Endelig en helgetur!

I helgen var jeg endelig ute på tur igjen, hele 13 dager siden sist! Jobb og dårlig vær samt andre avtaler de dagene det kunne ha vært aktuelt har ført til en høyst ufrivillig pause fra båtlivet. Planen var å dra avgårde fredag, men det blåste litt for mye da, så da ble det avgang lørdag istedenfor.

Jeg hadde lekt litt med tanken på å dra til Horten denne gangen, for å legge til ved Sykehusbrygga, kose meg med en vaffel på Kafe Breda og deretter ta en titt på fotomuseet til Preuss, som jeg ennå ikke har vært innom. Men som en skipper med godt sovehjerte kom jeg meg veldig sent avgårde lørdag, til tross for at jeg overnattet i båten og kunne ha kommet meg tidlig av gårde.

Jeg sto vel ikke opp før i 12-tiden og drev og puslet med småting om bord, ryddet litt og slike ting. Først etter tannpussen begynte jeg å gjøre klar til avgang. Og ut av båthavna dro jeg ikke før klokka var nærmere fem på tre på ettermiddagen… Velvel. At det ikke ble Horten denne dagen var jeg tidlig klar over!

Opprinnelig var jo planen å starte rett etter jobb fredag og kanskje komme meg over til Sverige på en liten «Harrytur», men det måtte jeg jo glemme på grunn av været. Plan B var altså Horten, men der var jeg litt for sen i avtrekket altså.

I tillegg var det jo St. Hans også, så jeg dro egentlig litt ut på lykke og fromme. På webkameraene så det ganske fullt ut både på Oscrasborg og i Son, mens det i begge gjestehavnene i Hortsen så veldig bra ut. Men det tar jo noen timer med denne båten å komme seg dit, så jeg regnet med at det ville bli ganske fullt der etterhvert. I verste fall ville jeg rett og slett bare ta meg en liten rundtur, eller kanskje slenge ut ankeret en stille plass?

Stena Saga på vei inn ved Fagerstrand

Jeg ba om tips til aktuelle steder på båtforumet, og det tok ikke lang tid før jeg fikk et tilbud fra en der som jeg har både truffet og snakket med i RL også. Lars H er på ferietur i Sverige og tilbød meg å bruke båtplassen hans i Son. Dermed ble det til at jeg tøffet fornøyd utover Oslofjorden, litt saktere enn vanlig ettersom jeg både fikk litt vind og strøm mot meg.

Verst var det egentlig da jeg passerte Drøbak, men da jeg hadde kommet til Hvitsten begynte det å flate ut, og resten av turen gikk i pent vær. Jeg så endel St. Hans-bål da jeg passerte Drøbak, men det var for tidlig til at de var fyrt opp, men på resten av turen var det nada bål å se.

Det gikk litt tregt denne gangen, og det tok meg ganske nøyaktig seks timer å komme til Son, jeg hadde både strøm og vind mot meg, så det gikk tregt. Jeg har tidligere kommet meg fra Oksval til Moss påfem og en halv time, så denne gangen kjørte jeg i suppe…

På plass i båthavna på lånt plass, skyene ser verre ut enn de var, det kom ingen nedbør.

Jeg ankom Son rett før klokka 21 og kunne se at det var ganske fullt i gjestehavna, men ikke stappfullt. Lars H hadde sendt meg et par Google-bilder av båthavna og markert grundig hvor plassen hans var, så det var lett å finne fram. Både strøm og vann var det der også. 

Jeg ble imidlertid litt betenkt da jeg så at utriggeren på venstre side var av den typen som skrånet oppover. Siden jeg mangler stortåa på venstre bein er balansen min ganske så dårlig, så jeg har unngått den utfordringen hittil, men denne gangen måtte jeg til pers. Uten krykker også måtte jeg ta båtshaken til hjelp.

Det så kanskje litt rart ut når jeg tuslet meg oppover utriggeren først med å bruke båtshaken som en slags støtte/krykke, og deretter som en balansestang – omtrent som en linedanser – men jeg er rett og slett nødt til det! Jeg savner den stortå mer enn jeg savner leggen som ble kappa av!

Men uansett gikk det bra, og jeg havnet ikke i sjøen denne gangen heller! Måtte gå en ekstra tur ettersom jeg ikke så først at strømstolpen brukte vanlig kontakt og ikke den blå trepolete. 

Det ser kanskje ikke så vanskelig ut, men for meg var dette en utfordring! (Bildet tatt dagen etter ankomst).

Etter et søk på nett fant jeg ut at Kiwi-butikken i havna stengte allerede klokka 21 (på Nesodden stenger den ikke før 23, også på lørdager), så da ble det ikke noe bunkring av Pepsi-Max eller andre saker, men jeg hadde nok om bord fra før, så kvelden ble avsluttet med VM-fotball på PCen.

Dagen etter vurderte jeg å prøve meg på en tur til Horten og besøke fotomuseet, men jeg hadde behov for å bunkre litt mer før avgang og da jeg ruslet bortover langs bryggene så jeg at Kiwi-butikken faktisk hadde søndagsåpent, så da stakk jeg innom der også.

Dyrt for lite, men smakte OK.

Etter mer nettsøk fant jeg ut at både kafe og museum i Horten stengte allerede kl. 16, og da ville jeg få litt mindre tid enn ønsket siden det tross alt tar minst et par timer for meg å krysse fjorden til Horten.

Dermed tok jeg lunsj på land i Son istedenfor. Ble fristet av dagens lunsj på Solsiden, men 149 kroner for et par kveitestykker i en krydret saus med blåskjell (?) synes jeg var noe i overkant. Valgte å ta keffen om bord jeg. Men det smakte godt, særlig kveitestykkene. Det lille som var.

Om bord i båten igjen ble alt klargjort for avgang, og flere balansekunster framført for å ta ned strømkabel og fortøyninger forut. Fortsatt uten å bli våt på beina! Jeg valgte å stikke innom dieselpumpa og toppe tanken. Kostet det samme her som på Oksenøya (10,99). Er kanskje bare utopi å håpe på at prisen faller under 10 kroner denne sommeren?

Passerer Drøbak

Turen hjemover gikk i bedre vær enn dagen før. Mindre vind og mye sol. Bare fryd og gammen. Dog fikk jeg ikke nevneverdig hjelp av strømmen denne gangen heller. Jeg har jo vært oppe i over 8 knop i Drøbakssundet, men ikke på denne turen!

 

Jeg valgte å ta en liten pause på Oscarsborg på hjemveien. Det var ennå ganske mange båter der, selv om det begynte å tynnes ut. La meg til ved flytebrygga helt sør, på Søndre Kaholmen, og gikk bort til kroa. Ettersom det ikke var noen kjente der valgte jeg å ta min «Sleezy Cheese»-burger tilbake til båten, og satte ute i sofaen og koste meg. Dog var salaten en katastrofe, men burgeren smakte OK.

Slapper av med burger og Peosi-Max (sistnevnet fra båtens bysse…)

Like etterpå fikk jeg besøk av en hyggelig fyr som lå i en større treskute fra 1937 like ved. Han hadde med seg sønnen sin fordi han hadde kjent igjen Nidelven og fortalte meg at han selv hadde vokst opp med båtferier i en Nidelv 24. Han ville vise sønnen sin båten, og var selvsagt full av lovord om den.

Oscarsborg

Tror jeg aldri har hørt noen si noe negativt om en Nidelv 24! Vi hadde en lang og hyggelig prat før de gikk igjen (tror ikke sønnen var veldig imponert dog…) og så kastet jeg loss etter et par timers pause.

Returen hjem fra Oscarsborg gikk også knirkefritt i flott vær med fin solnedgang. Klokket inn i båthavna litt over klokka 23 og brukte da ti minutter kortere på hjemveien enn til Son. Da har jeg trukket fra oppholdet på Oscarsborg! 🙂

Utrolig deilig å komme utpå til en liten “langtur” igjen. Kjenner jeg gleder meg voldsomt til den ordentlige båtferien i august!

Passerer Landsteilene