Båtkortesje på 17. mai også i år

De to siste nasjonaldagene har jeg vært ute på båttur. Sannsynligvis blir det en tredje 17. mai til sjøs i år også, og da kvalifiserer det vel til å kalles en tradisjon? Nå som ungene er blitt så voksne at barnetog ikke lenger er aktuelt (det er en stund siden) så har liksom ikke 17. mai de siste årene uansett blitt så mye annet enn en rolig dag hjemme.

Kakefest for å feire 17. mai og ny båt i 2019!

I 2019 feiret jeg og eks-rederinnen dagen med en fin tur utpå og kake, og da la vi jo merke til at det var ganske mange andre båter utpå. Jeg hadde ikke tenkt på det den gangen, men de fleste hadde pyntet båtene sine med ekstra flagg og bjørkeris, og mens vi satt og spiste kake om bord mens vi lå på en ledig, men sliten, flytebrygge på Lindøya, så kom jo tanken på å kanskje innføre dette som en båttradisjon.

Som jeg skrev i ingressen så er det jo uansett lenge siden den lille familien min har gjort noe spesielt sammen på 17. mai, ungene er stort sett spredt rundt sammen med venner og jeg har vel stort sett enten jobbet og tjent inn noen ekstra kroner til båtkontoen, eller slappet av hjemme. Eller vært i båten…

I fjor ble det jo en helt spesiell 17. mai, hvor man begynte å tenke alternativt, og det endte opp med flere 17.mai-feiringer til sjøs over store deler av landet, behørig dekket av TV og aviser. I Oslo var det samlet over 1.000 båter i en kortesje/konvoi med selveste Christian Radich i spissen. Og en av de båtene var selvsagt Bergtatt.

Jeg vil vel si det var en ubetinget suksess og absolutt noe som ga mersmak. Selv hadde jeg to sjeldne gjester om bord – sønnen min og mora hans. Robin har jo aldri omfavnet båtlivet slik som de to døtrene mine har gjort, men han ble med på 17. mai – noe som var veldig hyggelig! Og denne gangen ble båten behørig pyntet.

Båten pyntes før avgang. Robin hjelper mora si med pyntinga. Eller ser på…

Det var meningen at eks-rederinnen skulle mønstre på for anledningen også denne gangen, men hun måtte kaste inn håndkleet ettersom hun var gjennom en operasjon kort tid før, og ikke hadde mulighet til å bli med. Om det blir en gjentakelse i år er det vel ikke umulig at hun tropper opp, men det har vel nå først og fremst å gjøre med hvordan smittevernregimet blir på det tidspunktet. Det er det vanskelig å spå om nå.

Jeg leste i Dagbladet for flere uker siden at flere 17. mai-komiteer allerede har begynt å planlegge for alternative måter å feire nasjonaldagen på. De har snakket med komiteene både i Bergen og i Trondheim, men ikke Oslo.

Men nå har jeg fått bekreftet fra komiteen i Oslo at det også i år jobbes med slike planer, noe også Oslo Seilforening – som sto for organiseringen i samarbeid med Oslos 17. mai-komité i fjor – i e-post til meg har bekreftet. Foreløpig er det ikke kommet noen info verken på deres egne nettsider eller på Facebook-siden, men de er i gang med å forberede det. 

Og det er allerede klart at initiativtakeren til 17.,mai-kortesjen i Asker og Bærum i fjor kommer til å gjenta suksessen i år. Han var jo bare 17 da han tok initiativet i fjor, og det ble en stor suksess! Det er allerede opprettet en Facebook-side for arrangementet.

Allerede på slutten av fjorårets arrangement var det flere som meldte seg på VHF-kanalen og ga uttrykk for at de gjerne ble med på noe lignende også i år. Dette med båtkonvoier på 17. mai er jo ikke noe nytt fenomen, særlig på Sørlandet har jeg inntrykk av at det er vanlig flere steder. Men i fjor ga jo pandemien en ekstra dytt og sørget for at det ble helt andre dimensjoner ut av det.

Jeg gleder meg allerede til årets 17. mai! Opplevelsen i fjor ga også mersmak for meg, så jeg håper dette kan bli en fast tradisjon også når koronapandemien er over og vi går tilbake til – nesten – slik som det var før.  Selv er jeg interessert i å feire dagen til sjøs uansett, så hvis det passer med vær og andre planer, så kommer jeg til å være utpå på 17.mai også i årene som kommer.

I år blir dette også startskuddet for min lange kombinerte jobb- og båtferie!

Bak hybridbåten “Brim” i fjor. Jeg lurte fælt på hva slags båt dette var! Den blir neppe med i årets 17.mai-konvoi ettersom det var brann om bord for noen uker siden utenfor Tønsberg.

Jeg har jo tidligere skrevet om mine planer for båtferien i år, og i utgangspunktet starter jeg årets tokt helgen før 17. mai. Nasjonaldagen er jo i år på en mandag, og sammenfaller med en rockefestival som jeg alltid er på i mai. We Låve Rock.  I år skal den gå av stabelen et annet sted enn før, nemlig Sekkefabrikken i Slemmestad – hvis det blir noe av på grunn av smittevernsreglene. Det er vel i skrivende stund høyst usikkert.

Slemmestad i mai? Vi får se.

Planen min er derfor å få lagt meg i havna allerede torsdag ettersom festivalen starter fredag kveld og har lørdag som hoveddag. Deretter hjemover en kort visitt søndag før 17. mai-kortesje på mandag, og deretter videre ut fjorden for å starte årets tokt.

Dette blir jo en langhelg for båtfolket som starter onsdag kveld og avsluttes på 17. mai, så det kommer nok til å være ganske fullt i de fleste båthavnene og gjestehavnene denne langhelga, så derfor tror jeg at jeg enten må dra så tidlig som onsdag kveld eller torsdag formiddag for å få plass.

Det er mulig at Slemmestad ikke er av de mest populære stedene å gjeste en slik helg, så det skal være muligheter til å få en plass der! Hvis festivalen da ikke blir flyttet til høsten. I skrivende stund er vel det sånn 50-50-sjanse for det.

Muligheten er jo også til stede for at jeg drar videre utover fjorden på søndagen etter festivalen er over og heller blir med på en 17. mai-feiring lenger ut i fjorden, men det er avhengig av om jeg får gjester om bord eller ikke. Og det er flere som har sagt i fra at de gjerne blir med, så jeg tror nok ikke det vil falle i god jord hos dem… 🙂

 

Majestetiske Christian Radich i spissen for fjorårets 17. mai-feiring i Oslofjorden.

Related Images:

2 tanke på “Båtkortesje på 17. mai også i år

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Anbefaler å bli med på 17.mai-kortesje, det var en veldig spesiell og hyggelig opplevelse.

Kommentarer er stengt.