Første tur i mai

Min første båttur i mai ble gjennomført fredag kveld. Det ble en ganske så lang tur der jeg ble litt overrasket over litt større bølger enn jeg hadde beregnet på slutten. Men helt greit å oppleve en tur i litt ruskevær også, slik at jeg kjenner hvordan det er å styre og manøvrere i litt dårligere vær enn idyllisk,speilblank sjø…

Skjønt, overrasket og overrasket, jeg så jo på værmeldingene at det kom til å blåse noe mer utpå sen ettermiddag/kveld, men jeg trodde jeg ville være tilbake i båthavna før ruskeværet satte i gang. Jeg tok feil der.

Jeg dro ned til båthavna etter jobben. Stakk innom hjemme for å hente sekken med nøkler, ekstra genser og iPaden, samt koke kaffe og putte på termosen. Etter rundt tjue minutter var jeg ut av døra hjemme.

IMG_6426Vel nede i båten tok jeg først og ryddet litt i kabinen nede, slik at det nå går an å sitte der uten å måtte rydde vekk masse rot. Opplagspresenningen tar nå opp masse plass i sofaen akter, men skal fraktes hjem ved første anledning.

Siden været var så fint, om enn noe kjøligere enn i forrige uke, så rullet jeg opp fronten av kalesjen ved førerplassen og kom meg ut i fin stil fra båsen. Satte denne gangen kursen mot Nesoddtangen ettersom jeg hadde bestemt meg for å dra over til Bærumssiden denne gangen. Passerte et par båter på vei inn i havna, en av dem hilste, den andre ga blaffen. Jeg hilser i vei uansett, hyggelig tradisjon, selv om ikke alle følger den.

Hadde passert Lagskjæret da jeg satt ned farten og lot Nesoddenferga legge til ved kaia før jeg gasset på litt for å komme forbi. Sjøen var ganske stille, men det blåste nok til at jeg telte ganske mange seilbåter. Det var egentlig ganske mange båter ute, men kanskje litt mindre enn ventet.

Jeg hadde lyst å besøke Langåra (Nordre Langåra) en gang til, hadde ikke gjort det siden i fjor høst, og satte derfor kursen mot Gåsøya.  Kjørte på innsiden og forbi Bjørnen og

Gåsøya

Gåsøya

passerte endel båter nå også. Føler at jeg er litt ekstra påpasselig nå, ettersom det er endel flere båter utpå nå enn jeg har vært vant til det siste halve året. Greit å pugge sjøveisreglene nå som det kommer stadig flere båter på sjøen!

Etter å ha passert Gåsøya satte jeg kursen mot Langåra, for å komme inn i sundet mellom Nordre Langåra og Brønnøya fra motsatt side av hva jeg gjorde første gang. Denne gangen lå det en god del båter ankret opp og fortøyd på selve Langåra. Telte vel over ti. Tydeligvis en populær plass! Hadde en litt raskere motorbåt foran meg, og fulgte etter den i tilnærmet dorgefart.

Etter at jeg hadde kommet meg helskinnet gjennom sundet var jeg litt usikker på om jeg skulle ta til styrbord og dra tilbake langs Bærumsskjærgården eller ta til babord og kjøre rett over Oslofjorden og dra tilbake via Nesoddenlandet. Etter å ha sett på klokka og bedrevet hoderegning fant jeg ut at det raskeste ville være det siste, ettersom det første alternativet ville bety manøvrering i litt ukjent farvann i sakte fart for å få med meg inntrykkene, samt å kjøre litt slalåm mellom øyene. Så jeg fant ut at rett over fjorden var det beste, da ville jeg komme meg hjem til rimelig tid. I tillegg var det blitt litt overskyet og sola forsvant med ujevne mellomrom den lille tiden den hadde igjen.

Rundet derfor Skogerholmen og fikk en liten overraskelse. For nå kom det faktisk ganske store bølger mot meg. Nok en gang kunne jeg konstatere at hverken Yr eller Storm er gode på å melde hvor mye sekundmeter vind det kommer i Oslofjorden… Yr hadde meldt rundt 3,9 sekundmeter, men det som møtte meg var nok nærmere 5-6 spør du meg!

Inn Langåra

Inn Langåra

Ikke noe avskrekkende, ettersom båten tåler mye mer og jeg også såvidt har opplevd det jeg vil anslå til å være 7-8 sekundmeters vind en kort periode i Bunnefjorden. Men likevel ille nok til at jeg følte det tryggeste å krysse fjorden på skrå og ikke rett over. En snekke ruller nemlig veldig lett når den får bølgene fra siden, det skal ikke veldig mye til, så derfor valgte jeg å kjøre litt skrått over i retning Steilene.

Vel halvveis over merket jeg at vinden var i ferd med å snu, og samtidig virket det som bølgene ble noe mindre, så jeg valgte å snu båten slik at jeg nå fortsatt kjørte på tvers, men nå med “snuten” vendt hjemover, mot Flaskebekk. Fikk endel bølger akter, men det hele gikk fint. Så stort sett bare seilbåter ute nå, pluss en båt som så ut som en trawler.

Måtte “ratte” litt på denne overfarten, men koste meg egentlig ganske så mye. Jeg liker jo bølger og så på dette som en god erfaring å ta med seg, ikke minst med tanke på at været raskt slår om, noe som er viktig å ha i bakhodet når man drar ut.

Benyttet sjansen til å prøve ut appen til Redningsselskapet,og syntes det virket som værvarslet og antall sekundmeter med vind virket mer korrekt i den appen enn til Yr og Storm. Kan godt hende opplysningene kommer fra samme kilde, men da oppdateres de i så fall oftere.

Passerte nok et par seilbåter, denne gangen på ganske nært hold, når jeg nærmet meg Nesoddtangen. Da jeg rundet brygga og kom inn i Bunnefjorden forandret sjøen seg helt, og var nesten helt stille når nærmet meg båthavna.

Var ute i omtrent tre og en halv time, og koste meg selvsagt gløgg ihjel hele tiden!

%d bloggere liker dette: