Sverige eller Sognefjorden?

Sist uke ble det noen endringer i jobb- og ferieordningen. Det betyr at jeg får noen dager ekstra før jeg skal være hjemme. Disse dagene vurderer jeg å benytte til enten å svinge innom Sverige eller prøve meg på Flåm i Sognefjorden. Kanskje.

Det som konkret har skjedd er at jobben har spurt om jeg kan ta tre nattevakter kommende helg, der jeg egentlig skulle hatt ferie. Jeg sa ja til det og kommer til å ta dem fra båten. Av naturlige grunner – jeg befinner meg jo milevis fra Nesodden og Oslo nå.

Men som takk for at jeg gjør det har jobben godtatt at jeg jobber fra båten også de fire første nattevaktene i oktober. Det betyr at jeg har seks dager etter nattevaktene til avspasering og fri, noe som totalt gir meg ti ekstra dager på tur! På denne tiden av året kan jo det komme godt med…

Jeg hadde jo planlagt å være hjemme senest 3. oktober ettersom jeg begynner på jobb igjen etter ferien 4. oktober – eller rettere sagt natt til 4. oktober. Men nå tar jeg altså disse nattevaktene fra båten. Det passer meg veldig godt ettersom jeg skal på en festival i Slemmestad 8.-9. oktober. Jeg er ferdig med nattevaktene 7. oktober og har deretter avspasering til uka etter og skal ikke på jobb igjen før natt til 15. oktober!

Så etter at festivalen er over har jeg fremdeles flere dager til å tusle rundt i fjorden mens jeg nærmer meg hjemmehavna meget langsomt…

Jeg har jo tidligere skrevet at jeg har lekt med tanken på å ta en “svingom” innom Sverige på returen, hvis det ble tid til det. Da ved å dra over til Sverige fra Stavern, da havner jeg på Nord-Koster og tenkte å stikke innom noen havner der hvor jeg ennå ikke har lagt til med egen båt, samt ta noen havner litt lenger sør før jeg dro over grensen og hjem igjen på østsiden av Oslofjorden.

Men så har jeg også tenkt at en tur til Sverige kan jeg egentlig ta når som helst,  og jeg har jo uansett tenkt å dra den veien neste sommer, mens Sognefjorden kan det ta minst et par år før jeg får sjansen til å prøve. Jeg har jo alltid hatt lyst til å besøke Flåm, for eksempel.

Men denne fine planen har egentlig allerede fått seg et lite skudd for baugen ettersom jeg først ble liggende tre dager i Kalvåg og deretter det samme i Florø… Så da har jeg jo allerede brukt opp flesteparten av de ekstra dagene…

Mens jeg lå i Florø kom jeg i snakk med et hyggelig ungt par som ligger i en seilbåt her. De er fra Frankrike, bor i seilbåten og tar seg strøjobber her og der. Hørtes ut som et godt liv! De er også på vei sørover. Snakket bra engelsk og hadde også en ung datter og en hund med seg. Hadde jobbet i Valldal i sommer og skrøt fælt av stedet. Får ha et besøk der i bakhodet neste gang jeg eventuelt drar inn Geirangerfjorden.

Fredag fikk jeg også et uventet besøk om bord av en båtkollega som så at jeg lå i Florø. Jeg traff nemlig på ham i Strömstad for to år siden, da jeg ble liggende der i flere dager på grunn av dårlig vær. Da hadde de kommet ned dit fra Florø og skulle også nedover Sverige,og deretter til Danmark og gjennom Danmark via Limfjorden for deretter å dra tilbake nordover på vestsiden og Nordsjøen. De har en litt større båt enn meg, med andre ord…

Det endte opp med at jeg ble invitert på en liten biltur og fikk sett meg litt rundt i Florø på fredagen, da det var oppholdsvær! Veldig hyggelig gjort – ikke ante jo vi for to år siden at jeg ville komme meg opp til hans hjemmehavn!

Før helga skrev jeg om at jeg planla å komme meg videre fra Florø på lørdag ettersom det så ut som om det begynte å letne litt, spesielt med tanke på tåke.

Og avgangen fra Florø gikk som bestilt på lørdag. Benyttet anledningen til å få tatt en bilde på nært hold av det litt spesielle Stabben fyr, som stod ferdig i1887.

Tåka holdt seg nesten borte og jeg fikk en fin tur til Askvoll, akkurat som planlagt. Det kom litt tåke først da jeg var nesten over Stavfjorden, ellers hadde jeg god sikt hele veien. Men jeg fulgte etter en lastebåt som skulle til Askvoll og så lenge jeg så akterenden på den så gikk det jo bra!

I Askvoll måtte jeg ligge til i dag på grunn av sterk vind søndag. Regnet som har fulgt meg tett hele uka er nå helt borte, det har vært sol og blå himmel og resten av uka ser også lovende ut, men i går blåste det opptil 18 meter i sekundet på utsiden, og siden planen min i dag er å gå litt utaskjærs, så var det ikke aktuelt å dra videre i går.

Jeg ser ut til å være eneste gjestebåt i havna her. Det er mange båter som ligger her, men det ser ut til å være båter som ligger her fast, har ikke sett noen om bord eller noen lys i båtene. Jeg ligger i en bås, og systemet her er at båser som kan brukes av gjester er merket med grønt skilt. Jeg fant en passende slik med en gang og ligger ganske godt her.

De øvrige gjesteplassene ser ut til å være kailangs og ved flytebrygger som ligger ved restauranten, men de er ledige. I tillegg er det en gjestebrygge ved selve båtforeningen lenger inn i vika. Men det er visst båtforeningen som driver også denne gjestehavna, som ligger litt nærmere sentrum.

Askvoll er ikke store bygda og sentrum er heller ikke stort, men har både Kiwi-butikk, Coop Marked, apotek og vinmonopol. Og et lite senter og fjordhotell, samt et fergeleie.

Det var litt oppstuss her like etter at jeg ankom på lørdag. Fløy et helikopter veldig lavt over båthavna og landet rett borti hogget. Da jeg gikk i land for å finne betalingsinformasjonen for båthavna (vippses) og handle inn litt i Kiwi-butikken, så kom jeg ikke inn i butikken fordi den var midlertidig stengt. 

Sto flere i kø utenfor og da jeg så meg rundt skjønte jeg jo hvorfor. Helikopteret jeg hadde sett hadde nemlig landet på parkeringsplassen og det var både brannbil, legevaktbil og ambulanse på stedet. Så vidt jeg fikk med meg var det en kunde som hadde fått et illebefinnende inne i butikken. Håper det gikk bra, både ambulansen og helikopteret dro sin vei uten passasjer i alle fall.

Etter å ha handlet gikk jeg en liten tur rundt i området mens det var oppholdsvær. Ikke veldig mye å se, egentlig, men en pen opparbeidet park like ved havna og et fergeleie samt et veldig beskjedent rådhus som egentlig ser ut som et helt ordinært lagerlokale… Ikke akkurat prangende!

I parken ved havneområdet er det også en skulptur av multikunstneren Oddvar Torsheim som var litt stilig. Han kjenner jeg først og fremst som en som ga ut ei plate med Beatles-tekster på nynorsk en gang i tiden, med sin helt personlige stil, for å si det slik. Jeg måtte google for å finne ut om han fortsatt levde, for det er en stund siden jeg har hørt om ham, og fant ut at han lever i beste velgående, 82 år gammel.

Jeg fant også ut at han faktisk har fått hele fire skulpturer allerede rundt om i distriktet – mens han altså lever – og at denne i Askvoll var den tredje i rekken, avduket i 2013. Han ble født på Herland (Atløy) i Askvoll kommune i 1938 og fikk denne skulpturen som en 75-årsgave av kommunen.

Når du leser dette er jeg forhåpentligvis på vei til neste havn, som etter planen er Værlandet. Om jeg overnatter der har jeg ikke helt bestemt meg for, men jeg vil i alle fall besøke øya nå, samt også Bulandet før jeg drar innaskjærs igjen. Da er målet Hardbakke.

Så får jeg se hva jeg bestemmer meg for når det gjelder Sognefjorden. Jeg har jo veldig lyst å oppleve Flåm og få tatt en togtur med den berømte Flåmbanen, men Sognefjorden er tross alt Norges lengste fjord. Fra Hardbakke og inn til Flåm er det rundt ni timer i vanlig fart, altså dobbelt så mye som inn til Geiranger!

Det blir enten en drøy dagsetappe, eller så må jeg overnatte et sted på veien. Blir det overnatting en vei eller begge veiene, så bli det mye bruk av tid, for å si det slik. Tar jeg det hele i én etappe, overnatter, tar togturen og drar ut dagen etter, blir det ikke fullt så ille, men en drøy etappe er det uansett.

Så jeg må nok sove litt på det. Jeg vil jo gjerne oppleve et par steder til, både i Vestland fylke og i Ryfylkeregionen før jeg runder Jæren. I utgangspunktet hadde jeg tenkt at jeg runder Jæren neste helg eller rett etter helga.

Så noen avgjørelse har jeg ikke tatt ennå! Hva jeg endte opp med å bestemme meg for må dere nok vente med å få vite til neste innlegg…

For øvrig: Godt valg i dag! Selv forhåndsstemte jeg jo i Florø i forrige uke.

 

 

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.