Båtsesongen 2024 er innledet!

Sist søndag ble årets første båttur unnagjort. Endelig var både vær- og føreforhold perfekt for en liten tur mellom Osloøyene! Å si at det gjorde godt for et båthjerte er vel ingen overdrivelse!

Jeg hadde på forhånd pekt ut denne helga som en mulig kandidat for å komme meg utpå. Etter en januar med kuldesjokk og en fjord nesten heldekket med is, så hadde tilsvarende varmegrader uka opp mot denne helga sørget for at isen var borte.

I tillegg var det også meldt varmegrader i helga og ganske pent vær, så jeg var litt optimistisk!

Jeg endte med å droppe lørdagen ettersom det blåste en del, men kom meg ned til båten og fyrte opp batteriladerne for å være på den sikre siden dagen etter.

På søndagen var jeg litt uggen og ikke helt overbevist om at det var en idé å dra utpå, men etter en kaffekopp så jeg litt mer lyst på livet, lagde litt ekstra kaffe og dro på meg varmedrakten og dro ned til båten. Jeg vet jo av erfaring at selv om jeg i leiligheten føler at jeg egentlig ikke er så keen på å dra på tur, så øker lysten på båttur proporsjonalt med minkende avstand til båthavna og båtplassen …

På vei ut fra båthavna.

Så når jeg hadde parkert Bippe ved båthavna og kommet meg inn på bryggene, så følte jeg at jeg var mer enn klar for tur! Og det hjalp jo at all snø og alle issvuller av betydning også hadde smeltet bort på bryggene. Sjøen lå stille og forlokkende, selv om det var litt overskyet.

Vel om bord var det egentlig ikke så mye annet å gjøre enn å rydde litt opp i de forskjellige ledningene til frostvaktene slik at jeg kunne bevege meg om bord uten å snuble … Jeg fikk tømt avfukteren (som jeg hadde glemt å tømme dagen før), slått på plotter og VHF og gjorde – litt spent – meg klar til å vri om nøkkelen.

Jeg skriver «litt spent» fordi jeg husker at da jeg startet opp i januar i fjor, så ville ikke motoren starte med en gang, så jeg måtte ha to eller tre forsøk. Da hadde jeg ikke brukt båten siden oktober, og jeg hadde ikke vært så flink til å være innom båten og starte opp motoren for å la den gå litt, slik jeg vanligvis bruker å gjøre i vintermånedene.

Heller ikke denne vinteren har jeg vært så flink til det siste, og jeg har heller ikke vært utpå siden oktober i fjor denne gangen heller. I tillegg var jo januar så ille at jeg ikke kom meg ned til brygga, og heller ikke kom meg om bord de to gangene jeg prøvde.

Men jeg fikk meg en gledelig overraskelse, for motoren startet uten dikkedarer på første forsøk og alt fungerte prikkfritt! Jeg tror kanskje hovedårsaken kan være at jeg skrudde opp temperaturen på frostvaktene om bord, særlig den som ligger i motorrommet, slik at det har vært ganske lunt og behagelig for motoren?

Uansett, svært fornøyd med tingenes tilstand og i strålende humør, så var det bare å løsne fortøyningene og dra inn landstrømkabelen for deretter å bakke ut av båsen og innlede årets båtsesong!

Husbergøya i motlys om styrbord.

Som vanlig om vinteren hadde jeg ikke tenkt å dra ut på langtur, og uansett var det jo allerede tidlig ettermiddag da jeg kom meg ut, så planen var bare å tøffe bedagelig rundt blant Osloøyene og kose meg. Både båt, motor og skipper var overlykkelig over å kunne røre på seg igjen, og da værgudene bestemte seg for å ønske oss velkommen utpå med å dra fram sola og fjerne skyene, så ble det en flott tur med blå himmel, speilblank sjø og reneste påskesola!

Fortsatt bare rundt fem plussgrader, men med varmedress, lue, ullhansker og kaffe, så ble turen gjennomført stort sett stående med takkalesjen ved førerposisjonen åpen.

Ruta – som ble tatt etter innfallsmetoden – gikk over fra båthavna på Oksval til Husebergøya og deretter en sving til babord forbi Langøyene, Rambergøya og Gressholmen, og videre forbi Lindøya og Hovedøya og en ny babord tørn som førte meg forbi Galteskjær i retning Nakkholmen. Der dro jeg på innsiden mellom Lindøya og Nakkholmen etter at Ruterbåten hadde gjort seg ferdig med anløpet på Nakkholmen, og deretter tilbake over fjorden mot Oksval og Nesodden.

Snekke på vei hjemover – jeg var ikke helt alene utpå!

Ikke veldig lange turen, var utpå i 1 time og 15 minutter ganske nøyaktig, men det var en akkurat passende lengde på årets første tur! 

Jeg så ikke noen antydning til is noe sted, bortsett fra da jeg passerte Gressholmen, da det kom noen små klumper, løse miniflak sigende. Litt vanskelig å se på bildet under kanskje, men det var uansett nærmest ikke-eksisterende.

Noen løse isklumper, ellers intet å se

Jeg var heller ikke helt alene på turen. Da jeg tøffet forbi Langøyene krysset en snekke et stykke foran meg på vei inn mot Ormøya, og lenger bak den kunne jeg se to småbåter som passerte hverandre ved Bleikøya. Da jeg passerte Gressholmen bakket Osloferga ut fra kaia der, og jeg passerte foran den i det den snudde og dro inn ved Bleikøya.

Været ble bedre og bedre, og himmelen blåere og blåere …

Like før jeg kom ut fra sundet mellom Lindøya og Hovedøya og skulle vende mot babord, så så jeg en av disse eldre sightseeingskutene passerte museene på Bygdøy, og deretter så jeg den elektriske sightseeingbåten – med det noe pompøse navnet «Legacy of the Fjords» – passere utover fjorden ved Dyna fyr. Og ikke nok med det, Kielferga var i ferd med å bakke ut fra kaia, og Nesoddferga kom ut fra Aker brygge, så plutselig var det litt folksomt utpå!

Nesoddferga på vei til Nesodden, og Color Magic i bakgrunnen.

Da jeg dro det siste strekket over fra Nakkholmen til hjemmehavna kom det også en seilbåt forsiktig luskende ut fra Langøyene/Husebergøya-området, så til å være i februar var det ganske mange båter utpå.

Men som sagt, søndagsværet var jo upåklagelig, så det var vel flere vinterbåtbrukere som lot seg friste denne søndagen!

På vei tilbake til Oksval med Nakkholmen i bakgrunnen.

 

Related Images: