Jeg hadde rett!

I fjor en gang skrev jeg et innlegg om kairestene som ligger innerst ved Operaen. Jeg skrev da at jeg trodde at det måtte være restene av den gamle danskebåtkaia. Og jeg hadde rett!

De kairestene er de som du ser på bildet til høyre. Det er gjort utrolige endringer i dette området, ikke bare de siste årene. Da jeg for en liten stund siden foretok et nettsøk etter gamle bilder av Havnelageret, der jobben min nå har holdt til i flere år, så kom jeg over mange interessante foto.

Ikke minst viste de området rundt Havnelageret fra en helt annen tidsepoke, jeg fant til og med bilder fra byggingen Havnelageret! Og viste du at det faktisk var brygger på begge kortsidene av bygningen en stund også?

Bryggen som lå på sørsiden av bygningens kortside var den som sist forsvant.

Men jeg fant også et bilde som viser selveste Holger Danske (tror i alle fall at det er den båten) som ligger til kai litt lenger inn i selve Bjørvika. Og den ligger der kairestene du ser til venstre er nå.

Jeg har et vagt minne om en dansketur med Holger Danske i begynnelsen av 80-tallet, rett etter at jeg flyttet ned til Oslo. Jeg husker ikke så mye av selve turen, men jeg husker veldig godt at terminalen lå nede i området hvor Operaen ligger nå.

Jeg mener også å huske at da jeg som journalist i NTB tidlig i min karriere i byrået, var invitert for å se på byggingen av Operaen. Og da var det det gamle terminalbygget til danskebåten som ble brukt som byggekontor.

Bildet under er lastet ned fra Digitalt Museum/Oslo Byarkiv.  Under det igjen finner du nok et bilde, fra en litt annen vinkel.

 

Selveste Holger Danske! Det var en staselig båt, om enn litt nedslitt da jeg dro med den, hvis jeg husker riktig. Gikk i rute fra Oslo til Danmark fra 1961 til 1989.  I 1989 ble hun solgt til Ross Sea Shipping Ltd. i Gibraltar, og benyttet som flyktningskip/pilegrimsferge. Senere år kan navnebytte indikere at hun kanskje ble brukt som cruiseskip, uten at jeg vet noe om det. Men i 2002 ble skuta hugget opp.

Vi slenger på et par bilder til, bare for å riktig understreke poenget mitt…

%d bloggere liker dette: