Snart vår, eller?

Hvert år siden 2014 har jeg skrevet et innlegg på denne tiden av året der jeg registrerer at nå er det snart vår… Noe tidlig å slå fast i midten av februar kanskje, spesielt i år, men det har faktisk en liten historie bak…

Er det noe om har vært en “no-brainer” for meg – til og med før jeg fikk båt – så var det beslutningen om at jeg skulle være totalmedlem i Redningsselskapet (RS). Det, sammen med forsikring, båtførerbevis og etter hvert VHF-sertifikat.

Brev fra Redningsselskapet i 2014…

Og siden vinteren 2014 har det årlige brevet fra RS dukket opp i postkassa, med loggbok, regning og nye klistremerker å sette på båten.

Årsaken til at jeg i samtlige innlegg etter det har betraktet dette som starten på vårsesongen, var åpningssetningen i det første brevet jeg fikk fra RS  i 2014. 

Der forkynte de nemlig at “Nå kommer sommer’n”!

Og dermed har det blitt en tradisjon hos meg å skrive noen ord når denne konvolutten dukker opp i postkassa… Riktignok har de etter hvert sluttet å hilse med sommer og vår, men det har likevel blitt en fast øvelse her i bloggen å hilse våren velkommen i februar, når regninga og klistremerkene fra RS ankommer! 🙂

I år sitter det vel litt langt inne å forkynne at våren/sommeren er kommet, ifølge Meteorologisk institutt er januar i år den tørreste og kaldeste siden 2010, og det kan vel sikkert stemme, for vanligvis har jeg jo hatt noen båtturer både i januar og i februar på denne tiden, men jeg er i skrivende stund fortsatt turløs.

Men frykt ikke, når jeg først kommer meg utpå igjen, så vær sikker på at du vil få lese om det både her. på Facebook, på Twitter og på Instagram! Snapchat forbeholder jeg familien…

Og det kan jo være håp, for i slutten av uka har jo de samme meteorologene meldt at det kommer noen varmegrader. Om det er kaldt eller ikke har for så vidt aldri vært noe problem for meg, det er mer is og hvor mye forekomsten av is utpå forhindrer meg å dra ut på tokt, som er problemet. Og da er det alltid en fordel med mildere vær for å få litt mer plass å boltre meg på.

Konvolutten fra RS inneholder altså regning (de siste årene dog bare en kopi ettersom den kommer rett i nettbanken), nye klistremerker som bekrefter at jeg er medlem også i år, og en loggbok med litt opplysninger om medlemsfordeler, telefonnumre og plass til å føre loggbok og drivstoffregnskap.

Loggboka brukte jeg i 2013 de tre månedene jeg hadde båten, men før jeg kom halvveis i 2014 var det ikke mer plass til å skrive ettersom RS nok ikke hadde regnet med at jeg var så hyppig ute på sjøen som det jeg er… Så siden 2015 har akkurat den delen ikke blitt brukt! Jeg fører heller logg her på båtbloggen.

Men klistremerkene skal settes på neste gang jeg er nede i båthavna. Selv om det ikke har blitt noen turer utpå ennå, så er jeg jevnlig nedom, flere ganger i uka, for å sjekke båten, fortøyningene og slike ting.

Det har som sagt aldri vært aktuelt for meg å ikke være medlem i RS, selv om meningen om dem er noe delt blant båtfolk. Og jeg tilhører den fløyen som mener at RS ikke har kommet helt pent ut av det når de prøver seg på politikk og overformynderi. Men på sjøen er de viktige, selv om jeg har opplevd og sett ting der som ikke er helt bra.

Jeg har fortsatt friskt i minne en opplevelse fra Østfoldtreffet på Sand for noen år siden, der RS rett og slett drev paragrafrytteri og nektet å hjelpe et medlem som lå til kai. Men de dukket opp for å kjøpe is i kiosken og ta med seg en sjekk til RS Jr. fra loddsalget på treffet…

Selv har jeg hatt behov for assistanse fra RS tre ganger siden 2013. De to første var med gamlebåten, ett tilfelle der jeg fikk tau i propellen og måtte slepes inn til gjestehavna fra Lindøya, og andre gang da roret låste seg og jeg kun gikk i sirkel ved Skjælholmene. I Stavern i 2019 fikk jeg også tau i propellen med nybåten. Men noe akutt og dramatisk har det heldigvis ikke vært!

Neste konvolutt som bør dukke opp i postkassa er den fra Telenor Kystradio – men den glimret med sitt fravær i fjor – selv om også VHF-lisensen trekkes automatisk fra nettbanken. De har også klistremerker som man skal plassere for å bekjentgjøre at lisensen er betalt og gyldig. Får vel kontakte dem om det samme skjer i år, i 2019 klarte de jo det fint!

Related Images: