Over 400 turer med Tresfjorden

Fredag gjennomførte jeg båttur nummer 400 med Bergtatt II. Etappen begynte i Edshultshall og endte på Källö-Knippla utenfor Göteborg.

Edshultshall viste seg å være en positiv overraskelse, i alle fall om du foretrekker å ha det stille og rolig! For der skjer det neppe mye, heller ikke i toppsesongen!

Men kanskje et sted man kan finne en plass hvis det er fullt andre steder? Vanskelig å si, det er få plasser, men absolutt ingenting å finne på eller gjøre, så kanskje det ikke er så mange som drar dit?

Jeg fant i alle fall hvilepulsen der, og kommer nok til å stikke innom her ved anledning, særlig hvis jeg trenger litt ro og fred!

På vei sørover fra Edshultshall

Uansett, utpå morgenen dro jeg videre sørover på det som altså ble min båttur nummer 400 etter fem og et halvt år med Tresfjorden. Det ble en fin tur, og jeg endte opp et annet sted enn det jeg så smått hadde begynt å tenke på. Ikke noe nytt der, altså …

Det første jeg egentlig hadde planer om, var en stopp i Mollösund. Der var det en butikk som jeg lurte på om var åpen, selv om jeg regnet det som lite sannsynlig ettersom Mollösund nok er et sted der det meste av butikker og serveringssteder er stengt utenom sommersesongen.

Passerer Mollösund …

Jeg fikk også rett. Da jeg nærmet meg kunne jeg se helt tydelig fra sjøsiden at butikken jeg tenkte på var stengt. Veldig stengt. Men jeg tenkte da jeg begynte på etappen at jeg likevel kunne stoppe der for å handle inn noe kaffegodt i Tempo-butikken, for det at jeg var på tur nummer 400 måtte jo markeres når jeg nådde det som skulle bli siste havn denne dagen. Et kakestykke eller noe slikt.

Men da jeg passerte Mollösund glemte jeg akkurat dette helt! Senere på etappen skulle det nærmest bli en slags tvangstanke, ettersom jeg begynte å vurdere å legge meg på nok et nytt sted, og da et sted omtrent like stille som Edshultshall. Da måtte jeg jo stoppe et eller annet sted på veien, slik at jeg fikk kjøpt inn en godbit!

Gjennom Kyrkosund, rett før Åstol.

Jeg vurderte og droppet flere steder på veien mot det som til slutt ble endestasjonen Källö-Knippla. Først dro jeg forbi Skärhamn fordi jeg tenkte det var så langt å gå til butikken, så dro jeg forbi Klädesholmen av samme grunn. Da begynte jeg å nærme meg det stedet jeg egentlig hadde pekt meg ut, Stora Dyrön, men nå var jeg fast bestemt på å kjøpe dette kakestykket eller hva det nå ville ende opp i, for jeg VILLE markere 400 turer, koste hva det koste vil!

Jeg droppet å dra inn til Åstol fordi jeg så at det lå mange båter der, og fordi jeg var litt usikker på om butikken der var åpen, så jeg satte kursen mot Marstrand, men ombestemte meg og dro heller inn ved nordsiden av Instön for å variere litt. Jeg var ikke innstilt på å dra inn til Marstrand for å handle inn der og deretter dra tilbake til Stora Dyrön, selv om jeg jo kunne ha gjort det.

Forbi Instön

Det var noe som holdt meg igjen med tanke på at jeg da måtte snu og dra tilbake, jeg ville bare fortsette! Så dermed ble det Källö-Knippla, der jeg visste at det var en butikk som sannsynligvis var åpen. Jeg tok en litt annen rute enn tidligere, litt lenger inn mot land på østsiden enn jeg har gjort før, for å variere litt.

På Källö-Knippla, et sted jeg liker meg veldig godt, så var det godt om plass, så jeg la meg til på det som er en av favorittplassene mine der. Butikken var åpen, men det var dårlig med ferske kakestykker. Men jeg ankom jo på kanelbollens dag, så da ble det kanelboller istedenfor! 

Markeringen av 400 turer ble dermed kanelboller, samt et par ankerdrammer i form av en kremlikør ved navn Amarula, som jeg ble fristet til å kjøpe på Systembolaget i Strömstad tidligere på turen. Aldri smakt den før, eller hørt om den, men kombinasjonen kanelbolle og kremlikør fungerte utmerket! -D

Dagen etter somlet jeg litt med å stå opp, og siden jeg begynte å få litt lite Pepsi-Max om bord, var faktisk i ferd med å gå tom, så stakk jeg bort til butikken for å handle inn et par. Men da oppdaget jeg at jeg var for sent ute, den hadde stengt bare 20 minutter tidligere!!!

Denne dagen hadde jeg lurt på om jeg bare skulle dra til noen av de små øyene i nærheten, som jeg ikke hadde vært på før, og jeg hadde blant annet Grötö og Fotö i tankene, men det ble ingen av dem. Årsaken var at det jo ikke var noen butikker på noen av dem, så da endte jeg med mitt andre besøk på øya Donsö – som jeg besøkte for to år siden. Der visste jeg jo at det var en ganske stor ICA-butikk. Og jeg måtte jo ha mer Pepsi-Max!

På vei dit passerte jeg en rekke staselige eldre seilskuter som var ute og luftet seilene, både små og store. Det var en god del av dem, med noen skikkelige staselige iblant dem. De passerte Knippla på vei i retning Marstrand mens jeg klargjorde båten for avgang, og jeg møtte flere av dem da jeg dro mot Donsö. De snudde litt sør for Björkö og seilte nordover igjen.

I etterkant har jeg funnet ut at dette var en tradisjonell høstseilas i en forening for litt eldre skuter, og at de samlet seg på Björkö før og etter seilasen.

På Donsö var det overraskende mange båter, men det var jo tross alt lørdag, og kanskje en god del lokale båtfolk som var ute og luftet båten. Jeg så i alle fall ingen norske flagg blant de båtene som lå der, og fikk meg en plass på en av flytebryggene.

Deretter var det proviantering med fersk Pepsi-Max om bord, slik at det ble ordning och reda igjen! 🙂

Jeg ble på Donsö to netter, og passerte dermed også 100 overnattinger i båten i år, men det får jeg skrive om i neste innlegg!

Related Images:

Kommentarer

Legg gjerne inn en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.