En liten app-oppdatering

Jeg har flere ganger skrevet innlegg om hvilke apper jeg bruker i båten. Nå som en ny sesong står for døren for alvor og jeg har ny båt i tillegg, så er det vel på tide å oppdatere litt om hvilke apper jeg fremdeles bruker, og nye som har kommet til.

Jeg klarte meg fint med dette i gamlebåten…

I disse koronatider kan det vel kanskje være litt deilig å lese om noe annet enn koronavirus også? Selv i denne båtbloggen har det jo blitt en del slike innlegg den siste tiden!

Når jeg leser statistikken over nettsidene viser det seg at samtlige innlegg jeg har skrevet om bruk av apper på mobil og nettbrett er blant de mest leste, så dette er tydeligvis et emne som mange interesserer seg for!

Og når jeg nå om halvannen måned nærmer meg ett år som bruker av nybåten, så er det vel på tide å oppdatere litt mer om hva jeg nå benytter.

For dette har jo endret seg siden Bergtatt II kom i bruk, Men jeg i snekka aldri fikk rotet meg til å kjøpe og installere en kartplotter, så var jo den på plass i Tresfjorden.

Noen av innkjøpene til nybåten i fjor. Legg merke til nye papirkart til venstre.

I gamlebåten klarte jeg meg fint med kartapper på iPaden, og når den gikk i stykker og jeg satt igjen med en iPhone 8 så jeg ikke behovet for en ny iPad, men begynte å bruke telefonen istedenfor. I tillegg hadde jeg papirkart. Til mitt bruk fungerte dette helt utmerket. Jeg kom meg til Farsund i Norge og til Malmön i Sverige med mobil og papirkart – og god bruk av øyne!

Jeg manøvrerte meg gjennom Sør-Kosters ganske så grumsete farvann med papirkart etter at mobilen plutselig ikke hadde dekning – uten problemer. Og fulgte omtrent samme rute et par år etter da jeg benyttet iPaden.

Men altså, nå er det andre boller, eller?

Vel, ja, i hovedsak. Men app-bruken har ikke blitt veldig mye mindre, den har bare endret seg noe. 

Jeg stoler nok mest på kartplotteren når jeg til daglig tøffer rundt. Ikke minst synes jeg det er befriende at den måler den reelle dybden under båten, noe slikt hadde jeg jo ikke mulighet til i gamlebåten, der måtte jeg bare følge en tanke nøyere med på sjøkartet og dybdeinformasjonen der, og i grunne farvann håpe på at det stemte! Jeg bruker selvsagt øynene i tillegg – og fikk jo dessverre landkjenning i fjor høst, men det gikk heldigvis bra!

Jeg har jo passert gjennom både Grunnesund utenfor Lillesand og Reddalskanalen utenfor Grimstad uten dybdemåler i snekka – så det har jo gått bra! 🙂

De appene jeg nå bruker mest av, som et supplement til øynene og kartplotteren, er disse (forøvrig har jeg altså fortsatt iPhone):

 • Gule Siders På Sjøen (eller Nautical Classic som den heter nå): Bruker den til å zoome inn og ut på enkelte steder, da jeg foretrekker å ikke gjøre det så veldig ofte på kartplotteren – selv om jeg gjør det også! Og greit å ha en backup.
 • On Course fra Marine Traffic – Logger fart, tid og antall nautiske mil, samt viser min posisjon på sin “jukse-AIS” på marinetraffic.com. Venner og båtkollegaer av meg bruker gjerne å sjekke hvor jeg er når jeg er ute på lengre turer. Kan få tips om steder å dra til når de ser at jeg er i et område de kjenner. Imidlertid synes jeg at denne appen har vært veldig ustabil de siste halvannet årene. Den slår seg fort av hvis jeg ikke stadig er innom den, slik var det ikke før. Kan få melding på Båtforumet for eksempel om jeg fremdeles er der og der, mens jeg kan ha vært på vei i et par timer, men ikke oppdaget at den har stoppet. Slik var det ikke før, vet ikke om det er selve appen som har blitt ustabil, eller om det er mobilen. Dog noe irriterende! Mulig jeg prøver en konkurrerende app/side, vi får se.
 • Marine Traffic – Bruker fremdeles denne til å sjekke om store skip er i nærheten hvis jeg skal krysse over lange strekk, som for eksempel over fra Stavern over Langesundsbukta. Den fungerer for meg som en slags “jukseradar” for større skip – som har AIS. Men er klar over at den kan være opptil 20-25 minutter forsinket. Så jeg bruker den med varsomhet. Men fin å ha.
 • nv_charts – Denne appen er ganske ny. Jeg lastet den ned da jeg kjøpte tre nye papirkart, to for Sverige og ett for de mest aktuelle delene av Danmark i forbindelse med planen min om å komme meg til dansk farvann i fjor. Den planen ble ødelagt på grunn av været, men sammen med papirkartene (som også inneholder en havneguide med nærmere beskrivelse av en masse anbefalte gjestehavner – veldig bra!), fulgte også en kode til digital nedlasting av de samme kartene. Disse får jeg da også jevnlige oppdateringer på. Appen viser forøvrig også kart for områder som jeg ikke har kjøpt papirkart til (i motsetning til Gule Sider), men med færre detaljer. 

I tillegg til disse appene har jeg endel som jeg ikke har benyttet så mye, men som jeg synes er greie å ha:

 • SXK-V-appen er laget av den Svenska Kryssarklubben og har en oversikt over naturhavner/uthavner langs svenskekysten. Den gir posisjon, beskrivelser og navigeringstips. Den har også en abonnementfunksjon, men jeg har ikke satt meg inn i hva slags ekstra funksjonalitet jeg da får, ettersom jeg ikke har brukt den veldig mye. Den er ganske enkel, den viser et kart hvor havnene er avmerket og du klikker på symbolet og får opp en tekstbasert beskrivelse av stedet. Kan hende den er mer avansert og bedre oppdatert om du har abonnement.
 • Anchor Pro-appen er en app for deg som ligger mye på svai. Denne har jeg ikke prøvd ennå, men har heller ikke slettet den. Her kan du oppgi detaljer om hvor du har ankret opp og stille inn en alarm der du setter opp hvor mye avvik appen skal tolerere før den kommer med en alarm. Veldig nyttig hvis båten skulle begynne å drive i løpet av natta. Men siden jeg ennå ikke har ankret opp noe sted på svai, så har jeg til gode å finne ut om den virker. Men i utgangspunktet virker den som en nyttig greie, i alle fall hvis du har grei mobildekning der du ligger på svai…
 • Tidevann-appen er en ganske enkel og grei app som gir deg detaljer om flo og fjære der du er. Og også været. Gratis, men med reklamebanner. Du kan betale for den også, men det har ikke jeg sett noen vits i. Kan vel kanskje være nyttig hvis du fortøyer til fast kai, men i Sør-Norge er det jo vanligvis ikke veldig store forskjeller på tidevann, så mye brukt har den ikke vært.
 • Havneguiden – Dette er en app som jeg lastet ned og tok i bruk for kort tid siden. Jeg er jo litt gammeldags og liker å ha noe å bla i om bord, så jeg har flere trykte havneguider og havnebøker som omhandler uthavner og gjestehavner. Jeg valgte imidlertid å laste denne ned og betale for et år med digital tilgang, for å ha oppdaterte havneoversikter. Ble derfor litt skuffet da det viste seg at flere av beskrivelsene var utdaterte (blant annet Vettnet). Så vi får håpe det bedrer seg. Jeg liker å sjekke litt på forhånd, spesielt på havner jeg ikke har vært i før, slik at jeg vet litt hvordan det ser ut der og hvor jeg kan legge til. Appen er egentlig bare en “halvveis” app, når du klikker på oversiktsbilder av havnene blir du tatt til Havneguidens webside…
 • Seaber har jeg også nylig lastet ned og såvidt tatt i bruk. I utgangspunktet høres dette ut som en god idé, men den er knyttet tett opp til kjøp av en GPS-sender (2999,-) som du plasserer i båten din. Hvor effektiv appen er uten at du kjøper denne, vet jeg ikke. Poenget med appen er at du registrerer deg og din båt her og hvis du skulle trenge hjelp eller andre med appen trenger hjelp, så kan du/de sende en melding via appen og andre båter som er i nærheten kan komme til unnsetning for å hjelpe (men da må de selvsagt også ha appen…). Skulle det virkelig være fare på ferde er det selvsagt VHF kanal 16 og Redningsselskapet du trenger hjelp fra, men i mindre alvorlige tilfeller skal denne kunne brukes. Ideen er jo ikke så verst når man har den grunntanken om at båtfolk hjelper båtfolk, men jeg er som sagt noe skeptisk med den tette tilknytningen til GPS-produktet som de ønsker å selge…

Så har jeg endel vær-apper som jeg bruker litt til og fra. Jeg sjekker gjerne flere av dem for å kunne danne meg et bilde. De fleste av disse sjekkes jevnlig og ofte.

 • Yr-appen trenger vel ikke noe særlig presentasjon. Jeg har også Pent-appen som sammenligner Yr og Storm, pluss Storms egen, men bruker ikke de to veldig mye.
 • Kystvær (norsk) og Kustväder (svensk) er også greie å ha. Den norske er litt annerledes bygget opp enn den svenske, men gir deg været akkurat der og da på noen utvalgte steder. Den svenske gir deg både mer info og har flere steder å velge mellom.
 • SMHI og DMI er henholdsvis det svenske og danske svaret til Yr, de virker greie begge to.
 • Windy, WindAlert og Windfinder er apper som alle spesialiserer seg på hvor mye vind det skal blåse, hvilken retning og slikt. Jeg synes de kan være litt varierende i nytteverdi, men det er Windy jeg bruker mest og som jeg etter erfaring mener stort sett har de mest riktige prognosene. Men det varierer. Windy har også en grei nettside som jeg har som bokmerke på den bærbare PC-en om bord.

I tillegg til disse har jeg noen betalings-apper for havneleie, som GoMarina (har ganske mange norske gjestehavner), EasyPark (har brukt den i Horten et par ganger) og Fredrikstad P – som er parkeringsappen for Fredrikstad kommune, der du også kan betale havneleie. Av en eller annen merkelig har ikke en tjeneste som Dockspot en mobilapp??? Riktignok bruker jeg den svært sjelden – to ganger i løpet av de siste fire årene – og begge gangene i Fjällbacka, men jeg synes det er litt merkelig… Men Dockspot kolliderer egentlig ganske mye med min innstilling til båtlivet, der jeg ikke er tilhenger av å detaljplanlegge så mye, men heller tar det på sparket. Dog, som enbeint skipper kan den være god å ha hvis jeg ønsker å sikre meg en praktisk plass i sesongen.

Har brukt Dockspot to ganger, begge her i Fjällbacka, men så dro vi da også hit i henholdsvis juni og juli. Første gang viste det seg å være unødvendig, men andre gang (på bildet) var det absolutt en god idé, for da var det fullt!

Apper jeg har kuttet ut er kartappen NaVida og appen Embark. Har i tidligere innlegg forklart hvorfor jeg har sluttet å bruke Embark, så det skal jeg ikke bruke mer tid på her, men det er av prinsipp, samt at jeg ikke har bruk for den med de andre appene jeg har. NaVida er fortsatt på mobilen, men kan ikke huske sist jeg brukte den.

Jeg testet også ut Navionics’ app en liten periode, men slettet den da jeg begynte å bruke nv-charts.  Jeg kommer nok til å legge inn igjen ettersom jeg jo har Navionics på kartplotteren og nylig oppdaterte kartbrikken, noe som gjør at jeg får full tilgang også til mobilappen. Funksjonaliteten til denne appen er nemlig svært begrenset hvis du ikke betaler for den.

Av alle de appene jeg nå har nevnt har jeg i skrivende stund kun betalingsversjoner/abonnement på Gule Siders Nautical Classic (de har en nyere app som koster mer),  nv_charts siden dette var inkludert da jeg kjøpte papirkartene og nå nylig altså Navionics-appen siden den er inkludert i kartbrikkeabonnementet. 

Sånn, det får være oppdateringen for denne gangen. Tenker at det kanskje blir en stund til neste app-oppdatering, hvis da ikke noen av dere som leser dette har noen gode forslag til meg?

%d bloggere liker dette: