Tyveri fra båten

Jeg har stort sett vært forskånet fra tyveri og innbrudd i båten. For noen år siden, da snekka mi lå utenfor jobben mens jeg var på nattvakt, så oppdaget jeg at det hadde vært uvedkommende på besøk da jeg skulle ta båten hjem om morgenen. I nybåten fikk jeg besøk denne uka.

Innbruddet i snekka for over seks år siden overrasket meg siden jeg tenkte at med en så gammel båt var det vel ingen som ville gidde å prøve å bryte seg inn der, men det skjedde altså. Det må ha vært en amatør, for han hadde ikke engang klart å bryte opp døra inn til forkabinen… Det manglet en halvveis ødelagt lommelykt og en fiskeharpe, ellers var det ikke noe som var rørt.

Denne gangen ble det imidlertid tatt noe av mer verdi.

Jeg var innom båten sent mandag kveld sist gang, og stakk ned til båthavna onsdag morgen. Årsaken var at det var utløst en leteaksjon i Bunnefjorden og jeg la merke til både redningsskøyte og to helikoptere som fløy lavt over sjøen. Jobben vil gjerne ha et par bilder, så jeg dro ned til båthavna (bor bare fem minutter derfra) for å litt bedre fotomuligheter. Samtidig skulle jeg innom båten for å hente hanskene jeg hadde glemt om bord på mandagen.

Da jeg kom ned til båthavna var det fullt opp av ambulanser, brannbiler (brannfolkene var også ute i sin båt og lette) og politiet. Fikk vite at det var skutt ut nødbluss like ved båthavna og det var en full leteaksjon på gang. Fikk knipset bildene og sendte dem videre til jobben, og siden jeg først var der nede, så stakk jeg bort til båten for å hente hanskene mine.

Da jeg kom ut på utriggeren for å gå om bord, så la jeg merke til at kalesjen var delvis åpen, og det stusset jeg over, for jeg lukker jo alltid godt etter meg når jeg drar fra båten. da jeg kom om bord så jeg tydelig årsaken ettersom det var rotet skikkelig til. Ting lå strødd utover dørken, den som hadde vært om bord har antakelig lett etter noe av verdi.

Denne ble stjålet

Dessverre viser det seg at vedkommende fikk med seg noe også – av verdi. Nemlig en ganske så dyr kikkert, en Steiner Navigator som jeg spanderte på meg da jeg kjøpte båten i fjor. Det koster jo nesten 5.000 kroner, så akkurat det er ganske så surt. Spesielt fordi jeg vanligvis bruker å ta den med meg på land, ettersom det vel er det eneste av løse ting om bord som har noen vesentlig verdi. Men selvsagt hadde jeg glemt det etter forrige tur! Det er vel typisk!

Men hvis noen skulle få tilbud om å kjøpe en slik kikkert billig, så vær OBS!

Jeg har i skrivende stund ennå ikke vært om bord for å rydde skikkelig, men såvidt jeg kunne se er det ikke noe annet som er tatt. Riktignok kunne jeg ikke se fjernkontrollen til baugpropellen noe sted, men det virker merkelig om den skulle bli stjålet, så jeg skal se grundigere etter når jeg skal ned i båten for å rydde opp.

Det er ikke begått noe hærverk, bare rotet fryktelig, hovedsaklig i cockpiten og i forkabinen. I forkabinen lå  jo den gamle PC-en min som klikket og skar seg i juni, men den har tyven ikke tatt med seg.

 

Og av en eller annen merkelig grunn har vedkommende åpnet den ene redningsvesten? Lurer på hva han hadde håpet å finne der?

Da jeg gikk ut av båten igjen og mot land kikket jeg meg litt rundt, og den kunne se ut som om tyven hadde vært innom et par andre båter også, jeg så noen åpne kalesjesider her og der.

Da jeg kom på land igjen tok jeg en prat med politiet der, og de ble veldig interesserte da de hørte om tyveriet, så de tok imot en anmeldelse der og da. Ifølge politimannen jeg snakket med så var personen de mistenkte en gammel kjenning. Vedkommende skal ha kommet ut til Nesodden med båt (vet ikke om den er stjålet) avfyrt en nødbluss og deretter tatt ferga tilbake til byen!!!

I snekka hadde jeg nødbluss, men det har jeg ikke fått rotet meg til å kjøpe til den nye båten – noe jeg der og da uansett noterte meg bak øret, for det er jo noe jeg bruker å ha, og skal ha, om bord.

Men om jeg får tilbake kikkerten er vel uansett tvilsomt. Jeg kommer ikke til å bruke forsikringselskapet på dette, ingenting er ødelagt, og egenandelen er jo på 4.000 og kikkerten kostet 4.900, så jeg ser ikke helt vitsen. Det er to andre kikkerter om bord også, fra 70-tallet og arv fra min kapteinsfar, men de er ikke like bra som Steiner-kikkerten, så vi får se hva jeg gjør etter hvert, når sommeren og hovedsesongen begynner – om jeg kjøper en ny eller ikke.

Det er ikke umulig at tyveriet og leteaksjonen kan ha noe med hverandre å gjøre. Politiet ville i alle fall ikke utelukke det. Båthavna har jo en port som er låst, og som man enten må ha kode eller en brikke for å få åpnet, så det er litt merkelig hele greia.

Og jeg antar at det må ha vært litt rus involvert, man kan jo ikke være helt i vater når man fyrer av et nødbluss, utløser en storstilt leteaksjon med politihelikopter, redningshelikopter, redningsskøyte, politibåt, brannbåt og ambulanse- og politiuttrykning!

Surt er det uansett å få uvedkommende på besøk om bord! Hadde jeg fått tak i vedkommende ville det vært fristende å bokstavelig talt gitt ham en skikkelig, gammeldags kjølhaling!