To år som båteier!

I fjor lagde jeg en kake for å feire mitt første år som båteier. I år blir det ingen kake når jeg runder det andre året, men et besøk av rederinnen her på Bakke er både sunnere og mer fristende enn et kakestykke, og minst like søtt!

Tiden går veldig fort og det er altså allerede to år siden jeg hentet båten på Padda og skrev under kjøpekontrakten! Turen over fjorden til Oksval ble begivenhetsrik, for å si det slik.

Dette var første gang jeg eide en båt, og med unntak fra noen få opptredener som passasjer, så hadde jeg ingen erfaring med småbåter siden min barne- og ungdomstid. Ikke hadde jeg peiling på motorer heller, og noe spesielt praktisk anlagt var jeg heller ikke. (Legg merke til at jeg skriver “hadde” og “var” for jeg har tross alt plukket opp noe i løpet av disse to årene…)

Men til tross for alt dette gikk jeg altså hen og kjøpte en 40 år gammel plastbalje… Og læringskurven var bratt! Det begynte med første turen og det holder fremdeles på!

  2015 har jo ikke helt gått som planlagt. Egentlig skulle jeg ha tøffet rundt nå i en båt som var en fryd for øyet, med helt nye madrasser og trekk i kabinen og helt nye stoltrekk og sofatrekk ute, nylakkert og nypusset treverk, kjøleskap og septiktank og det hele…for å ikke snakke om nye skrog- og rorgjennomføringer!

Ingenting av dette er blitt gjort. Båten ser like sliten ut – faktisk litt mer – nå som i fjor og den er til og med ganske møkkete, både over og under vannkanten. Jeg har fått spylt den med vann et par ganger, men ikke vasket og polert, og den er ikke blitt tatt opp for fjerning av groe og påføring av nytt bunnstoff.

Alt dette har jo sin naturlige forklaring (16 uker på sykehus, 11 uker på rehabilitering med den første av tre nye uker nettopp påbegynt), men det er i alle fall én ting som det ikke har blitt mindre av, og det er båtgleden! Sitringen, spenningen, kosen, føllesen av velvære, nedstressing – alt det som jeg har lært å sette pris på i de to årene som båteier – båtgleden er fremdeles 100 prosent inntakt!

Gleden over hver eneste båttur er fortsatt til stede i fullt monn, kanskje enda litt mer intens nå enn etter det første året ettersom de har blitt færre turer og jeg derfor kanskje har satt mer pris på de jeg har fått, eller i alle fall nydt dem på en litt annen måte.

Så fasiten etter to år som båteier er at jeg fortsatt er fornøyd med kjøpet og med den gleden det å ha en båt gir meg! Det var en utrolig lur ting jeg gjorde den oktober ettermiddagen for to år siden da jeg prøvekjørte båten først alene og deretter med ungene dagen etter, for deretter å bruke halvannen dag på å bestemme meg.

Jeg har rukket å gjøre mye rart og dumt i mitt liv, det er sikkert og visst, men dette  er kanskje det lureste og smarteste jeg noengang har gjort!

Jeg går inn i det tredje året som båteier med store forventninger. Dette året vil også bli annerledes ettersom jeg nå har fått en rederinne på kroken – for å holde meg til den maritime sjargongen – så det tredje båtåret vil få en ny dimensjon og garantert mange gode opplevelser.

Gratulerer med toårsdagen, Bergtatt, vi kommer garantert til å få flere fine år sammen. Og til neste år skal du også få en kraftig oppussing!

Og senere i kveld tror jeg jaggu meg at det blir kake likevel!

Related Images: