Herlige timer på sjøen

I helgen ble det en liten båttur på lørdagen. Været var så fint at jeg bare måtte, selv om jeg strengt tatt skulle hatt noen timer ekstra på øyet før jeg dro ut. Jeg hadde nemlig nattvakter i helga og bruker derfor å sove ut til langt utpå ettermiddagen vanligvis. Men samtidig er det en god idé å utnytte muligheten til en tur utpå når værgudene byr opp til dans slik de gjorde på lørdag!

For på den årstiden vi nå går inn i, så kommer slike muligheter bare innimellom lange perioder med regnvær og høststormer. Selv om oktober i fjor ikke var så verst, så ble det bare én eneste tur i november og bare to i desember, og årsaken begge månedene var rett og slett elendig vær.

Og når man først kommer seg utpå på denne årstiden, så er det en helt spesiell opplevelse og stemning. Lyset er annerledes og det er ganske få båter utpå, så man føler seg på en måte litt mer i ett med naturen uten så mange andre forstyrrelser. En termos med varm kaffe, votter, lue og litt ekstra bekledning er også standard.

Da jeg var på en liten tur til Fredrikstad og Hvaler i forrige uke, så kjente jeg at det begynte å bli ganske kjølig tidlig på kvelden med en gang sola forsvant, og ikke minst når jeg våknet om morgenen.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær…

Så på turen lørdag hadde jeg funnet fram vinterdressen – en kombinert varme- og flytedress. Jeg fant fort ut at den var god å ha når jeg stod med overkroppen opp av takluka og koste meg, men det var likevel såpass god temperatur at når jeg satte meg ned igjen i cockpiten, så måtte jeg løsne på glidelåsen fordi det ble ganske så varmt veldig fort! Og jeg hadde ikke på noe varme i båten heller. 

Uansett, for å få meg et par timer utpå i omtrent blikkstille sjø og blå himmel og sol før mørket kom sigende i 18-tiden, så satset jeg på å stå opp et par timer tidligere enn vanlig, få meg en liten kosetur og deretter et par timer på øyet etter at jeg var hjemme igjen.

Planen fungerte da også prikkfritt!

Jeg dro ut fra hjemmehavna på Oksval klokka 15.50. Som vanlig var jeg ikke helt sikker på hvor jeg skulle dra, men jeg endte med å dra over til Bærumssiden etter at jeg passerte Nesoddtangen. Jeg dro deretter gjennom det lille sundet mellom Ytre og Indre Vassholmen. Jeg har faktisk bare gått i land på den ytterste holmen én gang, i februar 2014, til tross for at den er ganske så idyllisk.

Men denne gangen la jeg merke til at det var kommet opp noen skilt på flytebryggene der. Jeg tok fram kikkerten og rakk å lese at de har begynt å ta betalt for at man skal ligge der. Det er jo Bærum Seilforening som holder til der, og vel tar vare på det gamle hovedhuset, men jeg har ikke lagt merke til før at det er avgift for å ligge der. Så vidt jeg kunne se var det 150 kroner for ikke-medlemmer, noe som jeg egentlig synes er litt drøyt med tanke på at det verken er strøm eller vann eller – så vidt jeg vet – tilgang til toaletter på øya. Mulig jeg skal ta en liten stopp der neste gang og gå i land for å sjekke nærmere.

Nesten trolsk stemning ved Høyerholmen i Bærum.

Deretter fortsatte jeg turen mot Bjørnen og Høyerholmen. Jeg valgte å ikke dra inn Snarøysundet denne gangen, noe jeg jo vanligvis gjør når jeg er på denne siden av fjorden, men av erfaring vet jeg at sundet er fullt av hummerteiner, og jeg var ikke lysten på å kjøre slalåm mellom dem. Dessuten hadde jeg ikke så veldig mye tid på meg, hadde tenkt å være inne i havna igjen rundt klokka 18.

Planen var egentlig å kjøre på innsiden av Høyerholmen og så over fjorden derfra til Steilene og hjemover. Men jeg så at bak Høyerholmen virket det som tåka kom for fullt, så jeg ombestemte meg og dro over fjorden etter at jeg hadde passert Gåsøya. Det var faktisk en god del båter ute denne lørdagen, var nok flere som benyttet sjansen til å ta en siste tur før båten skal opp for sesongen. Selv har jeg jo båten ute året rundt.

Det virket som om tåka lenger ut i fjorden var på vei innover (en titt på webkameraet til Oscarsborg gjestehavn avslørte nesten ingenting, for å si det slik, for der var det i alle fall ganske mye tåle!), men jeg ble kanskje litt lurt. Da jeg dro over fjorden så det ut som om at Fyrsteilene var halvveis dekket av tåke, men da jeg var framme ved Fyrsteilene, så var det ingen tåke der, så jeg tok kanskje feil, kanskje tåka var på vei ut av fjorden?

 

Deretter snudde jeg baugen innover fjorden igjen og passerte på innsiden av Landsteilene. Som jeg nevnte i et tidligere innlegg om turen min til Fredrikstad og Hvaler i forrige uke, så oppdaget jeg at det har skjedd ting på Steilene siden sist jeg passerte der. Blant annet har arbeidet med brygga ved siden av den store dypvannsbrygga blitt ferdiggjort. Jeg tok fram kikkerten denne gangen og tittet litt nærmere på den mens jeg passerte den for andre gang på en uke, og da oppdaget jeg at det faktisk er fortøyningsmuligheter på den. Jeg kunne ikke se det på de bildene jeg tok i forrige uke, men nå så jeg at det er mulig å surre en fortøyning på ytterkanten av brygga. Ingen påler eller pullerter eller ringer av noe slag, men altså mulig å fortøye der.

Hadde det ikke vært fordi jeg skulle hjem og sove litt før helgens siste nattevakt, så ville jeg lagt til der. Det er lenge siden jeg har gjort det nå, så nå er det på tide, særlig nå som de har fått en ordentlig brygge der igjen.

Som vanlig når jeg nærmer meg hjemmehavna, så har jeg ikke særlig lyst til å avslutte turen, så etter å ha passert Nesoddtangen igjen, så ble det til at jeg tok en liten sjarmøretappe inn til Heggholmen og Gressholmen, rundet Langøyene og deretter dro hjemover…

Langøyene har jo vært stengt i år mens opprydningsarbeidene etter Oslos gamle hovedsøppelplass finner sted, og på sørsiden har det i lengre tid ligget et skip som jobber med dette. Badestranda der er nå innelukket med lenser. Planen er vel å være ferdig med arbeidet sommeren 2022, så heller ikke neste sommer vil det være mulig å ferdes der.

Oppryddingsarbeider på Langøyene

Jeg var fortøyd og fornøyd i hjemmehavna klokka 18.15 og mørket hadde begynt å senke seg da jeg var vel hjemme. Deretter ble det et par timer på øyet før jobben kalte.

Jeg hadde egentlig planer om å komme meg utpå også søndag, og starte en ny liten tur i noen dager (har fri til torsdag nå), men trengte å sove skikkelig ut, så det ble det ikke noe av.

Men i dag har jeg tenkt meg utpå igjen, det er meldt fint vær i dag, men skal regne mye tirsdag og litt mindre onsdag. Det blir nok en liten runde i Oslofjorden uansett, kanskje ender det med et par overnattinger og retur onsdag kveld, eller kanskje bare noen timer utpå i dag? Vi får se…