Til Sverige på nok en Harry-tur

Jeg var på farten i helgen. Det var på tide. Mente selv at det var 11 dager siden jeg hadde vært på tur, men når jeg sjekket min egen logg var det faktisk hele to uker siden!

Enbent skipper på tur!

Det skyldes ikke bare at båten ligger på den andre siden av fjorden, men også en uheldig kombinasjon av vær, jobb og sykdom. Har i det hele tatt ikke vært i form i det siste, og pinsehelga regnet bort…

Egentlig var planen å starte helga etter jobb fredag, ta en tur til Strömstad og Koster. Overnatte et av stedene eller kanskje begge, handlet litt og være hjemme i løpet av søndagen.

Det gikk bare sånn delvis etter planen…

Fredagen gikk i vasken ettersom jeg var så sliten og uopplagt og sliter med en betennelse i foten at jeg ble hjemme i – for det meste – horisontal stilling. Vurderte å dra til Sandvika på kvelden og sove over i båten for å få en tidlig start og komme meg til Sverige på ettermiddagen. Det forekom meg som en lur ide ettersom jeg ikke er så flink til å stå opp tidlig…

Men for å gjøre en lang historie noe kortere, så endte jeg med å bli hjemme, la meg nesten like sent som natta før – sånn er det når døgnrytmen ikke er helt slik den skal være, og formen også. Jeg kom meg ikke opp av senga før i 12-tiden lørdag. Deretter gikk alt i sakte film før jeg endelig klarte å komme meg ut av leiligheten og avgårde til Sandvika etter å ha hatt en liten diskusjon med meg selv. Foten var bedre enn dagen før og jeg visste at en tur på sløen uansett ville gjøre meg godt.

Hadde en stor bag som jeg skulle ha med, men orket ikke å drasse på den på grunn av betennelsen, og dro dermed avgårde bare med en mindre sekk. Klarte å glemme kamerasekken også, så det blir nok bare iPhonebilder denne gangen.

Ut fra Sandvika og endelig på tur igjen.

Det er rart med det, men det synes som om jeg blir i bedre form og humør når jeg kommer meg i båten! Slik var det med gamlebåten også. Jeg kunne føle meg sliten og uopplagt hjemme, men bare jeg orket å komme meg ned til båthavna så forsvant dårlig form og humør med en gang!

Jeg kom meg ikke av gårde fra Nesodden før med 14.30-ferga, ventet ti minutter på bussen fra Vika Atrium og var om bord i båten én time og 45 minutter etter at jeg hadde gått ut døra hjemme…jaja.

Når jeg først var om bord oppdaget jeg at det ikke hadde vært noe sjakktrekk å glemme å ta med søppelposen for 14 dager siden. Temperaturmåleren viste 55 grader under kalesjen og det føltes som om det var riktig! Alle kalesjevinduer ble rullet opp både for å få en mer levelig temperatur om bord og for å få vekk søppelstanken…

Klokka 16.30 kastet jeg loss – omtrent på det tidspunktet jeg egentlig hadde planlagt å ankomme Strömstad, så da jeg tøffet ut fra Lakseberget var egentlig ikke Sverigetur i tankene mine lenger… Været var jo helt nydelig, og jeg lekte med tanken på å ta ned kalesjen helt, men lot det være med alle sider rullet opp.

At jeg skulle ut av fjorden var i alle fall helt klart, men det var vel ikke før jeg passerte Oscarsborg at jeg begynte å tenke på et slags rutevalg. Da passerte jeg nemlig Borgen på “feil side” – altså på østsiden mot Drøbak, på andre siden av gjestehavna. Jeg syntes det var for tidlig å ta en pause på Borgen, selv om jeg så på webkameraet at det var overraskende mange ledige plasser der til å være en lørdag.

I ni av ti tilfeller passer jeg Oscarsborg på gjestehavnsiden, men ikke denne gangen!

Jeg bestemte meg for å toppe tanken i Son, der pumpeprisen hadde falt fra 11,19 i april til 11,07 nå, og deretter tøffet jeg videre gjennom Mossekanalen. Været var jo nydelig som sagt, og jeg måtte til og med kaste t-skjorta. Da jeg nærmet meg Larkollen kikket jeg på klokka og begynte å tenke på hvor jeg skulle ende kvelden.

Nydelig i Son

Jeg kjørte i mellom 8 og 9 knop og så ingen grunn til å guffe på mer enn det, men jeg begynte å leke litt med tanken på å kanskje dra til Sverige likevel. Jeg kjenner jo veien og selv om det ville bety at jeg ikke vil ankomme Strömstad før midnatt, så vurderte jeg muligheten.

Ut fra Moss, helt nydelig sjø.

Da jeg begynte på Lera lurte jeg på å ta strake veien på utsiden av Hvaler, men så kjente jeg at jeg begynte å bli litt sliten og tenkte at Skjærhalden kanskje var like greit. Ombestemte meg igjen og dro inn den vanlige veien via Arisholmen og Kjøkøybrua, og tok sjansen på å sende en Messenger-melding til en hyggelig båtkollega, Tom, som jeg har møtt flere ganger. Tidligere på dagen hadde han postet bilder på Facebook fra Sand Marina. Det er jo et koselig lite sted, men med få gjesteplasser og ikke webkamera som man kan sjekke. Så jeg lurte på om han var der fortsatt og om han visste om det var ledige plasser. Sendte meldingen på Messenger ettersom det begynte å bli sent og jeg ikke ville forstyrre hvis de hadde lagt seg.

