetene åpnet 8. mai. Mer info.

*Fuglevik båthavn i Rygge åpnet 20. april, men usikkert om serviceanlegget er fortsatt stengt.  Mer info her.  Sist sjekket 13. juni.

*Moss gjestehavn åpnet for overnatting 20. april.  Usikkert om serviceanlegget fortsatt er stengt. Har ikke kommet mer info etter 20.4. Mer info. Sist sjekket 13 juni.

*Halden gjestehavn og servicehuset på indre havn åpnet igjen 20. april. Det skriver kommunen på sine Facebooksider.

*Hitra og Frøya kommuner i Trøndelag innførte tidlig forbud mot bruk av «fritidsbåter av innbyggere med annen bostedsadresse enn Frøya kommune». Mer info her og her. Opphevet fra 20. april.

*Farsund gjestehavn var stengt fra og med 2. april. Se mer info. Gjaldt fram til 20. april da hytteforbudet ble opphevet. Gjestehavna er åpen og serviceanleggene er også åpne. Strøm og vann er tilkoblet. Det er ingen havneavgift å betale, og havneverten/vekteren Elin kommer ikke rundt med avis og rundstykker. Sist sjekket 3. juni ved eget besøk.

*Son gjestehavn åpnet 24. april med det som beskrives som endel begrensinger og tillempinger. Den ble ytterligere forsiktig åpnet i pinsen. Såvidt jeg vet er nå havna åpen som vanlig, men det er vanskelig å finne ut ettersom informasjon på nettsiden og Facebooksida om dette er komplett fraværende! Sist sjekket 13. juni.

*Larvik kommune åpnet gjestehavnene (Stavern, Helgeroa og Nevlungshavn) fra 1. mai med begrensinger.  Denne forskriften gjaldt fram til 10. juni. Jeg har ikke regsitrrert noen vedtak om forlengelse forskriften, så det betyr sannsynligvis at havnene er åpne igjen.  Les mer her. Sist sjekket 13. juni.

*Stavern gjestehavn har nå åpnet på alle dager, serviceanlegg er åpnet. – Havneleie betales helst i Vipps – Lokale tilpasninger kan tilkomme, ved ankomst. Dette opplyser gjestehavna selv på sin Facebookside, i mai. Sist sjekket 13. juni.

OBS: Vestfold og Telemark fylkeskommune har fortsatt som krav at båter ikke skal ligge utenpå hverandre. Sist sjekket 08.07.

*Færder kommune gjenåpnet gjestehavnene fra 1. mai,. Fra 12. mai gjelder følgende: Etter de nye reglene kan gjestehavner holdes åpne hver dag, og overnatting tillates i båter som har egne matlagingsfasiliteter og eget toalett. Sanitæranlegg kan gjenåpnes.  Ingen båter skal ligge utenpå hverandre, og det skal være minst 1 meters avstand mellom båtene. Forbudet mot fortøyning for fritidsbåtførere på alle øyer i skjærgården der det er tilrettelagt for fortøyning for fem eller flere fritidsbåter på samme plass, oppheves fra 1. mai. Se mer info her. Sist sjekket 13.juni

*Kragerø kommune: Serviceanlegg i gjestehavner er stengt frem til 07.05. Båter kan legge til forutsatt at avstandsbestemmelsene følges.  Se mer info her.  På Jomfruland er toalettene på servicebygget på Tårnbrygga åpnet pga. mange dagbesøk. Mer info her! Sist sjekket 27. april.

*Porsgrunn kommune åpnet gjestehavnene fra 1. mai, Fra 16. mai med med følgende endringer: Etter de nye reglene kan gjestehavner holdes åpne hver dag, og overnatting tillates i båter som har egne matlagingsfasiliteter og eget toalett. Sanitæranlegg kan gjenåpnes. Ingen båter skal ligge utenpå hverandre, og det skal være minst 2,5 meters avstand mellom båtene:   Se mer info her. Sist sjekket 21. mai.

*Tønsberg kommune åpnet sine kommunale brygger, kaier og gjestehavner fra 28. april, men kun på dagtid. Overnatting blir tillat fra 27. mai. Serviceanlegg vil bli forsøkt åpnet fra helgen (pinsen). Mer info her.  Kanalbroene fikk vanlige åpningstider fra 8. mai. Se mer info her. Sist sjekket 27.  mai.

*Horten kommune åpnet sine gjestehavner fra 30. april.  Fra 20. mai er gjestehavnenes serviceanlegg også åpnet. Smittevernsrestriksjoner gjelder. Se mer info her. Sist sjekket 21. mai.

*Kristiansund Småbåtlag åpnet sin gjestebrygge og gjestehavn i Vågen fra 28. april. Fortsatt usikkert om dusjer og toaletter ver åpnet.. Det er vann og strøm på anlegget. Mer info. Sist sjekket 13. juni

*Skien kommune åpner sine gjestehavner fra 1. mai. Fra 16. mai med med følgende endringer: Etter de nye reglene kan gjestehavner holdes åpne hver dag, og overnatting tillates i båter som har egne matlagingsfasiliteter og eget toalett. Sanitæranlegg kan gjenåpnes. Ingen båter skal ligge utenpå hverandre, og det skal være minst 2,5 meters avstand mellom båtene.  Sanitæranleggene i Langesund og Skien var stengt ved besøk der 22. og 23. juni – men oppslag på serviceanlegget i Langesund forkynte at anlegget ble åpnet fra 25. juni. Sist sjekket 23. juni.

*Sandvika: Gjestebrygga på Kadettangen var stengt ifølge oppslag på land, melder en bruker av forumet på baatplassen.no 10.04. Etter påske har det ikke framkommet noen informasjon på kommunens nettsider om den er åpnet igjen, men jeg passerte selv brygga søndag 26. april, og da lå det flere båter der. Jeg går ut i fra at brygga er åpen, men at serviceanlegget er stengt, slik som det nå er vanlig. Sist sjekket 12. mai.

*Bamble kommune åpner alle gjestehavner og uthavner i kommunen fra 1. mai. Det inkluderer Valle, Stathelle, Langesund og Hafsund. Fra 6.mai også serviceanlegg. Gjeldende smittvernsrestriksjoner må følges.  Se mer info her.   Sist sjekket 21. mai.

*Sandefjord kommune vedtok i kommunestyremøtet onsdag kveld 30. april å følge rådmannens anbefaling om å gjenåpne gjestehavnene fra 1. mai. Serviceanleggene åpnes også, med ekstra hyppig renhold og smittevernstiltak. Sosial avstand etter de nasjonale retningslinjene skal følges.  Det skal være minst 1,5 meters avstand mellom hver båt. Kommuneoverlegen skal utarbeide nærmere retningslinjer. Se mer info her.  Sist sjekket 1. mai.

*Sætre og Holmsbu gjestehavner er åpne. Serviceanlegg kan åpnes etter vedtak 18. mai..Serviceanlegget i Holmsbu er åpnet (sjekket ved besøk).  Se mer info her. Sist sjekket 6. juli.

*Holmestrand kommunes gjestehavn gjenåpnes fra 8. mai etter vedtak i kommunestyremøte 6. mai.  Fra 21. mai er det tillatt med overnatting i gjestehavna. Serviceanlegg kan åpnes hvis det er mulig for drifter å følge gjeldende smittervernsregler.. Ingen båter skal ligge utenpå hverandre og det skal være 2,5 meters avstand mellom båtene. Se mer info her. Sist sjekket 21. mai.

*Tjøme: Havna hotell har åpnet for booking av helger i mai og for alle dager fra 1. juni. Det må forstås slik at også hotellets gjestehavn med 70 gjesteplasser er åpnet. Sist sjekket 12. mai

*Oscarsborg gjestehavn. Mer info Begrensinger på avstand mellom båtene . Begrens sosial omgang til de du er på tur med og du er i samme husstand med. Oppfordrer alle til å betale havneavgift i appen til Go Marina for å unngå at mange trykker på betalingsautomaten. Det vil ikke bli tatt i mot manuell/kontant betaling og dusjer er stengt. Sist sjekket 21. mai.

Ferga fra Drøbak til Oscarsborg og retur starter opp igjen fra 30. april, men med reduserte avgangstider og begrensinger på antall passasjerer. Se mer info her.

Forøvrig, angående Oscarsborg og andre steder der:

*Fra Havnekroa får jeg opplyst at de er åpent torsdag, fredag, lørdag og søndag med smittevernsregler. Det vil være mulig å bestille take-away til båtene om det er ønskelig. FHIs retningslinjer vil bli fulgt. Sist sjekket 21. mai

*Hotellet på Søndre Kaholmen (Oscarsborg), inkl. restaurant og spa åpner delvis fra 21. mai.. Sist sjekket 21. mai.

*Oscarsborg museum åpnet 1. juli.

———————————————————————-

*Fredrikstad gjestehavn Mer info Flytebrygga på Værste er kun for av- og pålessing. Overnatting ved faste kaier. Serviceanlegg stengt.   Se oppdatert info her. Sist sjekket 21. mai.

* Aker Brygge i Oslo har stengt serviceanlegget med dusj, toalett og vaskeri, men det er mulig å legge til.  Sist sjekket 21. mai.

*Tjuvholmen på Aker Brygge har også en del gjesteplasser. Siden dette er et korttidstilbud og det ikke er lov å overnatte i båten, samt ikke tilgang på strøm og vann, regner jeg med at det er anledning til å legge til der. Det er ikke oppgitt noe annet på deres nettsider.

*Asker: Vollen Marina er privat og har åpent, men med strenge smittevernstiltak. Restauranten Vito har ommøblert for å følge smittevernstiltakene. Oslofjordmuseet åpnet igjen 28. mai med reduserte åpningstider. Se mer info her. Sist sjekket 29. mai.

*Engelsviken har gjestehavna åpen, men vil at båter skal ligge med to meters avstand. Serviceanlegg er fortsatt stengt.  Sist sjekket 21. mai.

*Gjestehavna ved Seilerkroa på Hankø er åpen. Oppslag om at 2 meter mellom båtene kreves. Hankø Marinas brygge er også åpen, melder en bruker på baatplassen.no.

*Brattholmen (Halden båtforening) har fra 1. mai åpnet for gjestebåter etter å kun ha tillatt besøk fra medlemmer av foreningen. MEN, det er IKKE tillatt for dags- eller døgnbesøkende gjestebåter uten sesongkort, kun for de som har kjøpt sesongkort til 2000,- (gir 12 overnattinger). Disse sesongkortene er i tillegg nå utsolgt…  Se mer her.  Sist sjekket 12. mai.

At gjeldende nasjonale smittevernstiltak og retningslinjer følges i disse havnene som er åpne er uansett en selvfølge.

Andre steder i landet:

(oppdatert etter når jeg har fått info, ikke geografisk oppdelt):

*Risør kommune har endret sin tekst på sine hjemmesider på en slik måte at det kan forståes som om gjestehavna nå er åpnet som vanlig, men at kommunen regner med at båtgjestene overholder de nasjonale retningslinjer og smitte- og hygieneanbefalingene som foreligger. Sist sjekket 21. mai.

*Arendal Gjestehavn holder åpent, men har ingen bemanning på bryggene. Har innført smittervernsrestriksjoner. Bassenget og kafeen er stengt inntil videre (avventer nasjonale retningslinjer).
Alle besøkende bes overholde gjeldene nasjonale regler for smittevern: God håndhygiene, sosial distanse, maks 5 om bord. Betaling for båtplass og strøm kan gjøres vi automat på stedet, eller ved å laste ned app Marina Booking. I samråd med smittevernlegen tillates bruk av dusj/vask, men havna har øket rengjøringsfrekvensen. Sist sjekket 12. mai.

*Hverken i  Tvedestrand, Grimstad eller Kristiansand står det foreløpig noe om stengning av gjestehavner, hverken på de respektive havnenes hjemmesider eller på kommunenes hjemmesider.

*Gjestehavna i Kristiansand er ekstremt dårlig på informasjon.  I en VG-artikkel 7. april står det at gjestehavna er stengt, men pr. 12. mai står det fortsatt ikke ett eneste ord hverken på gjestehavnas hjemmesider eller på Facebooksiden. Kommunens sider har ikke nevnt gjestehavna på sine sider under hele koronapandemien! På gjestehavnas webkamera kan man se at det ligger noen få båter både i indre og yte havn, men det er umulig å se om dette er overvintrede båter eller gjestebåter.

*Lindesnes kommune har heller ikke noen opplysninger om at gjestehavnene i Mandal eller Spangereid er stengte. Mandal gjestehavn var åpent ved mitt besøk der i pinsen. Strøm og vann tilkoblet og servicebygg tilgjengelig. Jeg passerte gjestehavna Båly i Spangereid da jeg dro gjennom kanalen, og det var flere båter ved flytebrygga innenfor moloen, så den er nok også åpen. Sist sjekket 3. juni ved eget besøk.

*Stavanger holder servicebygget i Børeviga gjestehavn stengt, men resten av gjestehavna vil være åpen. Se mer info her. Sist sjekket 6. juni.

*Bergen kommune holder også gjesteplassene i Vågen åpne – men med generelle smittevernsregler som god avstand mellom båter, ingen utpå hverandre osv. Sist sjekket 12. mai.

*Kvitsøy kommune i Rogaland har pålagt alle som har bryggeanlegg i kommunen om å stenge disse for folk som ikke bor i kommunen. Mer info.  Stengning av bryggeanlegg er opphevet fra 20. april, men stengning av gjestehavner er opprettholdt inntil videre. Sist sjekket 21. mai.

*Smøla kommune har fra 1. april vedtatt at det ikke er tillatt for tilreisende å oppholde seg på Smøla i bobil/campingbil, campingvogn, fritidsbåt e.l. 
Unntak gjelder for dagsbesøk for å ivareta nødvendig tilsyn og vedlikehold. Tømmestasjon og felles sanitæranlegg skal ikke benyttes. Vedtaket har virkning fra 1. april og gjelder i 7 dager, eller inntil nytt vedtak er fattet. Dette vedtaket ble forlenget til 14. april – etter dette er alle lokale vedtak opphevet. Det står ikke noe spesielt om campingplasser og gjestehavner, men at alle vedtak etter smittevernlovens paragraf 4,1 er opphevet – og det skal da også gjelde stengning av gjestehavner. Regn med de vanlige smittvernstiltakene. Mer info  Sist sjekket 12. mai.

*Skjerjehamn i Ånneland i Sogn har stengt både hotell, landhandel og tilhørende båthavn inntil videre. Det er ennå ikke kommet noen informasjon om oppheving.  Mer info.   Sist sjekket 21. mai.

*Les også sak i VG om Hvaler og flere andre kommuner ellers i landet, samt en annen sak om båtsesongen som jeg skrev for NTB, her publisert i VG, eller på nynorsk (hvis du foretrekker det) i Sunnmøringen.  Onsdag 1. april publiserte blant annet Dagsavisen en annen sak jeg skrev om årets påske.

*Dette hører forsåvidt egentlig ikke til her, men det er vel verdt å registrere at KNS har flyttet den tradisjonsrike Færderseilasen, som skulle vært arrangert fra 12. til 14. juni, til 14,-16. august. I alle fall inntil videre.

Sverige:

 

Kan nok risikere å bli møtt av denne i sommer…

*Norge har stengt grensene. Det gjelder også sjøveien til Sverige. Drar du til Sverige med båt og blir stoppet av politiet, kystvakt eller tollere får du 10 dagers karantene. Det skal du uansett ilegge deg selv så lenge du har vært i utlandet. Du kan også risikere å bli stoppet på vei til Sverige.

Se sak i Fredriksstads Blad om forsterket tilstedeværelse her.

Også Tollvesenet melder at de har satt ut sine båter tidligere enn normalt og konsentrerer seg om farvannet rundt Hvaler.

Alle gjestehavner langs vestkysten i Sverige er åpne, men flere har innført smittevernsrestriksjoner.

 

5 tanke på “Stengte gjestehavner

  1. Når det gjelder Sverige – om du reiser over dit og kommer tilbake så har du 14 dagers karantene uansett om du blir stoppet av noen eller ikke.

    1. Det stemmer, så ikke helt at jeg var uklar på det punktet, men kan presisere det.

Kommentarer er stengt.