Ny vimpel til båten

I den båtferien jeg snart skal ut på, så har jeg tenkt å prøve ut mange steder jeg ikke ennå har vært på. Det var forøvrig også utgangspunktet da jeg dro ut i mai, men denne gangen blir det litt annerledes siden jeg har ordentlig ferie. Som jeg skrev litt om i forrige innlegg, så satser jeg på mange flere uthavner på neste tur. Og på å legge meg i bøye.

Oslofjordens Friluftsråd er en organisasjon som driver med ganske så mye forskjellig rundt om og i Oslofjorden. Det er alt fra å sette ut benker langs kyststier og leder, være med på å finansiere opprydding etter maritim forsøpling, drive og tilrettelegge uthavner og friluftsområder, drive kystledhyttene og ikke minst sette ut svaibøyer i fjorden for båtfolket.

Jeg har aldri vært medlem av OF, men mange ganger tenkt på det. Ikke minst har jeg hatt veldig lyst til å leie en slik kystledhytte for å overnatte på en eller annen øy, spesielt tenkte jeg på det når jeg hadde snekka, men jeg fikk meg aldri rotet meg til å gjøre det. Før nå. Og ikke bare har jeg blitt vanlig medlem, jeg har blitt vimpelmedlem fordi jeg har lyst til å prøve ut “livet på svai”.

Det må vel egentlig nesten være det ultimate båtlivet: Å bare kaste ut et anker eller legge til i en egnet bøye og slappe av i en liten fjordarm, bukt eller et lite sund, og virkelig kjenne på den frihetsfølelsen som båtlivet i utgangspunktet gir deg.

Bortsett fra i Middagsbukta er det vel stort sett bare seilbåter jeg har sett som legger seg på svai. For meg virker det som om det er adskillig mindre vanlig blant eiere av motorbåter? Det er i alle fall mitt inntrykk.

Blå OF-bøye: Foto: MorMajor. Brukt med tillatelse. Blogg: http://mormajor.blogspot.com/

I Bergtatt II har jeg i tillegg litt ekstra komfort enn jeg hadde i snekka. Det er bedre overnattingsmuligheter, jeg har septiktank, en god batteribank med tre forbruksbatterier (3 x 105A) og solcellepanel. Jeg kan dermed fint ligge i uthavn i flere dager hvis jeg vil eller må, før jeg må lade batteriene ordentlig. Noe som like gjerne kan gjøres med å kjøre en lang etappe…

Mange har jo en gummijolle slepende bak seg eller hengende på daviter slik at de kan komme i land selv om de ligger på bøye eller for anker, men jeg har – foreløpig – ikke tenkt å skaffe meg en slik. Som jeg skrev i et innlegg i forrige uke, så skyldes det at jeg ikke er helt trygg på min balanse om bord i mindre båter/fartøyer når keg skal opp i båten og ut av den, ikke minst når jeg er alene, så jeg tror ikke det er noe som jeg kommer til å investere i med det første. 

Det første jeg nok kommer til å investere i er et ankerspill i baugen, slik at jeg har anker både der og akter. Når det er gjort kan jeg alltids prøve meg litt på å ankre opp i en passende bukt, men det er noe jeg må prøve og feile på. Det er jo en hel liten vitenskap der man må tenke på både vær, bunnforhold, vindretning osv.

Å fortøye til en bøye må da være mye enklere, tenker jeg. Med gode muligheter til å klare noe slikt alene også. Og med de fasilitetene jeg har om bord er det heller ikke strengt tatt nødvendig for meg å komme meg i land heller. Uansett har jeg ikke tenkt å ligge flere dager i strekk i en bøye!

OF har for øyeblikket cirka 60 slike blå bøyer rundt om i Oslofjorden. Fra Gressholmen innerst til Tisler og ut til Larvik-området, så det er nok av plasser å prøve seg på. Men jeg er jo helt grønn på dette, så her må jeg prøve meg fram. For eksempel: Skal man ut med anker bak etter å ha fortøyd i en slik bøye, eller skal man bare la seg “rotere” rundt med vind og strøm? Det høres sikkert ut som et dumt spørsmål for folk som har gjort dette tusenvis av ganger før, men jeg har jo aldri gjort det! Men det finner jeg vel tidsnok ut av…

Som vimpelmedlem i OF får jeg altså en vimpel, med den oppe skal jeg i utgangspunktet ha førsterett til en slik blå bøye. Så hvis det allerede ligger en båt der, så kan jeg i verste fall be vedkommende flytte seg (hvis den ikke har OF-vimpel). Eller vurdere om bøya tåler to båter der.

Nå vet jeg egentlig ikke hvor mange som bryr seg om akkurat dette med vimpel og om folk respekterer det. Det har vært endel diskusjoner rundt dette temaet på ulike båtforumer- og grupper i sosiale medier, og jeg vet at noen ikke forholder seg til dette i det hele tatt, og gir blankt faen.

Jeg har også sett at mange har misbrukt dem, særlig ved Gressholmen og Langøyene der jeg har sett samme båter ligge i både uke- og månedsvis opp gjennom årene.

Selv tror jeg det vil sitte ganske langt inne hos meg å be noen som allerede ligger i en slik blå bøye om å flytte seg, uansett om de har vimpel eller ikke. Jeg vil nok bare dra videre. Eventuelt, etter å ha prøvd meg noen ganger, så kan det jo hende at jeg føler meg såpass sikker på teknikken at jeg kan legge meg til som båt nummer to.

Uansett så støtter jeg jo OF med noen hundrelapper, så pengene går til et godt formål, som nettopp det å vedlikeholde uthavner, brygger, hytter og andre fasiliteter langs kysten – både for landkrabber og båtfolk.

Det blir uansett ganske gøy å prøve dette ut, så jeg håper jeg får sjansen til det noen ganger i løpet av den kommende båtferien!