High tech anno 1974

hitechHar begynt å gjøre meg kjent i båtens kriker og kroker. I en 24 fots båt er det forsåvidt kanskje ikke så veldige mange kroker å sjekke ut, men endel skott og små lagringsrom her og der.

Og ganske tidlig fant jeg noe som sannsynligvis var siste skrik på utstyrsfronten i 1974, da båten ble sjøsatt.

State-of-the-art fra tidlig 70-tall!
State-of-the-art fra tidlig 70-tall!

Først lurte jeg på hva i alle dager dette var som jeg hadde funnet i lagringsplassen nede i salongen i baugen på båten. Jeg så jo med en gang at dette var gammeldagse saker. Og med påskriften “Depth Sounder” var det vel nærmeste å tro at dette var en slags veldig tidlig utgave av en dypbdemåler.

Mest imponert ble jeg av navnet på selskapet som hadde mekket denne høyteknologiske innretningen, Space Age Electronics -hverken mer eller mindre!

For sikkerhets skyld spurte jeg meg litt rundt på båtforumet og fikk bekreftet at det var en gammel dybdemåler. Flere andre som hadde sett et slikt om bord i eldre utgaver av Nidelven.

Så har jeg ikke gjort noe mer med akkurat dette klenodiet før jeg kom hjem fra tur på tirsdag. Jeg tok da en ny gjennomgang for å finne ut

Skroggjennomføring til dybdemåler.
Skroggjennomføring til dybdemåler.

hvor jeg skulle plassere septiktanken. Fikk ikke opp dørken på toalettet, må nok ha med meg litt verktøy for å komme til der, men fikk løsnet et bord inne i salongen, og under der fant jeg en skroggjennomføring, like tett som de andre jeg har sett, men med en grå ledning i tillegg. Da sa det pling i bollen!

For noen dager tidligere hadde jeg nemlig sett en grå ledning som lignet i skottet ved førerplassen. Der lå det en haug av forskjellige ledninger til 12-voltsuttaket i dashbordet. Denne ledningen hadde imidlertid ikke noen plugg som passet inn der, men førte tydeligvis til et eller annet, uten at jeg da tenkte særlig over det.

Men etter funnet av ledningen ved skroggjennomføringen, så fant jeg fram den gamle dybdemåleren og ganske riktig, den løse ledningen passet inn i et uttak på baksiden.

Jepp, den passer!
Jepp, den passer!

Så nå skal jeg finne ut om det ligger en ledning noe sted som kan kobles til strøm, så skal jeg på neste tur prøve å finne ut om innretningen faktisk fungerer!

Jeg har også tenkt å finne ut om det finnes en slags standard for slike ledninger. Kanskje jeg kan koble til denne giveren som tydeligvis er møntert i båten til et mer moderne ekkolodd? Vi får se.

 

Related Images: