Klar for slalåmkjøring

Neida, jeg tar ikke vinteren på forskudd – og nedoverski er jeg uansett ikke glad i! Men fra og med i morgen blir det slalåmkjøring til sjøs og ut året for den som fortsatt har båten på sjøen, slike som meg.

Dette er et innlegg som jeg skriver på denne tiden av året hvert år, og også denne gangen handler det selvsagt om hummer og hummerfiske. Og om hummerfiskere som driter i hvor de legger teinene sine.

Allerede de første månedene som båteier lærte jeg hvor risikabelt det kunne være å tøffe rundt med båt på denne tiden av året. Her må man holde tunga rett i munnen og skjerpe blikket, for hummerteinene legges nemlig overalt. 

I tillegg er de som merker teinene godt med store og fargerike bøyer i mindretall. Det kan i alle fall føles slik!

Hummerteiner utenfor Søndre Kaholmen (Oscarsborg).

Løsningen blir dermed gjerne å unngå å tøffe rundt i mørket, noe som i praksis betyr, når det begynner å bli ordentlig mørkt senere i høst, at jeg ikke får tatt noe særlig med turer i ukedagene ettersom det gjerne er mørkt både når jeg drar hjemmefra til jobb og når jeg kommer hjem etter jobb. Så da blir det helst båtturer når jeg har fri og i helgene når jeg ikke jobber.

I tillegg drar jeg gjerne ut et stykke fra land og sjekker dybdemåleren og kartene nøye for å sette kursen over de større dybdene. Hummerteinene settes nemlig typisk på dybder mellom 15 og 40 meter. Typiske tilholdssteder for hummer har bunn med stein og fjellgrunn. Så tøffer jeg over en sandbanke på 60 meters dybde skulle jeg være relativt trygg! 😀

Jeg drar også gjerne lenger ut på midten av fjorden og forviller meg med hensikt over i leia til de større skipene hvis det blir mørkt før jeg er tilbake i hjemmehavna, uten at det er noen garanti for at det ikke dukker opp teiner der også.

Et sted jeg nesten kjørte rett i flere teiner da jeg hadde snekka, var langs jeeteen (undervannsmuren) utenfor Oscarsborg. Der er det jo fine dybder for teiner, og det er greit nok, men når de legges midt i fleisen mellom de to stakene som markerer trygg dybde for gjennomfart med båten, da blir jeg irritert!

Problemet er jo at tauene til teinene lett vikler seg inn i propellen hvis du kommer for nær en bøye eller blåse. Og får du tau i propellen fører det til full stopp og potensiell skade på maskinen.

Jeg har fått tau i propellen en gang hver både med Nidelven og Tresfjorden. Riktignok ikke fra hummerteiner, men fra fortøyningstau. Begge gangene måtte Redningsselskapet til pers. Første gangen for å taue snekka tilbake til hjemmehavna der den noen dager senere kunne løftes opp og tauet kuttes; og andre gangen etter noen få uker som Tresfjord-skipper i gjestehavna i Staverm. Da sendte de ned en dykker som kuttet tauet for meg.

At det ligger forskjellig fiskeredskap som snik, krabbeteiner- og hummerteiner og slikt rundt omkring er selvsagt helt naturlig, men i hummersesongen er det altså så mange, mange flere av dem, og altså lagt ut helt vilkårlig slik at de er til fare for fritidsbåtene. Så slalåmkjøring kan det fort bli!

Nå skal jeg ile til på slutten med at dette ikke er ment som en klage på ALLE hummerfiskere – jeg vil vel regne med at de som følger reglene og tar hensyn er i flertall, men de legger man gjerne ikke så mye merke til, det er de som ikke gjør det man legger merke til, eller kjører rett på! Og det har vært nære på noen ganger… Så dette innlegget er mer ment som en liten advarsel om å huske på å være mer OBS hvis du som meg bruker båten også utpå høsten, og gjerne også som en liten oppfordring til seriøse hummerfiskere om å tenke litt på øvrig båttrafikk!

Men det er jo ikke til å komme fra at langt de fleste båtfolk på denne tiden av året har tatt båten på land, og bruker høsten og vinteren til å lengte til sjøsetting igjen, så vi helårsbrukere får vel bare ta dette på strak arm! 

For hummerfiskere er vel de månedene som kommer årets høydepunkt, men jeg må innrømme at jeg aldri har vært noe spesielt begeistret for sjømat generelt, så lenge det ikke dreier seg om fisk eller reker. Hummer, krabbe, kreps? Vel, ikke helt i min gate…

 Gleder meg uansett til vintersolverv 21. desember! Da blir det lysere dag for dag. Og etter nyttår er hummerfisket over…

For øvrig skal jeg ikke på jobb før sent i kveld (nattevakt) så hvis det været Yr melder nå i skrivende stund er riktig, så kan det nok hende at det blir en liten tur utpå fjorden igjen i dag!

Related Images: