Krigsseilernes dag

I dag er det Krigsseilernes dag. Siden 2004 er 10. mai blitt markert hvert år i Kristiansand. Målet er at den kan markeres over hele landet på denne datoen. Bruk gjerne denne emneknaggen i dag! #krigsseilernesdag

Med min historieinteresse, og da spesielt perioden under andre verdenskrig og okkupasjonen av Norge – noe som jeg til dels tror skyldes at jeg er født i Narvik og fikk andre verdenskrig inn med morsmelka – så er jeg smertelig klar over, som nok de fleste nå er, den stemoderlige behandlingen krigsseilerne har vært utsatt for.

De fikk til slutt en unnskyldning i 2013 (!) da daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklaget for behandlingen de norske krigsseilere fikk etter andre verdenskrig. Men noen oppreisning av rang har de aldri fått.

Hestmanden observert i Bekkjarvik i 2021, da jeg var innom der på båttur.

I Kristiansand ligger DS Hestmanden – det dampdrevne lasteskipet som kom seg helskinnet gjennom både første og andre verdenskrig, og som nå er en del av Norsk Krigsseilermuseum. Neste gang jeg er der med båten, bare må jeg få tatt et besøk dit! Jeg har dog en bok om skipets første 100 år – som ble utgitt i 2011 – samme år som skipet fylte 100 år.

Jeg husker i farten ikke helt hvor jeg kjøpte den boka, men jeg tror det må ha vært i Grimstad på Sjøfartsmuseet der – et museum jeg for øvrig anbefaler på det varmeste, bare en liten rusletur fra gjestehavna. Boka anbefales også – en interessant historie som både tar oss gjennom skipets første år, gjennom både første og andre verdenskrig, og om hvordan skipet ble reddet fra opphugging.

Skipet ligger nå ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utenfor Kristiansand. Jeg vet ikke om det er mulig å legge til der med egen båt, men det skulle vel være mulig å legge til i gjestehavna og ta buss eller noe slikt ut til senteret.

Jon Michelets bokserie «En sjøens helt» – kanskje de viktigste bøkene han skrev gjennom sin lange karriere – bidro også til fornyet oppmerksomhet om skjebnen til norske krigsseilere. Og ikke minst filmen “Krigsseileren” – Norges dyreste film – med Kristoffer Joner i hovedrollen.

Bare et lite utvalg av hva jeg har …

Selv har jeg flere bøker om krigsseilerne blant den etter hvert ganske store mengden bøker jeg har om andre verdenskrig – i tillegg til Jon Michelets romanserie, selvsagt.

Jeg har også bokserien om den norske Nortraship-flåten – som jeg dog må innrømme at jeg ikke har lest alle bindene av ennå – jeg er vel halvveis inn i det tredje, og det er vel så lenge siden jeg begynte på det bindet at jeg vel bør begynne på nytt …

Derfor var det virkelig på tide, etter utallige besøk i Stavern etter at jeg fikk egen båt, at jeg i fjor fikk sett Minnehallen for krigsseilere fra innsiden.

Ved tidligere besøk fikk jeg aldri sett den fra innsiden ettersom jeg jo omtrent bestandig er der før eller etter museumssesongen. Men i fjor var den altså åpen! Og jeg vil absolutt anbefale alle til å ta en tur innom den hallen når man først ligger med båten i gjestehavna der, eller først er i Stavern – uansett om man kom med egen båt eller ikke!

Traff en hyggelig veteran som jobbet der frivillig, han var gammel sjømann, men ikke gammel nok til å ha vært til sjøs under krigen, men han fortalte levende om historien både bak Minnehallen og om krigsseilerne, så jeg var veldig glad for at jeg endelig fikk tatt en titt innom, selv om historien og skjebnen slikt sett ikke akkurat er noe å glede seg over.

Minnestein med forklaringen på hvorfor Minnehallen er formet som en pyramide.

Totalt er det registrert rundt 38000 norske krigsseilere. 212 av disse var kvinner. Krigsseilerregisteret har registrert over 70.000 – da er også utenlandske krigsseilere og skip tatt med. På nettsidene deres kan man lese både historier og artikler og søke opp i statistikken.

Krigsseilernes dag arrangeres altså for 20. år på rad i Kristiansand og Norsk senter for krigsseilerhistorie vil gjerne ha med flere for å gjøre dette til en nasjonal markering. Dette skjer jo bare to dager etter markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai.
 
Dette kan skje ved at man i dag for eksempel kan flagge eller dele noe i sosiale medier om krigsseilerne, noe jeg altså gjør i dag. Jeg finner det naturlig å gjøre det i en båtblogg!
 
Uansett vil alt bidra til å gjøre enda flere kjent med krigsseilerhistorien. Bruk gjerne emneknaggen #krigsseilernesdag om du gjør dette i sosiale medier. La oss sammen gjøre 10. mai til en nasjonal markering av Krigsseilernes dag.
 
I skrivende stund vet jeg ikke om jeg er ute med båten i dag, men da skal i alle fall flagget opp, siden jeg ikke har noen flaggstang hjemme på land. Det er jo uansett oppe stort sett alltid når jeg er ute på tur, men det er ikke bestandig jeg husker på å gjøre det!
 
Minnehallen i Stavern. Kort vei å gå fra gjestehavna. Ta en tur!

Related Images:

Én kommentar til «Krigsseilernes dag»

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.