Svaret kom raskt, det var ledige plasser og han skulle stå klar på brygga og hjelpe til! Da ble jo beslutningen om å ta en stopp på Sand og heller fortsette på morgenen mye lettere å ta!

Det ble dermed en hyggelig kveld sammen med Tom og rederinnen samt mannskapet om bord på Lykke Li (tror det var det båten het). I totiden bar det tilbake til Bergtatt og noen timers søvn. Denne gangen valgte jeg å prøve ut senga i akterlugaren – har bare sovet i lugaren forut hittil, og fant ut at komforten også akter var upåklagelig! Jeg sovnet fort,. en lang etappe og frisk skjøluft gjør underverker slik sett. Og sovekomforten om bord i den nye båten er i en helt annen liga enn på Nidelven – selv uten ekstra overmadrass!

Klar for avgang fra Sand søndag morgen

Dagen etter kom jeg – hold dere fast nå! – ganske tidlig av gårde! Faktisk dro jeg ut av båthavna ganske nøyaktig 09.45! Det er jaggu meg ikke verst til å være meg! 🙂 Tok turen over Mefjorden og deretter over Sekken via Brattholmen og inn i Sverige via Tjurholmen. Det tok knappe to timer før jeg var på plass i Strömstad.

Det er andre gang jeg er i Sverige med nybåten, og det irriterer meg litt at jeg ikke har hatt oppe gjesteflagget. Jeg har ikke noen stang til å sette det opp i ennå. Jeg har lurt litt på om det kan henge loddrett ned fra en av stengene som stikker ut på lanternemasta, men vet ikke helt om det er korrekt. Kan vel henge en vimpel der, men gjesteflagg? Er litt usikker. Man skal jo respektere flagget, så jeg vet ikke helt om det blir galt. På bildet under ser dere masta øverst til venstre i bildet, med en slags stang stikkende ut. Tar gjerne imot synspunkter!

Jeg la meg til på dagbrygga ettersom jeg bare skulle et par ærender på land. Ble dog litt stresset da jeg så at at det sto en lapp på bryggekanten om at plassen var reservert fra klokka 13. Fikk hjelp ved ankomsten fra en som lå i en seilbåt rett overfor meg. Det var fortsatt ganske fint vær rent temperaturmessig, godt nok vær til å sprade rundt i shorts, men jeg kjente det var noe på gang… Dro ikke lenger opp i gata enn ICA-butikken, for å spare foten. Fikk fylt en stor ryggsekk uansett. 

I det jeg var tilbake i båten begynte det da også å regne. Dermed tok jeg avgangen etter å ha spist litt fersk lunsj med nybakt brød. Var dermed i Strömstad såvidt en drøy time! Men med en tidlig avgang skulle jeg greit klare å komme meg hjem før mørket falt på.

Andre gang i Strömstad i år – på favorittplassen.

Det er en merkelig sommer vi har hatt hittil i år. Selv om temperaturene begynner å nærme seg shortsnivå, så er det sommervær omtrent annenhver dag! Lørdagen var jo helt nydelig, mens søndagen var det både regn og vind! Sekken gikk greit også denne gangen, men på grunn av vindretningen tenkte jeg at det var like greit å ta samme veien på returen, så jeg dro opp til Brattholmen igjen, med bølgene inn akterfra, før jeg dro til mer øst etter Mefjorden og passerte forbi Ramsøya og inn ved Risholmgrunnen.

Da jeg dro over Lera blåste det såpass at jeg valgte å ta indre lei, og etter at jeg kom ut av den og dro mot Rauer, så fikk jeg endelig bølgene akter igjen og fikk en helt fin tur innover Oslofjorden. Turen gikk samme vei, over Krogstadfjorden, gjennom Mossekanalen, denne gangen forbi Moss, inn Drøbakssundet og denne gangen valgte jeg å passere Oscarsborg på riktig side. Dessverre hadde Trudelutt allerede forlatt Borgen, hvis ikke ville jeg tatt en kort stopp for å hilse på. Det får bli en annen gang.

Litt dårligere vær på returen…

Måtte ha takkalesjen på litt “off and on” på denne returen, ettersom det både regnet og var oppholdsvær. Da jeg passerte Håøya tittet faktisk sola litt fram, så da jeg nærmet meg Middagsbukta kunne jeg åpne takkalesjen igjen og kose meg resten av turen.

Var inne på plass igjen litt før 21, noe som betød at jeg hadde gjennomført en etappe på nærmere 12 timer, med fratrekk for tiden jeg var i Strömstad. Ikke verst det! Tilbakela 84,8 nautiske mil på denne dagen, ikke så verst det heller! Det er en ny følelse å komme seg til og fra Sverige på bare én dag!

På vei hjem etter turen traff jeg forøvrig et Båtforum-medlem som gikk vakt på brygga – og rakk en liten båtprat med ham. Siden jeg både hører litt dårlig og er fæl til å huske navn første gangen, så husker jeg hverken navn eller nick! Men han hadde fulgt med på forumet og visste at jeg lå på Lakseberget.

Godt å endelig komme på tur igjen. Slik det ser ut som nå blir det en liten tur onsdag etter jobb der jeg overveier å legge båten på Aker Brygge og overnatte der og deretter ta en langhelg fra torsdag etter jobb til søndag. Det er jo St. Hans-helg og jeg tror det vil være en god ide å dra avgårde til den havna jeg skal ligge allerede på torsdag før det begynner å fylles opp fredag etter jobb. 

Stemningsbilde fra lørdagskvelden da jeg tøffet over Krogstadfjorden på vei sørover. En magisk dag!

%d bloggere liker dette: