Båtrelaterte julegaver også denne jula

Ingen jul uten en gave eller to til båten! Jeg er vel neppe den eneste skipperen som har båtrelaterte gaver på ønskelista si? I år fikk jeg faktisk alt av ting til båten som jeg ønsket meg!

Jeg hadde satt opp nye fortøyninger og ikke minst nye fortøyningsfjær på lista for denne jula – det er jo virkelig forbruksvare, ikke minst fjærene/rykkdemperne. Men jeg hadde ikke ventet å få tre av hver, selv om jeg skrev at det var det jeg hadde behov for. Jeg tenkte at alle monner drar, og ville vært fornøyd om jeg hadde fått en av hver, men fikk altså full pott!

Særlig rykkdemperne slites jo fort ut i løpet av en sesong, og den havna jeg har båten i er tross alt ikke den mest beskyttede… I tillegg blir fortøyninger rett og slett rappet av nabobåter. Det skjedde for første gang i fjor, da jeg var ute på den ordentlige langturen langs kysten og derfor ikke brukte sommerplassen.

Da jeg kom hjem i oktober i fjor hadde en seilbåt ved siden av tatt fortøyningen min på styrbord side akter og brukte den som spring. Sa ifra til havnesjefen uten at noe skjedde, så jeg la på et nytt tau. Synes ikke jeg bare kunne fjerne springet og i tillegg var seilbåten såpass liten og dekket så skrånende at jeg ikke tok sjansen på å gå om bord.

I år ble jo jeg borte fra havna i flere måneder, først på ferie og deretter på grunn av sykehusopphold og det at båten ble tatt på land. I begynnelsen av sesongen var det en ny seilbåt på plass ved siden av meg, som også brukte mitt fortøyningstau. Men siden jeg startet årets sesong ganske sent, så gjorde jeg ikke noe med det.

Så dro jeg ut på båtferien til Sverige, som altså endte på den måten den gjorde. Da båten ble sjøsatt etter dugnaden og jeg kom tilbake med båten i september, så var den nye seilbåten borte – og det var jaggu meg fortøyningen min også!

Så jeg må vel merke tauene mine med navn og nummer hvis jeg skal beholde dem! Jeg har jo hatt samme båtplass siden høsten 2019, men får tydeligvis alltid en båt ved siden av meg som både rapper og stjeler! 

Så derfor kommer nye tau og rykkdempere godt med! Jeg kjører nå på en nødløsning med elastiske tau akter på styrbord side, men nå skal det byttes ut med tau med rykkdemper!

Den andre bårelaterte gaven jeg fikk var en hjemmestrikket styrbord vott! I fjor til jul fikk jeg en rød babord vott i julegave, men eldstedattera, som strikket vott for første gang, ble ikke ferdig med den grønne styrbordvotten. Den skulle jeg få senere. Så gikk det en stund og den dukket ikke opp. Så da endte det med at jeg ønsket den til julaften i år!

Og det fikk jeg altså, så nå kan jeg gå starten av neste års båtsesong (og kanskje slutten av årets) i møte med skikkelig varme båtvotter!

Det må tas med at de to vottene er litt forskjellige. I løpet av dette året er dattera blitt litt flinkere til å strikke, så babord vott (som jeg fikk forrige jul) er noe større og romsligere enn styrbord vott…

Men det synes jeg bare gir vottene et særpreg og det er uansett tanken som teller. Varme er de uansett, selv om de ikke ser perfekte ut! Og skipperen er uansett både takknemlig og fornøyd.

Hjemmelagde gaver er jo en sjeldenhet i de tidene vi lever i nå, så de vil alltid være spesielle. Lommeboka i skinn – som eldstedattera (26 år gammel) lagde til meg i sløyden på barneskolen – har jeg brukt siden den dagen jeg fikk den!

Så det er ingen tvil om at vottene også vil bli brukt på turene mine i vinterhalvåret. Kan nok komme godt med på kalde høstkvelder også. Jeg har jo i flere år ønsket meg slike skippersokker som man får kjøpt på nett (rød babord og grønn styrbord), men jeg er veldig fornøyd med den hjemmelagde vrien!

Hvis vi drar det litt langt, så er også en av godtegavene båtrelatert, ettersom jeg har fått en pakke med lakrispiper! Lakris blir aldri feil! 😀

Når dere leser dette ligger jeg forhåpentligvis og sover etter julas siste nattevakt. Nå har jeg fri ut året, og er jeg heldig med været kan det jo hende jeg rekker en tur eller to før nyttår – og får testet ut skippervottene i praksis!

Jeg håper mine skipperkolleger også er fornøyd med årets julegaver!

Related Images: