Strømforbrukere i båten

Dette innlegget skal handle om noen av duppedittene jeg har om bord som jeg bruker jevnlig, og hvordan jeg går fram når jeg ligger i en gjestehavn. Da tenker jeg nå på de gjenstandene som krever landstrøm.

Jeg har i skrivende stund en forbruksbatteribank på 2 x 115A, og jeg har en 375W inverter med ren sinus. Inverteren er for liten til å kunne brukes til større elektriske apparater om bord, men er ideell når jeg skal sitte med en PC i en uthavn uten vanlig strømtilgang og trenger å lade den, og til lading av mobiler der jeg eller gjester om bord kan bruke sin vanlige lader.

Men dette innlegget skal handle om landstrøm og forbruket man har når man ligger koblet opp mot strøm på land. Jeg tror jeg har forstått dette riktig, men er litt usikker på for eksempel hvordan man skal regne ut den effektive belastningen på sikringen i en gjestehavn. En 16A sikring skal for eksempel tåle en belastning på i underkant av 3000W – men er dette beregnet over tid? Altså, skal den tåle en slik belastning i en time uten å gå, eller er det snakk om minutter? Jeg skal forklare nærmere.

Når jeg ligger i en havn med landstrøm er det tre apparater om bord i skrivende stund – i tillegg til PC og lading av mobiler – som jeg bruker innimellom.

Denne tas med på lange tokt!

Den viktigste er nok vifteovnen, spesielt på kjølige vinter- og høstkvelder. Da er den god å ha, men siden den bråker litt, så slår jeg den stort sett av på natta. Da setter jeg på den ene frostvakten som jeg har beholdt om bord etter vintersesongen. Den gir ikke mye varme, men nok til at det blir litt lunk i den lille akterlugaren når alle dører og luker er lukket. Vifteovnen kan jo reguleres og bruker på full guffe 1500W – da blir det raskt varmt!

På langturer bruker jeg i tillegg å ta med kaffekapselmaskinen hjemmefra, mens på litt kortere turer holder jeg meg stort sett til en vanlig vannkoker. Jeg har også en liten elektrisk kokeplate om bord, og i år vurderer jeg å gå til innkjøp av en liten mikrobølgeovn før jeg skal på det lengste toktet, men det er mulig det er overkill…

Jeg klarer ikke helt å føle meg trygg på gass om bord, så planen min er å fjerne gasskokeplata og gassbeholderen fra båten, og installere en Wallas Safeflame som bruker diesel/parafinolje. Da slipper jeg å tenke på eventuelle uhell som kan skje med gass. Det er kanskje irrasjonelt, men jeg føler meg rett og slett ikke trygg! Så da gjør jeg det slik.

I år er det også fem år siden det ble byttet gass-slanger i båten, noe som betyr at de er modne for å byttes ut igjen. Etter å ha sett hvordan skipperkollega Erik fiklet med å få byttet slanger for meg i 2019, så frister det ikke så mye å gjøre det en gang til!

En slik Wallas står på ønskelista

Av økonomiske grunner er det ikke sikkert at jeg får kjøpt inn Wallasen i år – den koster over 20.000 kroner og jeg har en god del andre ting – ikke minst til båten – som jeg prioriterer foran den koketoppen, så vi får se hva det blir til. Men gassen skal uansett ut, det er ikke noe å diskutere. Dessuten tror jeg ikke det er så veldig mye gass igjen i beholderen. Den var ikke full da jeg kjøpte båten i 2019 og det kan umulig være mye gass igjen nå.

Jeg har jo tross alt brukt den jevnlig, både til kokekaffe og til å lage mat, så det er rett og slett nødt til å begynne å gå tomt snart! Vurderer uansett, hvis det tar en stund før jeg får kjøpt inn Wallasen, å kjøpe et enkelt spritapparat eller noe slikt. men samtidig er det ikke ofte jeg legger til i uthavner når jeg er alene i båten, så det spørs hvor ofte et slikt apparat blir brukt. Vi får se hva jeg bestemmer meg for …

Siden jeg har en elektrisk kokeplate fra før, tenker jeg at en liten mikrobølgeovn kan være grei å ha til mitt bruk, så kan jeg varme noen Fjordland-retter hvis jeg ikke orker å sette meg ned og lage et ordentlig varmt måltid selv. Saken er jo den at mikrobølgeovnen faktisk vil bruke minst strøm av alle de elektriske apparatene jeg har om bord!

Er dette en god idé?

Kaffekapselmaskinen min bruker 1600W, vifteovnen på full styrke 1500W, kokeplata opptil 1500W, vannkokeren 1200W, og en mikrobølgeovn 800W. Så å bruke en inverter på 375W er ikke mulig. Skal jeg bruke disse apparatene må jeg ha landstrøm.

Jeg har alltid vært veldig forsiktig med bruken av disse apparatene når jeg ligger i en gjestehavn, og har som hovedregel at jeg kun har ett av dem på av gangen. Jeg slår for eksempel av ovnen når jeg skal sette på vannkoker eller kaffemaskinen, og slår den eventuelt på igjen etterpå hvis det er behov for det. Jeg bruker jo også dieselvarmeren om bord, men ikke om natta – av sikkerhetshensyn. 

Jeg ser også an gjestehavnene jeg legger til ved, og prøver å finne ut hvor store sikringer de har. Jeg ser også an belegget i havna, er den stappfull tar jeg ikke sjansen. Men stort sett ligger jeg jo i slike havner utenom hovedsesongen, så akkurat det er ikke noe stort problem.

De fleste moderne gjestehavner i dag har 16A-sikringer, men noen har bare 10A. Det skal også finnes noen få (jeg har ikke ligget i noen slike selv), som bare har 6A-sikringer, ifølge båtkolleger.

Formelen for å regne ut totalbelastningen en kurs med sikringer tåler, er slik: V (volt) x A (ampere) = W (watt).

En 16A-sikring skal da tåle totalt 3680W, en 10A skal tåle 2300W og en 6A 1380W. I tillegg skal ikke en kurs helst belastes mer enn 80 prosent, så tar vi det med i beregningen får vi makstallene 2944W, 1840W og 1104W.

Det er kun ved bruk av vifteovn og kokeplate at kursen belastes litt over tid, de andre belaster jo kursen kun i kortere tid av gangen. Jeg vet ikke om det har noen betydning i praksis, men rent logisk skulle da man tro det? Jeg er litt usikker på om kjøleskapet tar strøm direkte fra strømstolpen når jeg har laderen koblet til? Det tar jo litt watt det også?

Lading av nettbrett og mobiler tar så lite strøm at det ikke er noen vits i å ta disse med i regnestykket. Lading av PC tar noe mer, men fortsatt såpass lite at jeg ikke tar det med heller. Jeg har lest et sted at en PC bruker rundt 70W for å lades fullt opp, men det var i en artikkel som var over 15 år gammel, så jeg regner med at den teknologiske utviklingen har redusert dette, uten at jeg har studert manualen til min bærbare nøye.

Godt å ha om vinteren og kjølige høstkvelder!

Jeg skal dermed være godt innenfor maksgrensene til sikringene på de aller fleste gjestehavnene. I alle fall hvis jeg har forstått dette riktig! Og det må jo være et viktig poeng at belastningen ikke er konstant, bortsett fra når jeg bruker vifteovnen?

Den benyttes senhøstes, om vinteren og tidlig (kald) vår, og har til gode å ta strømmen noen steder. Jeg har den gjerne på full guffe på morgenen og på kvelden før jeg legger meg, men slår den ned på det laveste etter hvert, og bruker da svært lite strøm. Om det ikke er bikkjekaldt slår jeg den helt av. Om sommeren så brukes den omtrent aldri.

De fleste gjestehavner har en regel om at strømmen i havna kun er til lading, men jeg tenker at det er greit å bruke en vannkoker, kaffemaskin eller eventuelt da en mikro i tre-fire minutter uten å få dårlig samvittighet av den grunn.

I Arendal har man kunnet kjøpe ekstra strøm hvis man har behov for det, men selv med kaffekapselmaskin og vifteovn har jeg aldri opplevd å gå tom for strøm der. Eller ta noen sikringer! I Oscarsborg gjestehavn har man en maksgrense på 600W i forbruk, noe jeg uansett synes er litt lavt. Har hatt vifteovnen på der også, en kjølig høstkveld med få andre båter i havna, men ikke på full styrke – det er det faktisk sjelden behov for. Har også laget meg kaffe der med både kapselmaskin og vannkoker.

Gjestehavna i Arendal har et håpløst strømopplegg, men i det minste mulighet til å kjøpe mer ved behov.

Jeg har ikke fått gjort dette hittil, men målet mitt er å prøve å oppdatere gjestehavnsoversikten min med hva som er sikringsstørrelsen i de forskjellige havnene.

I uthavn og steder uten strømtilgang kan jeg selvsagt ikke benytte noen av disse strømforbrukerne.

Inverteren som jeg nevnte innledningsvis, bruker jeg hovedsakelig til å lade PC-en, siden jeg bruker den til OpenCPN i tillegg til å skrive, blogge, lese nyheter og benytte strømmetjenester. Mobilen og andre duppeditter kan jeg lade via USB-uttaket og også inverteren. 

«Kaffeproblemet» blir da løst med å koke vann på gassblusset (eller evt. spritbluss når jeg har brukt siste gassrest). I år har jeg sågar kjøpt en ny pipekjele slik at jeg kan koke skikkelig kaffe og ikke bruke pulver som nødløsning!

Hvis det er noen med bedre kunnskaper om forbruk og strøm enn jeg har som leser dette (det er det garantert!), så er det fritt fram til å kommentere dette innlegget med eventuelle feilrettinger og tips!

Jeg har i alle fall aldri opplevd problemer med å bruke disse apparatene slik som beskrevet, og lurer derfor litt på om en mikrobølgeovn er fullstendig «overkill» og en idiotisk idé eller ikke – og da kun med tanke på strømforbruket!

Og nei, jeg ber ikke om råd og tips og forsikringer om gass og hvor ufarlig det er – jeg skal ha inn en Wallas Safeflame uansett!

OPPDATERING: Etter at innlegget ble publisert fikk jeg spørsmål om jeg har varmtvannsberederen tilkoblet strøm. Den hadde jeg helt glemt! Jeg har jo en Isotherm varmtvannsbereder som jeg kan koble til landstrøm. Vannet varmes opp av motoren når jeg er underveis, så kan jeg koble den til 230V når jeg ligger til land. Men jeg gjør ikke det hver gang, spesielt ikke om sommeren. Hvis jeg ligger et sted over flere dager kobler jeg den gjerne til. Hvor mye strøm den bruker vet jeg ikke, men skal sjekke neste gang jeg er om bord siden bruksanvisningen er i båten!


Til orientering: Dette innlegget ble skrevet i sin helhet tidligere i vinter for å kunne brukes ved behov. Det er altså skrevet før jeg fikk problemer med hånden og lenge før sykmelding og operasjon!

 

 

Related Images: