Da er kartbrikken oppdatert!

Da jeg kjøpte nybåten i fjor fulgt det med en kartplotter, en Humminbird. I snekka hadde jeg ikke slike nymotens greier, jeg klarte meg fint med iPad og iPhone samt papirkart. Jeg savnet dog å ha en dybdemåler flere ganger, og det har jeg jo nå. Men ikke før i fjor høst tenkte jeg å sjekke hvor gammel kartbrikken i plotteren var.

Jeg klarte meg fint med dette i gamlebåten…

Dette er jo min første kartplotter og jeg har jo funnet ut at den er bra å ha! 😀 Den har et par andre funksjoner som jeg ikke helt har forstått ennå, blant annet piper den støtt og stadig og viser et fiskesymbol nede til høyre. Den har nemlig også en ekkoloddfunksjon. En nærmere titt i manualen avslørte at fiskesymbolet rett og slett sier ifra når jeg kjører over en bra plass for fiske, såvidt jeg har forstått.

Nå er jeg ingen ihuga fisker. I den forrige hadde jeg et par dorgeharper, og prøvde meg vel to ganger i løpet av de fem og et halvt årene jeg hadde den. Harpene ble med gamlebåten videre, i nybåten har jeg ikke noe fiskeutstyr i det hele tatt. Jeg er nok ingen stor fisker, med andre ord… Det er så mye annet ved båtlivet jeg setter mer pris på.

På vei til Fredrikstad. Kartplotteren lyser opp…

Men etter et ublidt møte med moder jord på Hvaler i fjor høst, tenkte jeg at jeg måtte sjekke nærmere hvor oppdatert kartbrikken var. Man skal jo alltid ha oppdaterte kart. Jeg fant da ut at jeg har papirkart om bord som er nyere enn det som lå i plotteren…

Humminbirden bruker kartprogrammet Navionics, som jeg kjenner litt fra før ettersom jeg prøvde ut appen deres for en stund siden. Skaffet meg den ettersom Gule Siders app for et par år siden sluttet å fungere utenfor Norge, man må nå kjøpe ekstra kart for å kunne bruke det.

Da jeg fant ut at Navionics hadde en gratisapp som viste svenske sjøkart lastet jeg derfor ned den til mobilen. Gratisversjonen viser riktignok kartene en del mindre detaljert enn hvis du betaler for den, men til min bruk holdt det greit.

En slik ekstern minnekortleser fungerte prikkfritt hos meg.

Etter at jeg fant ut hvordan jeg tok ut kartbrikken i plotteren, kunne jeg konstatere at det var en kartbrikke av typen Navionics Gold for “Skaggerak & Kattegat” jeg hadde. Et søk på nett viste at denne brikken har vært “discontinued” siden 2016. Altså ikke lenger i salg og heller ikke oppdatert. Når denne brikken ble kjøpt vet jeg ikke, men det betyr i alle fall at jeg har minst fire år gamle kart i plotteren. Så da er det på tide at de blir oppdatert!

Navionics Chart Installer

Etter å ha sjekket litt på nett fant jeg ut at det nå er Navionics+ som nå tilsvarer den gamle Gold-brikken. Da hadde jeg to valg, enten å kjøpe en helt ny plussbrikke, eller å oppdatere den gamle. Det siste gjøres online og er noe rimeligere enn å kjøpe en ny. Så det er det jeg endelig har rotet meg til å gjøre.

Man går da inn på nettsidene til Navionics og laster ned et program som heter “Chart Installer”. Så må man selvsagt ha en kortleser enten internt i PCen eller eksternt. Jeg har det siste.

Brikken er et SD-kort, samme type som jeg bruker i kameraet mitt, så kortleser hadde jeg fra før. Deretter er det bare å sette SD-kortet inn i kortleseren og starte programmet, så laster den ned oppdaterte kart (etter at du selvsagt har registrert deg og tastet inn kredittkortdetaljene), og så er det bare å ta med brikken tilbake til båten og sette den inn i plotteren. Det hele gikk ganske så knirkefritt for seg, programmet oppdaget med en gang at jeg hadde en utdatert brikke og sendte meg til en meny der jeg kunne velge hvilket kartområde jeg skulle ha.

Oppdateringen er i gang

Nå er det jo slik at man nå abonnerer på kartene, og betaler et årlig beløp. Da får man også beskjed om når nye oppdateringer er tilgjengelige, og kan oppdatere rask og greit. Det er også mulig å synkronisere appen med kartplotteren – slik at du for eksempel kan planlegge en rute på mobilen hjemme og deretter overføre dette til kartplotteren.

Slike avanserte funksjoner er imidlertid ikke noe for meg. Når jeg planlegger er det bare en litt røff skisse med hovedtrekkene, så bestemmer jeg detaljer og slikt når jeg er underveis, litt mer på sparket. Jeg setter aldri waypoints eller slikt, ruta går seg til ettersom hvor jeg befinner meg. Jeg liker det best slik, opprettholder friheten og spontaniteten med båtlivet – som jo er noe av det jeg setter mest pris på.

Ferdig! Og up-to-date!

Man kan også velge å utvide kartområdet og må da betale noen kroner mer. Den versjonen jeg nå har fungerer for Sør-Norge, deler av Danmark og vestkysten av Sverige, og dekker dermed behovet mitt perfekt.

Når jeg om noen år skal på kanaltur i Europa må jeg imidlertid kjøpe et utvidet kart. Og hvis jeg skal videre oppover langs norskekysten til Rogaland, Vestland og slikt. Men det ligger ennå litt fram i tid.

Og nå er i alle fall kartplotteren helt up-to-date med kartene.