Mot lysere og travlere tider

Snøen begynner å smelte der jeg bor og sola har jaggu meg begynt å titte fram her og der også. Fortsatt er det kjølig innimellom, men de få minusgradene er i det minste nå kun ensifrede … Og det er bare tre uker til påske!

Akkurat påsken har jo tradisjonelt vært et slags forsiktig startskudd for sesongen hos båtfolk, som gjerne bruker fridagene til å pusse og polere og klargjøre båten til sjøsetting.

Min båt ligger i sjøen hele året, men brukes jo ikke så ofte når det er kuldegrader ute. Denne måneden håper jeg å få kommet utpå noen ganger – også før påsken – og jeg har til og med planer om å begynne på noe småfiks om bord som ikke er temperaturavhengig.

Eksempler på glassfiberstrier fra et kurs jeg var på for noen år siden. I teorien skal jeg kunne dette!

Støping av glassfiber og liming av skrogtrekk bør nemlig gjøres i noe mildere temperaturer enn det som er akkurat nå, men jeg har for eksempel en plan om å få pusset ned noe treverk om bord og få lakket og fikset det opp på nytt. Gjorde nemlig det forrige sesong, men bommet litt på framgangsmåten slik at det ble stor forskjell på resultatet, så nå skal jeg gjøre det på nytt på styrbord side …

Så er det alltid noe annet som skal fikses på også!

I år blir det ikke veldig mye fri og båtturer i april, men noe blir det. Jeg skal jobbe litt i påsken, men ikke hele, så det kan nok bli en liten kort tur på to-tre dager hvis været er OK. 

Etter påske er planen å få begynt med å tette luka i forkabinen, der det må støpes glassfiber. Jeg skal lese meg litt opp på dette for å se om jeg kan gjøre det selv. Det er ikke noe veldig avansert som skal gjøres, kun en flat kant som skal støpes om slik at luka får feste på venstre side.

Når det er gjort og luke er festet skikkelig, så skal det være tett i kabinen, og da kan prosessen med liming av isolasjon og skrogtrekk begynne. Det kan bli spennende, for å si det slik. Jeg har også en lekkasje inn på toalettet, antakelig via en ventil, så den må det også ordnes opp i før jeg legger ut på lengre turer.

Enn så lenge kan man bare nyte at været blir mildere etter hvert, og at det nå er mulig å gå utenfor stuedøra uten å risikere å tryne på glattisen! Snøen som kom i januar og februar har smeltet/regnet bort den siste tiden, så i båthavna er det klart og fint føre.

Det er også deilig å tenke på at man nå snart kan klare å få med seg en liten ettermiddagstur etter jobb også, før mørket senker seg. Dagene har jo blitt lysere og lysere siden rett før jul, og forskjellen er svært tydelig nå.

Krana sist gang jeg tok bilde av den – i oktober i fjor.

Nå skal den enbeinte skipper bare gjøre unna noen dager med papegøyebarnevakt hos en bortreist eks-rederinne før jeg returnerer tilbake til basen og kan begynne med litt båtstell.

Senere denne måneden er det også årsmøte i båtforeningen, og da får jeg vel også vite hvordan ståa er når det gjelder krana i båthavna, som ennå ikke ser ut til å være tatt i bruk. Det har kommet noen nye deler og slikt, men sist jeg var nede i havna så den ikke helt klar ut ennå.

Det vil gjøre det hele så mye enklere – og billigere – å få tatt båten på land noen timer for å vaske, polere og bunnstoffe! For det skal også gjøres før jeg legger ut på lengre turer.

 

Related Images: