I forrige blogginnlegg skrev jeg litt om de båtrelaterte julegavene jeg fikk denne jula. Men jeg glemte å nevne den lille førjulsgaven jeg kjøpte til meg selv, som kombinerer to av mine hovedinteresser, det maritime og krigshistorie!
Denne gangen handler det om boken «Smuglere for Norges frihet», som jeg bestilte etter å ha sett en Facebook-annonse og som jeg fikk i postkassa uka før jul.
Som født i Narvik har jeg vokst opp med andre verdenskrig (og første juledag så jeg da også filmen «Kampen om Narvik» på kino – kan anbefales), og dermed har jeg alltid hatt en spesiell interesse for denne epoken. Hovedsakelig med tanke på okkupasjonen av Norge, men også resten av andre verdenskrig.
Det var ikke helt tilfeldig at min første «langtur» med snekka gikk til Oscarsborg, for å si det slik. Underveis stoppet jeg også over stedet der «Blücher» ligger, og museet på Oscarsborg har jeg vel sikkert besøkt et tosifret antall ganger.
Hjemme har jeg halvannen bokhylle kun med litteratur om andre verdenskrig, og tradisjonelt sett har jeg alltid ønsket meg to-tre bøker om dette temaet til jul – og alltid fått noen! Men i år satte jeg med vilje ikke opp noen slike bøker på ønskelista, jeg har så mange som jeg ikke har fått lest ennå, så jeg må prøve å komme meg gjennom en del av dem.
Men før jul dukket altså denne annonsen på Facebook opp, og jeg ble litt nysgjerrig og bestilte boka. Jeg har riktignok ikke fått gjort annet enn å skumme gjennom noen sider, men denne skal leses perm til perm.
«Smuglere for Norges frihet» handler nemlig om båttrafikken mellom Norge og Sverige under krigen. Det ble brukt mange forskjellige typer båter som dro over både fra Østfold, Vestfold og Telemark til flere havner i Bohuslän. Lasten bestod av alt fra ettersøkte nordmenn som ble fraktet til sikkerhet i Sverige til våpen, sprengstoff, kurerer, post og forsyninger i retur til motstandsbevegelsen i Norge.
Trafikken foregikk under alle slags typer vær gjennom mørke høst- og vinternetter. Var det ikke tyskerne som skapte trøbbel, så gjorde gjerne været det. Livsfarlig var det uansett.
Jeg har allerede en bok om den berømte slepebåtaksjonen i Østfold i 1945, men den boken som jeg fikk inn døra før jul dreier seg altså hovedsakelig om helt andre ting (slepebåtaksjonen er for øvrig viet et eget kapittel i boken). Og en spesifikk årsak til at jeg ble fristet til å kjøpe boken er å finne ut mer om rollen til en av mine svenske favoritthavner, Kalvön utenfor Havstensund.
Fra første gang jeg la til der, fikk jeg vite at havna ble brukt av norske smuglere og motstandsfolk under krigen, og at en av bygningene i havna ble brukt til lager og overnatting. Og da jeg fikk boken dukket det opp en lang rekke kjente navn for en fritidsbåtskipper som har vært nedover den svenske vestkysten noen ganger.
Her er både Kalvön, Lindön, Koster, Ursholmen, Struten, Havstensund, Råssö, Råssösund og Hälle nevnt. Alle steder jeg har vært på eller vært i nærheten av med båten.
Så kanskje får jeg vite litt mer om hva som foregikk på Kalvön og stedene rundt når jeg setter meg ned og begynner å lese? Det vil jo gi en ekstra dimensjon til kunnskapen om disse stedene neste gang jeg er der og kanskje kan titte litt rundt etter mer spesifikke tegn på hva som skjedde under krigen?
Dette året har jo krig og krigshandlinger kommet mye nærmere oss enn tidligere, og for meg så har det nærmest blitt en slags «krigshøst» etter at jeg nå har sett både «Krigsseileren» og «Kampen om Narvik» på kino.
Neste film jeg skal se i løpet av romjula er «Gulltransporten» som streames på Viaplay.
Så er planen å få satt meg ned med denne boka også! Den er for øvrig ført i pennen av Jon Harald Holm, som har gitt boken ut på eget forlag. Den kan bestilles herfra hvis du er interessert.