Ingen jolle på meg

Jeg føler meg nesten litt sær som ikke har en gummijolle eller slikt hengende bak på båten. Jeg ser at de fleste har en eller annen form for “tender” enten montert i daviter eller liggende på dekket forut eller hengende etter i en line akter.

Da jeg hadde snekka så jeg egentlig ikke behovet for det, og en av grunnene er at jeg stort sett legger meg til på steder hvor man kan fortøye til en eller annen form for brygge, eller en bergknaus med bolter eller et tre på land, for den saks skyld.

Det siste har det ikke vært så mye av, men med en båt som jeg har nå, hvor jeg har litt mer utstyr og en batteribank som varer i flere dager før jeg behøver å tenke på lading, så kan det nok hende at uthavner settes mer på dagsordenen framover.

Å ligge på svai eller fortøye i en bøye har jeg heller aldri prøvd, og det er vel da man kanskje trenger en gummibåt for å komme seg til land. Ungene mine er såpass store at de ikke har nevnt noe behov for en gummibåt for vannlek eller noe slikt, og siden jeg uansett er alene i båten for det meste, så har ikke jeg hatt behov for det.

Som amputert, enbeint skipper er det heller ikke barebare å klare å komme seg om bord i en gummibåt fra båten min, spesielt når jeg er alene. Jeg skal jo innrømme at jeg ikke har prøvd det, men å klatre ned i en gummibåt alene fra båten forekommer meg som litt av en utfordring.

Fra snekka ville det ha vært vanskelig å komme seg trygt ned i en gummibåt, og nå har jeg i tillegg en båt som er veldig høy akter, som for eksempel gjør det tungvint for meg å legge til på steder der jeg må fortøye med baug inn og stake/bøye akter. I snekka klarte jeg å fortøye slikt, men i den nye båten er det omtrent umulig!

Å ha en gummibåt akter vil likevel kanskje faktisk være noe lettere, ettersom jeg nå har en badeplattform som jeg kan gå ned på via en stige og deretter komme meg ombord i gummibåten uten for stor nivåforskjell. 

Det er bare det at jeg da først må gå ned stigen og ned på badeplattformen, og den manøvreringen har jeg faktisk ennå ikke prøvd meg på.

Jeg kan ikke se at det skal være noe problem å få til, selv om jeg nok må legge meg på magen og ake meg ned til første trinn.

Dette er noe jeg må øve meg på, og det tror jeg at jeg skal vente med til det er litt varmere i sjøen – samt en utfordring som må gjøres når jeg har mannskap/passasjerer om bord i tilfelle jeg trenger hjelp. Dette er faktisk noe vanskelig å utføre for en med protese.

Det er en grunn til at fenderholderne som er montert akter ikke har vært i bruk etter at jeg kjøpte båten…

Men så er uansett spørsmålet: Trenger jeg virkelig noen jolle eller gummibåt? Og svaret er egentlig nei. Skulle jeg legge meg på svai eller bøye (noe jeg absolutt har lyst til å prøve) en gang, så får heller passasjerene svømme i land hvis de absolutt skal dit! 🙂

Dessuten har jeg uansett mer lyst på kano enn gummibåt… 😀

Forøvrig trenger jeg et anker forut for å kunne legge meg på svai, jeg har anker og ankervinsj akter, men ikke forut. Jeg har lyst til å skaffe meg et anker foran også, slik som jeg har akter, med fjernkontroll, men det er ikke øverst på lista over prioriterte forbedringer/tillegg til båten.