Når båtlivet gir fordeler i jobben

Som jeg har skrevet flere ganger har jeg sett mer av Norge (og Sverige!) etter at jeg fikk båt enn før. Og stadig vekk oppdager jeg at det gir meg aha-opplevelser i jobben.

Jeg er vel egentlig ikke en spesiell godt bereist person. Ikke ekstremt mye, men kanskje over gjennomsnittet? Mye skyldes at jeg og moren min i skoleferiene fulgte med om bord på skipene faren min jobbet på gjennom 60- og 70-tallet. Jeg var innom blant annet Liberia, Italia, Belgia, Nederland, Storbritannia, Danmark, Polen, Finland og Sverige (og flere forskjellige byer i de fleste landene) før jeg var tenåring.

Det la et godt grunnlag for min interesse for å reise også i voksen alder. Selv om den i begynnelsen begrenset seg til å gjelde de skandinaviske landene og en utstrakt reisevirksomhet i Storbritannia (har vært i London og omegn over 50 ganger), så har jeg også besøkt Kina, Frankrike, Monaco og Spania i tillegg på ferieturer.

I jobbsammenheng har jeg vært i Sverige, Danmark, Tyskland, Hellas, Sveits, Tyrkia og Slovenia. Ikke veldig mange land til sammen altså, men flere ganger i de fleste landene. I Sverige (inkludert reiser som barn sammen med familien) hadde jeg før jeg fikk båt bare vært i Helsingborg, Malmö, Stockholm, Luleå, Skellefteå, Charlottenberg og Strömstad.

Internt i Norge har det også vært dårlig ned reiser. Før jeg fikk båt hadde jeg vært et par ganger i Trondheim og omegn, en gang i Bodø, en gang i Røros, og ellers bare Stavern, Sandefjord, Fredrikstad, Vestby, Moss, Kristiansand, Lillehammer og Gausdal (Skeikampen), Halden, Gjøvik, Hamar, Stavanger, Bergen og Rørvik. Flere av disse som barn.

Men etter at jeg fikk båt har det endret seg betraktelig!

Sørlandet kjente jeg nesten ikke til før jeg fikk båt! Jeg hadde vært i Kristiansand og Dyreparken der med ungene et par ganger. Det er det eneste. Nå har jeg vært innom alle de kjente byene/stedene som Portør, Risør, Grimstad, Lillesand, Ulvøysund, Kristiansand, Ny-Hellesund, Mandal, Farsund, Flekkefjord osv. Og en del ikke fullt så kjente steder.

Og med koronasommeren 2021 utvidet jeg jo dette betraktelig ved å besøke hele 52 nye steder/havner på reisen opp til Bud nordvest for Molde.

I dette området vest for Askvoll, sør for Florø, har det vært både grunnstøtinger/forlis og motorstopp som jeg har endt opp med å skrive om. Utenfor bildekanten til venstre ligger Bulandet og Værlandet.

Dette har ført til en litt overraskende konsekvens i jobbsammenheng. Jeg jobber for det meste på desken i NTB og blant de mange oppgavene er å registrere alvorlige ulykker, leteaksjoner, kriminalitet som vold, knivstikking og skyting, flere av disse med døden som følge.

I forbindelse med dette har jeg oppdaget at det stadig dukker opp navn på steder og områder som jeg har vært i mens jeg har tøffet rundt i båten. Det kan være en fjord eller en øy eller et stedsnavn jeg kjenner igjen. Det har dreid seg om alt fra grunnstøtinger til leteaksjoner eller redningsaksjoner og ulykker. Så har jeg googlet stedsnavnet og finner da ut – i mange tilfeller – at akkurat der har jeg kjørt forbi med båten min, eller vært i nærheten av stedet, eller rett og slett vært der.

Det har hatt den fordelen at jeg i noen tilfeller faktisk har kunnet stille spørsmål til politiet som har avslørt at jeg har en viss lokalkunnskap om stedet, noe som igjen har ført til at jeg har fått noe ekstra informasjon som en “hovedstadsjournalist” normalt ikke ville ha fått.

Det er jo litt morsomt, synes jeg, og noe jeg aldri har tenkt over kunne skje når jeg la til eller tøffet forbi et sted i blikkstille sjø med sola stekende og absolutt alt av kalesje åpnet og nedrullet!

En annen ting, som ikke har med jobb å gjøre, men som er litt morsomt å ta med likevel, er at jeg flere ganger har vært i nærheten av opptakssteder for kjente TV-programmer. Hytta/landstedet under skal ifølge yngstedattera ha vært der deltakerne i Camp Kulinaris (som jeg aldri har sett) bodde under innspillingene. Og selve programmet ble visst tatt opp på hotellet i Portør, som jeg selv har gått forbi da jeg var i Portør første gang med snekka.

Meningen har vært at de to døtrene mine, som begge har sett dette TV-programmet, skal få gå i land der en gang de er med meg.

Camp Kulinaris-villaen på Portør, ifølge sikre kilder…

Et TV-program som jeg selv følger med på, og vel har sett alle sesongene til (et av de få, har sett lite på TV de siste årene) er “Mesternes Mester”. Etter at de tre siste sesongene har vært filmet i Norge, så har jeg også kjent meg igjen mange steder deltakerne har befunnet seg. Jeg har kjent igjen flere steder i Arendalsområdet, Kristiansandsområdet og for noen få uker siden i Stavern. I sistnevnte hadde de nylig en episode hvor alle øvelsene foregikk på festningsområdet i Stavern, der jeg jo har vært flere ganger. I årets sesong har de hatt hovedbase i Sandefjord, og der har jeg ikke vært med båten ennå, men har planer om å ta en avstikker dit i år.

Fra forrige sesong vet jeg nøyaktig hvor det huset deltakerne bodde i ligger (ved Ulvøysund) og i Arendalsprogrammet (første sesong som ble filmet i Norge) hadde de mange av øvelsene på en gresslette ved Nidelva, som jeg har passert flere ganger når jeg har tatt innerste lei videre sørover fra Arendal, både med min Nidelv 24 og med min Tresfjord 29.

På gressletta på babord side pågikk flere av øvelsene i “Mesternes Mester” i 2021. (Tatt opp i 2020).

 

 

Related Images: