Så snur vi på flisa…

Da er det snart klart for avgang på årets båtferie. Det blir samtidig den lengste båtferien jeg har hatt fram til nå. På Sørlandsturen i fjor, i gamlebåten, var jeg borte i 21 dager og kom meg helt til Farsund. I år får jeg 26 dager i båten, altså nesten en hel måned. Og Sørlandet er involvert i år også.

Som jeg tidligere har vært inne på, så gjorde jeg en tabbe når det gjaldt å ta ut ferien i år, og da jeg oppdaget det, så var det for sent å få gjort noe med. Dermed har jeg først fem dager fri, så må jeg jobbe to dager og deretter ta resten av ferien.

På svippturen til Fjällbacka sammen med yngstedatter Victoria fikk hun en idé som jeg faktisk syntes var god. Jeg har jo vært inne på tanken å starte båtferien mandag 29 og dra nedover Sverigekysten for så å legge båten i en gjestehavn og ta tog eller buss tilbake til Oslo, jobbe to dager, og deretter fortsette båtferien.

Jeg kommer til å gjøre det på den måten, men med en liten vri. Båtferien starter nemlig med å dra ned til Sørlandet. Så settes båten igjen i Kristiansandsområdet (der jeg har fått låne båtplassen til en båtkollega som på sin side er ute med båten sin på ferie!) og jeg returnerer dit etter de to jobbvaktene og fortsetter ferien.

Ny tur til Sørlandet (her Risør) – får jeg både i pose og sekk  i år, tro?

Jeg slår flere fluer i smekk på denne måten: Jeg får en ny tur til vakre Sørlandet, jeg får nok en gang hilst på broren min, og hvem vet, kanskje en pensjonert jobbkollega også, og jeg får med meg mannskap. For Victoria blir nemlig med på turen ned til Kristiansand. Da får hun hilst på venner der, inkludert lærere på folkehøgskolen, og hentet noen saker som hun glemte å ta med seg. Dermed er hun fornøyd også!

Men hva så når jeg er tilbake? Jo, dansk gjesteflagg er innkjøpt og hvis været tillater det, tar jeg strake veien fra Sørlandet og over til Danmark og Skagen! Så fortsetter jeg å besøke noen danske havner før jeg etter noen dager krysser over til Sverige og starter på returen langs den svenske kysten. Det betyr kanskje at jeg dropper den festivalen jeg hadde lyst å dra på i G’oteborg, for jeg vil ankomme Göteborg-området mye tidligere enn jeg hadde beregnet (hvis jeg får dratt over til Skagen som planlagt), men da har jeg god tid til å besøke mange steder i Sverige på vei hjem.

På den annen side kan jeg også besøke flere steder i Danmark og drøye litt før jeg drar over til Sverige. Mulighetene er mange!

Alt-i-alt er dette den beste løsningen. Jeg får utnyttet feriedagene på best mulig måte – og får besøkt Danmark. Planen er Skagen, Sæby og Læsø, så får vi se om det blir tid og vær til flere avstikkere. Været avgjør.

Neste bilde jeg legger ut her fra Skagen er kanskje tatt av meg? Dette er lånt fra nettet…

Med nye Bergtatt er det ikke noe problem å krysse over til Skagen. Med økonomisk fart tar det antakelig i overkant av ti timer. Gasser jeg litt på kan jeg ta overfarten på rundt åtte timer. Vi får se hvordan det går.

Jeg er innstilt på å tøffe litt rundt innaskjærs på Sørlandet hvis jeg må vente noen dager. Blir det dårlig vær i en lengre periode kan jeg også droppe planen og bruke noen dager på å gå tilbake litt inn i fjorden og deretter krysse over til Sverige, for eksempel ved Koster og så fortsette med den opprinnelige planen.

Det fine er at jeg ikke behøver å detaljplanlegge noe mer enn dette – en overordnet målsetting har jeg nå meislet ut, og så tar vi resten som det kommer.

Slik er båtlivet – og det er det herlige ved det!