Oversikt over nye båthavner

I disse koronatider med få turer, karantener, hjemmekontor og generelt mye tid på hånden, så har jeg satt meg ned og laget en oversikt over hvor mange havner jeg har besøkt hittil. Jeg har jo som mål å alltid besøke noen nye steder hvert år, men jeg har aldri satt meg ned og laget noen oversikt over dem. Fram til nå.

Jeg har jo helt fra starten vært det man kan kalle for en noe overivrig båtbruker, noe overentusiastisk, kanskje. Jeg har jo fått høre fra flere at jeg er ute på flere turer hvert år enn mange andre er ute på i løpet av flere år… Og jeg er jo nå oppe i totalt 592 båtturer siden min første i oktober 2013. Deler vi det på 6,5 år blir det altså snaue 91 båtturer i gjennomsnitt hvert år.

Nå går jo mange av disse turene til de samme områdene og havnene, men jeg var jo ganske snar med å utvide horisonten og besøke nye og ukjente steder. Båtlivet gjør jo at du kommer deg til steder du sannsynligvis aldri ville ha kommet deg til hvis du ikke hadde hatt båt.

Oscarsborg

Og så mange utrolige vakre steder og plasser båten har tatt meg til – idyller både i Norge og Sverige!

Det første året som båteier varte jo bare i noen få måneder, men jeg rakk min første “langtur” til Oscarsborg – med snekkefart blir jo dette en dagstur fram og tilbake. I tillegg rakk jeg å besøke og legge til på ytterligere syv steder: Padda (der jeg hentet båten), Lindøya, Kongen, Hellviktangen, Bjørvika, Husbergøya og Persteilene.

Året etter – mitt første hele som båteier – var jeg innom 21 nye havner i tillegg til de seks første. Og slik har det fortsatt: i 2015 besøkte jeg ytterligere 14 nye havner (siden jeg tilbrakte ti måneder av året på sykehus og rehabilitering etter amputasjonen ble det både færre båtturer og færre nye havner å besøke), i 2016 15 nye, i 2017 13 nye, i 2018 hele 19 nye (min første tur til Sørlandet) og i fjor 18 nye havner.

Totalt har jeg da besøkt 108 havner fra 2013 til og med 2019. Og selvsagt har jeg besøkt mange av disse flere ganger.

Nå har jeg dog tatt med smitt og smule i denne statistikken. Dette inkluderer alle plasser jeg har lagt til med båten, altså steder jeg har tanket, steder jeg har vært kort tid, og steder jeg har overnattet. Det inkluderer små holmer, uthavner, drivstoffstasjoner, småbåthavner med gjestebrygge, båtplasser jeg har fått lånt eller leid og selvsagt vanlige gjestehavner.

Vettnet på Nord-Koster var mitt første besøk i Sverige – august 2014.

Og målet mitt er – som alltid hver båtsesong – å besøke flere steder jeg ennå ikke har vært – definert som steder jeg ikke har lagt til ennå. Og det er mange steder jeg har på lista: Lyngør har jeg bare kjørt forbi mange ganger, men ikke lagt til. Det samme gjelder Ny-Hellesund, Svenner fyr, Jomfruland, Nevlunghavn, Sandefjord, Larvik osv. osv. I Sverige for eksempel Råssöhamn, Grønemad, Grebbestad, Bovallsstrand, Smögen (har vært inne i sundet, men ikke lagt til der), flere havner på Koster, Väderöarna osv.osv.

Så jeg har nok av havner og steder jeg ennå ikke har besøkt – det er nok ikke vanskelig å finne nye, for å si det slik…

Denne gjennomgangen har også ført til at jeg har oppdaget at det er endel småsteder jeg ikke har ført opp under oversikten min over drivstoffsteder, uthavner, små brygger osv,, så da har jeg en jobb å gjøre med å legge dem inn der… Alle vanlige gjestehavner er jeg imidlertid ajour med!

Hele oversikten finner du her.